Debutul Revoluției de la Timișoara, comemorat de Biserica Reformată în cadrul unui moment festiv/FOTO

Momentul începutului protestelor care au dus la Revoluția care a răsturnat sistemul comunist din România, atunci când enoriașii, inițial, apoi tot mai mulți timișoreni, s-au adunat la casa parohială a pastorului reformat Laszlo Tokes, a fost marcat, acum la 35 de ani de atunci, printr-un eveniment special, la Biserica Reformată Noul Mileniu din Timișoara. Oaspete de onoare a fost președintele Ungariei, Tamas Sulyok.

Momentul debutului Revoluției a fost evocat de toți cei prezenți. Președintele Ungariei a făcut chiar o scurtă rememorare a evenimentelor, subliniind că atunci nu a mai fost vorba despre români sau maghiari, ortodocși catolici sau baptiști, despre unitatea unui grup care căuta libertatea.

Frica se transforma în curaj, frica de semeni în solidaritate. Solidari, nu mai vorbim dr o singură naționalitate, ci de un grup. Doar comunitatea contează. Locuitorii Timișoarei își redobândesc credința, încep trăirea libertății prin faptul ca apară un om. Primele sloganuri sunt pentru un om. Cu forța brutală Securitatea încearcă sa ducă poporul înapoi în ”țarc”, dar era prea târziu. Nu se mai putea opri și Timișoara devine oraș liber. Tokes are merite de necontestat în recucerirea Libertății României. În urma opoziției sale a pornit rebeliune care a dărâmat regimul Ceaușescu. Istoria comuna româno-maghiara e pătată de câteva pete, dar ar fi o greșeală sa ne bazam numai pe acestea, ar însemna ca nu am învățat nimic. Are și câteva puncte strălucitoare și acesta e unul dintre ele. Poporul Timișoarei a dat dovadă de putere și curaj pentru a întoarce istoria României. Nu exista separat o libertate maghiară sau română. Este a noastră a tuturor. Nu putem permite ca comunitățile noastre sa fie separate”, a sus Tamas Sulyok în discursul său.

La Timișoara s-a aflat și Emil Constantinescu, fostul președinte al României, considerat a fi cel mai elegant ocupat al postului suprem din conducerea țării.

”Libertatea care s-a obținut la Timișoara s-a transformat peste doar șapte ani de la moment într-o democrație românească, considerată de către președintele Clinton (n.r. președintele SUA, Bill Clinton), o dată cu lansarea Parteneriatului Strategic, ca un model pentru Europa și pentru întreaga lume. Din păcate, astăzi, după 35 de ani, constatăm că libertatea nu îți asigură democrație. Sunt multe sensuri de a înțelege libertatea, printre care și că poți să faci ce vrei cu ea. Libertatea este importantă, dar dacă se bazează doar pe idealurile adevărului și dreptății, democrația este perisabilă. Democrația trebuie apărată. Și astăzi se află într-un moment dificil nu numai România, în Europa, în Statele Unite, că modelul democratic a fost subminat mult mai din exterior din această presiune pe care în regimurile dictatoriale o fac, dar și părăsirea idealurilor pe această translație de la idealurile rele la Europa economică, de la cea a intereselor, a câștigurilor. Și cred că tinerii sunt cei chemați să restabilească idealurile pentru care alții au voi. Este greu, pentru că nu mai pedagogia suferinței poate cu adevărat construi un sistem bazat pe adevăr și dreptate, pe care ni-l dorim”, a subliniat Emil Constantinescu.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost prezent la eveniment, vorbind despre comuniune, despre dorința oamenilor de a fi în contact, de fi împreună, ceea ce a dus și crearea evenimentelor din 1989.

