Fenomenul de incendiere a resturilor vegetale de pe terenurile agricole a luat amploare în ultima perioadă. Reprezentanți ai diferitelor instituții, alături de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, au adoptat, în regim de urgență, un plan de măsuri. Pe lângă Garda de Mediu, la elaborarea acestui plan au contribuit și reprezentanți ai APIA și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Practic, fermierii pot rămâne fără subvenție, dacă ard miriștile fără aprobare. S-a încheiat Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
„Din cauza numărului mare de arderi ale miriştilor şi resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi ale vegetaţiei pajiştilor permanente produse la nivelul judeţelor ţării, prin prezentul comunicat aducem la cunoştinţă fermierilor, posibili beneficiari care depun cereri unice de plată la A.P.I.A. şi solicită sprijin financiar aferent schemelor şi măsurilor de sprijin că, potrivit Anexei la Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54 din 2015 privind aprobarea normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, una dintre cerinţele obligatorii aferente standardului pentru bunele condiţii agricole şi de mediu este GAEC 6.2 „Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”. (…) În situaţia în care beneficiarii mai sus menţionaţi nu respectă GAEC 6.2 în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză, acestora li se aplică o sancţiune administrativă. Sancţiunea administrativă se aplică prin reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a plăţilor menţionate mai sus, care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceştia le-au transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea. Sancţiunea administrativă este aplicată fermierilor pentru fiecare schemă de plată accesată”, transmite Alina Călușeru, comisar-șef la Garda de Mediu Timiș.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau iară titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 –2.500 lei.
Comentarii prin facebook