Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, la orele pânzului, la ceremoniile dedicate aniversării a 75 de ani de activitate ai Universităţii de Vest Timişoara. Oficialul a spus că la Timişoara se simte ca şi acasă şi a intrat în dialog cu auditoriul din Aula Magna.
Timişoara este un oraş dinamic, dezvoltat şi tolerant, au fost cuvintele rostite de Klaus Iohannis, în discursul de deschidere a dezbaterii UVT. El a discutat despre dezvoltarea societăţii civile româneşti, despre problemele acesteia, dar şi despre plagiat şi cum acesta a influenţat istoria post-decembristă.
„La Timişoara întotdeauna mă simt ca şi acasă. Banatul a rămas fruncea, nu? Timişoara este şi a rămas un exemplu de bună gospodărire şi a fost printre primele din ţară care a rezlvat problma șomajului. La ultimul recensământ al populaţiei, au fost doar două județe care au avut creșteri a populatiei, iar Timişul a fost unul dintre acestea. Timişoara este un oraş dinamic, dezvoltat şi tolerant”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.
Una dintre temele abordate de conducătorul statului a fost cea a adaptabilităţii tinerilor la cerinţele actuale ale economiei.
„La summit-ul de la Sibiu am participat la o discuţie cu tinerii. Am abordat o problemă cu care se confruntă toţi tinerii din Europa, anume integrarea pe piaţa muncii. Aici a apărut o schimbare, aceasta se datorează digitalizării, specializarii angajaţilor. Trebuie formati tineri care să se adapteze rapid la schimbări. Să fie autonomi în procesul de învăţare”, a declarat Iohannis.
El i-a încurajat pe studenţi să participe în număr cât mai mare la vot şi să nu-i lase pe alţii, care vorbesc mult şi fac puţin, să le schimbe viitorul.
„În 2016, tot la o vizită la UVT am încurajat studenţii sa participe la alegeri. Săptămâna viitoare veţi avea din nou această ocazie, este o oportunitate pentru a vă face vocea auzită. Va incurajez sa o faceţi. Deşi Timişoara e fruncea, prezenţa la vot nu e la fel. Studenţi mergeţi la urne şi apăraţi-vă interesele, nu îi lăsaţi pe alţii, care spun multe şi fac puţin să vă influenţeze viaţa. Implicaţi-vă în viaţa publică a României”, a subliniat preşedintele.
Oficialul a condamnat actuala guvernare şi a spus că „e incorect ca România să rămână atâta în urmă. Să lase locul altora care se pricep. Nu ei vor suferi, ci românii vor plăti pentru eşecuri”.
Plagiatul, marea problemă a reprezentanţilor mediului politic românesc
O altă problemă abordată a fost cea a plagiatului. Iohannis a spus că universităţile sunt cele care trebuie să rezolve existenţa furtului intelectual de acest tip, România fiind profund influenţată de cei care au obţinut doctorate fără să facă nimic.
„Mecanismul combaterii plagiatului există deja, acesta se numește autonomie universitară. E nevoie de un pic de ajutor de la stat, e drept. Plagiatul e peste tot, și în România, şi afară. Dar, în democrațiile mari, un politician acuzat pleacă din politică în momentul în care acuzaţia apare. Nu a fost nevoie de nimeni sa le spună să se retragă. La noi, hoții s-au cocoțat în vârful statului, iar tolerarea plagiatului a ajutat la aceasta. Sper sa se termine cu acest statut. A apărut în anii 90, când politicienii au fost atrași spre universităţi. Li sa oferit şi un doctorat fără sa facă nimic. Universităţile au reacționat foarte târziu, iar lucrurile s-au complicat. Cine a plagiat să rămână fără titlu si beneficii, dar asta să o facă universităţile nu alții. E în interesul intim al mediului universitar să-şi respecta statutul, eliminând, nu plagiatul ci plagiatorii”, a încheiat Klaus Johannis.
După vizita pe care a făcut-o la Universitatea de Vest, președintele României Klaus Iohannis a luat-o la pas pe străzile Timișoarei.
Comentarii prin facebook