Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor venituri mai mari la bugetul Timişoarei. Simonis răspunde totodată la unele întrebări ridicate de primarul Dominic Fritz într-un inteviu pentru deBanat.
Sunteţi partid social-democrat, dar, în cazul de faţă, apăraţi interesele celor cu bani, cel puţin aşa susţine primarul Dominic Fritz.
Îmi pare rău că Dominic intră în retorica USR, aceea a acuzațiilor nefondate. Să le lu[m pe rând. PSD susține interesele timișorenilor, ale tuturor, persoanelor fizice sau juridice, de aceea am propus și vom susține în Consiliul Local scăderea taxelor pentru toată lumea, având în vedere că, în prezent, Timișoara are cele mai mari taxe și impozite din țară. De altfel, Timișoara începe să devină, din păcate, din ce în ce mai neatractivă pentru investiții, tocmai din cauza acestor taxe uriașe, iar efectele le vom simti toții.
Potrivit legislaţiei, dacă nu se votează proiectul, se vor dubla impozitele pentru cladirile rezidenţiale.
O nouă minciună. Noi ne dorim să votăm acest proiect, dar cu taxe scăzute, nu cum dorește administrația Fritz, care aici propune încă o creștere fără fundament. Dacă acest proiect cu majorarea lor nu va trece, se poate relua, într-o nouă ședință, un alt proiect care să întrunească o nouă majoritate care dorește scăderea taxelor.
Nu aveţi o relaţie bună cu mai mulţi oameni puternici de afaceri, printre care doi cunoscuţi fraţi?
Eu am o relație bună cu foarte mulţi omeni de afaceri, așa este și normal, dar am o relație extrem de bună cu mii de timișoreni, care au cerut scăderea impozitelor. Însă, indiferent de prietenii, de strategii, deciziile politice sunt luate de conducerea PSD în favoarea timișorenilor.
Primarul Fritz vorbea de o reducere cu 10% a bugetului prin neaplicarea acestor impozite, ceea ce ar duce la tăierea unor investiţii şi vă invita să spuneţi de unde să taie.
USR una spune la București și alta Timișoara, prin același voci. Atunci când vine vorba în capitală de creșteri de taxe pentru a susține marile investiții în infrastructura de orice tip, USR și Dominic Fritz sunt vehement împotrivă. La Timișoara, în schimb, pentru a susține investiții, e nevoie de o majorare de taxe. Nu e o fractură de logică? Nu mai bine administrația Timișoarei s-ar concentra pe reducerea de cheltuieli, adică să pună capăt risipei, și pe atragerea de fonduri europene, în loc să crească impozite? Ceea ce nu înțelege Dominic Fritz este că orice creștere aberantă de taxe se răsfrânge, în final, asupra buzunarului fiecărui timișorean, pentru că firma căreia îi cresc impozitele și taxele va recupera această creștere prin majorarea prețului produselor vândute. Iar asta, așa cum am spus, face orașul neatractiv pentru investiții și neconcurențial față de alte orașe din România.
În primăvară, chiar pe 1 aprilie, consilierii PSD au fost de acord cu această indexare. Acum v-aţi răzgândit? Faptul că nu votaţi noile impozite are legătură cu aceea că nu aţi intrat în alianţă cu USR la nivelul Consiliului Local? Mai exact, dacă eraţi în alianţă, aveaţi şi viceprimar, aţi fi fost de acord?
Nu am fi votat în nicio situație creșterea taxelor. Am atras atenţia că impunerea a doi viceprimari USR va duce la instabilitate în Consiliul Local și că este o greșeală de începător. Apropo de asta, nu vedeți un dublu limbaj la USR, care clamează principiul nepreluării întregii puteri de către un partid, în timp ce tocmai asta s-a întâmplat la Timișoara? Revenind la întrebare, contextul economic este unul dificil, cu perspective sumbre. Prin urmare, dacă administrația Fritz ar fi inteligentă, ar veni în sprijinul mediului de afaceri și al populației prin acestă scădere de impozite și taxe propusă de PSD, pentru a menține viața economică a orașului, indiferent de contextul financiar, politic și social din România. Pe scurt, taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari. În fond, banii vor fi mai puțini la buget, pentru că populația și firmele nu vor putea plăti.
Comentarii prin facebook