Aflaţi în căutare de personal de pe piaţa asiatică, din cauza lipsei de lucrători pe plan local, patronii din Timiş îşi pot selecta viitorii angajaţi prin intermediul internetului. Interviurile se realizează cu ajutorului aplicaţiei de videostreaming Skype, iar cei care visează la un job în România îşi pot demonstra abilităţile direct din ţara de origine.
În doar câteva zile, un patron din Timiş poate avea un nou angajat, din Asia, pentru a-şi acoperi nevoile de personal. Oamenii vin din Vietnam şi Sri Lanka, de câştigat câştigă toată lumea, cei de acolo au un salariu şi o slujbă mai bine plătită decât acasă, iar angajatorul… angajaţi. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat o nouă întâlnire prin care să faciliteze legătura dintre cei care caută oameni şi personalul asiatic, prin firme de specialitate.
„De un an și jumătate firmele din Timiș se confruntă cu această problemă, cu nevoia forței de muncă. Preocupările Camerei de Comerț, încă de doi ani de zile, sunt în această direcție. Am organizat evenimente să atragem forță de muncă din alte județe din tară, am organizat evenimente să sprijinim învățământul profesional dual, și acum, dacă tot mai există această nevoie am apelat și la atragerea forței de muncă și din țări din afară UE. Iată-ne astăzi, pentru a treia oară când organizăm un eveniment cu firme din Asia. Astăzi organizăm în colaborare cu Centrul Bilateral de Afaceri româno-vietnamez, sigur, se prezintă o firmă, dar în parteneriat cu dumnealor pentru diversificarea persoanalului. Și spun diversificarea personalului pentru că această firmă care se prezintă astăzi, veți vedea, vor fi persoane din multe domenii de activitate și bine pregătite, de la muncitori până la IT-ști, din toate domeniile. Ce vreau să spun despre firmă de astăzi este că spre deosebire de ce am făcut până acum, că firmele românești care vor să își aducă persoane de acolo au beneficiul de a putea să îi selecteze prin video, prin Skype, pe cei care vor lucra pentru ele. Angajatorul poate să discute cu el, poate să îl pună să facă o pâine, o prăjitură. Pe mine m-a impresionat acest lucru pentru că nu știi cu cine vei lucra, acolo unde nevoile sunt mari și vin 200 de persoane nu se va putea întâmpla, dar unde ai nevoie de un patiser, acolo situaţia e diferită”, a declarat Florica Chiriţă, preşedinte executiv CCIA Timis.
Formalităţile de aducere în România a angajaţilor din afara UE nu sunt uşoare şi necesită eforturi din partea angajatorului. Birocraţia este destul de ridicată, iar o firmă de specialitate, care are contact direct cu viitorii angajaţi asiatici poate uşura această activitate. „Sunt două ţări, Vietnamul este o țară cu o populație de 100 de milioane, dintre care 54 de milioane forță de muncă activă, Sri Lanka are o populație tânără de 23 de milioane, cu 9 milioane forță de muncă activă. Sunt două țări care au istorie. Vietnamul este o fostă țară comunistă, cum eram și noi înainte de 89, cu școli tehnologice și școli de meserii. Sri Lanka este o fostă colonie britanică, unde oamenii știu foarte bine engleză, au fost educați în stilul britanic, și sunt două țări cu care România poate coopera pe această zonă a forței de muncă. Am organizat multe astfel de interviuri, chiar și pe zona de construcții sau depozitare astfel încât să aibă contactul direct cu candidatul care aspiră la un loc de muncă în România. Astfel totul se poate realize într-un timp mult mai scurt”, a declarat, la evenimentul CCIAT, Mihai Tararache, reprezentantul unei firme specializate în domeniul aducerii de forţă de muncă din Asia pe piaţa românească.
Gama de specializări a personalului este una extrem de mare, viitorii lucrători sunt specializaţi în construcţii, domeniul HoReCa, servicii, industrie, comerţ.
Comentarii prin facebook