”Nu exista o poveste unificatoare, care să ne unească pe toți. Poate nu vom avea niciodată un răspuns despre acele momente. Ce as putea spune, de ce s a întâmplat, a fost poate doar o reacție în lanț de întâmplări care a dus la această Revoluție, sau a fost ceva, un element timișorean care a dus la Revoluție. Noi avem o responsabilitate sa păstrăm acest eveniment în cultură locala. Setea pentru libertate a fost un element definitoriu pentru timișoreni în istorie.”, a spus, în cadrul discursului său, Dominic Fritz.

Elementul principal, cel care a aprins momentele de atunci, a fost pastorul Laszlo Tokes. A început sau nu Revoluția din acel moment, cât de mult a influențat atunci demararea și curgerea evenimentelor decide fiecare. Dar meritele sale în tot acest proces sunt definitorii, clare. Tokes spune că nu și-a propus să fie un revoluționar atunci.

”Este foarte fragedă această democrație și aceasta a fost vădit când s-au petrecut alegerile prezidențiale și după aceea cele parlamentare. Se poate constata că în prea mare proporție sunt aceia pe plan de partid care nu au devenit încă democrați adevărați. Și asta este chiar surprinzător, că am crezut că peste 35 de ani va crește o nouă generație și vor fi luminați cei din generațiile anterioare. Dar aceasta nu s-a produs. Este foarte ectică starea de suflet și de gândire a întregii societăți rămâne”, a spus Tokes despre democrația actuală.

El a povestit cum s-a ajuns ca flacăra aprinsă să fie amplificată și să se ajungă la debutul evenimentelor de la Timișoara.

”Eu i-am chemat (n.r. pe enoriașii parohiei sale) chiar într-un anunț public duminica precedentă. I-m invitat să fie martori pasivi a evicțiunii mele din casa parohială, dar după ce s-au adunat atât de mulți și s-au răzvrătit, de la pas la pas, împotriva situației și după aceea împotriva regimului, am încercat să îi trimit acasă. Eram foarte îngrijorat că din pricina mea vor avea de a suferi răzbunare din partea poliției, a organelor de represiune. Știți, cine își închipuia în acele ore fierbinți că se va răsturna comunismul! Eu eu nu am vrut să mă fac revoluționar. N-am organizat o revoluție, să zic așa. Așa că era foarte mare responsabilitatea pe umărul meu, dar Slavă Domnului când i-am chemat au venit și când i-am trimis acasă nu au plecat”, a explicat Tokes.

Suita de evenimente organizate în jurul Bisericii Reformate de la Timișoara a debutat cu o serie de dezbateri, iar duminică este programată și o slujbă specială, dedicată momentului, la Biserica Parohiei Reformată din centrul Timișoarei, acolo unde a început totul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

liviu a spus: (decembrie 15th, 2024 at 09:58 )

Revolta populara urmata de o lovitura data de comunistii buni pt a alunga comunistii rai. Sa ne rugam SI SA NU UITAM. EROII MARTIRI .
Cat despre PROFITORI? Vorba lui Pirtea „:acum banii lucreaza pt mine ,deoarece eu demult numai lucrez nimic si am grila mereu sa fiu reales orce pe lista PNL.”

Gigi a spus: (decembrie 15th, 2024 at 10:29 )

Ungurii si nemtii, catolicii sarbatoresc „revolutia romana” dupa 34 ani? Asta inseamna sa fi smecher! Vai si amar…..popor oropsit!

Drag de Timisoara a spus: (decembrie 15th, 2024 at 11:17 )

@Gigi. Citeste ce-au spus oamenii de la eveniment : unguri, romani, nemti, dupa care reciteste ce ai scris tu. Nu s-ar zice ca esti timisorean si nu cred c-ai participat „revolutia romana’ de acum 35 ani si nu 34 cum ai scris

2 Trackbacks pentru acest articol

Debutul Revoluției de la Timișoara, comemorat de Biserica Reformată în cadrul unui moment festiv/FOTO - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

Revista presei – 15.12.2024 – Info Timișoara Says:

[…] Debutul Revoluției de la Timișoara, comemorat de Biserica Reformată în cadrul unui moment festiv… […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Top