Mai multe echipaje din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad intervin în localitatea Sântana, acolo unde un băiat a intrat în apă, însă nu a mai fost văzut ieșind.
Băiatul în vârstă de 14 ani s-a dus la scăldat cu mai mulți prieteni, la balastiera din Sântana. Din primele informații, la fața locului intervin un echipaj format din scanfandrii, dar și Serviciul Voluntar de Urgență Sântana, respectiv o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Arad.
UPDATE Băiatul înecat a fost găsit de scafandrii la zece metri de mal, la o adâncime de 8 metri. Copilul a fost predat echipajului SAJ, iar medicii fac manevre de resuscitare.
UPDATE 2 Eforturile medicilor de a-l readuce la viață pe băiatul înecat în apele balastierei de la Sântana au fost în zadar. După zeci de minute în care au încercat să-l resusciteze, medicii l-au declarat decedat. Este al doilea tânăr luat de ape în vestul țării, după ce, în urmă cu o săptămână, în Timiș, în apropiere de Lunga, un copil de 8 ani murea înecat, după ce s-a dus cu prietenii la scăldat, într-o baltă din localitatea de frontieră Lunga, aflată la granița cu Serbia.
Pe fondul acestor nenorociri, pompierii recomandă:
Pe fondul temperaturilor ridicate, unii cetățeni aleg să meargă la scăldat pentru a se răcori. Acest lucru poate să constituie un pericol major atunci când nu sunt îndeplinite anumite condiții ce țin atât de zona unde se dorește a se practica scăldatul, cât și de cunoștințele și abilitățile persoanei privind înotul. De asemenea, scăldatul în locurile neamenajate corespunzător determină riscuri majore pentru sănătate, pe lângă pericolul de înec.
În sensul evitării producerii unor situații de urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ” Vasile Goldiș” al județului Arad vă recomandă:
- supravegheați permanent copiii aflați în apă sau în apropierea acesteia;
-
scăldați-vă doar în locurile special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului;
-
evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare;
-
evitați scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte ori curenții sunt foarte puternici;
-
nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
-
nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave.
Orice situaţie care poate pune în pericol viaţa unui cetăţean aflat în apropierea dumneavoastră, trebuie anunţată imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!
Comentarii prin facebook