Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș este în gardă și încearcă să prevină eventualele tragedii, prin controale. La ochi au fost luate obiectivele cu destinația alimentație publică, comerț și turism de agrement, zone cu afluență mare de persoane, care au fost și vor mai fi controlate de autorități. În perioada 1 iunie – 30 septembrie au fost și vor mai fi efectuate astfel de controale.
Până în prezent au fost executate 21 de controale privind apărarea incendiilor și au fost constatate 77 de deficiențe, dintre care șase remediate în timpul controalelor. În total au fost aplicate 25 de avertismente și aplicate opt amenzi, în valoare totală de 114.100 de lei. Cele mai multe sancțiuni au fost acordate în zona b-dul Brâncoveanu din Timișoara, unde au fost aplicate sancțiuni în valoare de 84.100 de lei. Firma SC BGB Group Company SRL, avertizată de nenumărate ori în ultimii doi ani, a primit sancțiuni contravenționale conform principiului gradualității. Totuși, nici până astăzi nu a luat vreo măsură pentru a intra în legalitate.
ISU Timiș este în alertă în aceste zile și din pricina fenomenelor meteo periculoase. În perioada 23 iunie ora 16.30 – 24 iunie 9.00, pompierii au intervenit în șapte situații de urgență: doi copaci căzuți în Lugoj, patru inundații în Cutina, Bodo și Dudeștii Vechi și un stâlp căzut în localitatea Gherman. Totodată, la nivelul ISU TImiș a fost activată Grupa operativă și a fost crescută capacitatea de intervenție la Stația de Pompieri Făget, dar și la Detașamentul de Pompieri Lugoj.
Arderile necontrolate de vegetație uscată
Printre cele mai solicitante și dese intervenții ale pompierilor sunt cele în cazul arderilor necontrolate de vegetație uscată. ISU Timiș va organiza acțiuni de monitorizare a modului de respectare de către fermieri, a bunelor condiții agricole și de mediu la arderea miriștilor și resturilor vegetale. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără permis de lucru cu focul și fără alte măsuri de împiedicare a propagării flăcărilor se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei.
Conform protocolului încheiat între IGSU, GNM, APIA, în cazul unor arderi a vegetației uscate de pe miriști sau pășuni, personalul ISU va transmite la APIA informații referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea GPS, data și ora, natura culturilor și/sau date de identificare ale fermierului/fermierilor pe terenul unde a avut loc arderea). Centrele județene ale APIA transmit lunar către APIA Central – Direcția Plăți Directe – sector vegetal, situația privind arderile miriștilor sau ale vegetației uscate pentru suspendarea sprijinului privind plata directă.
De asemenea, conform planului de măsuri încheiat cu IPJ Timiș – Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității, începând cu data de 27.06.2019 se vor executa acțiuni comune de informare preventivă a populației și a marilor fermieri cu privire la utilizarea focului deschis. Aceste acțiuni se vor desfășura începând cu zonele localităților Coșteiu, Boldur și Găvojdia.
În anul 2018, pompierii de la ISU Timiș au intervenit la nu mai puțin de 668 de incendii de vegetație uscată și miriști.
Comentarii prin facebook