De la momentul intrării în vigoare a recursului compensatoriu, peste 16 mii de deţinuţi au fost eliberaţi mai repede din puşcării. Dintre aceştia aproape două mii sunt ucigaşi, iar aproape opt sute violatori. Dintre cei eliberaţi, aproape o mie au ajuns din nou în spatele gratiilor.
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Justiţiei, făcute publice drept răspuns la o întrebare a deputatului PNL Sorina Iona Bumb şi publicate de G4Media, începând cu 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, și până în 15 martie 2019, au fost puși în libertate 16.217 deținuți. Dintre aceștia, 1.834 aveau condamnări pentru omor, 5.946 pentru furt și tâlhărie, 762 pentru viol, iar 1665 pentru conducere fără permis, conducere sub influența băuturilor alcoolice ori alte substanțe, precum și pentru alte infracțiuni privind circulația pe drumurile publice.
În aceeași perioadă, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, pentru diverse fapte, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%, se arată în răpunsul semnat chiar de Tudorel Toader. După demisia sa din fruntea Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a afirmat, într-o postare pe Facebook, că vinovată pentru numărul mare de deţinuţi eliberaţi mai repde este Camera Deputaţilor, condusă de Liviu Dragnea.
Mai exact, el a spus că ministerul a propus, în vederea eliberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, să se considere executate 3 zile de pedeapsă. Deputaţii au schimbat cele trei zile în şase şi astfel s-a ajuns la acest număr de deţinuţi eliberaţi. Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea condiționată au devenit mai laxe, începând de la spațiul de deținere și până la condiții, a mai spus fostul ministru.
Comentarii prin facebook