De Ziua Mondială a Refugiatului, organizația “Salvați Copiii” solicită autorităților oferirea unor servicii integrate de asistență pentru copiii solicitanți de azil încă din prima zi în România. În 2017, numărul solicitanților de azil în România a ajuns la 4.815, iar în anul 2018 cererile de azil au scăzut, fiind înregistrate 2.138 de persoane, dintre care 544 de copii, proveniți din țări grav afectate de război și conflicte armate precum Irak, Siria, Iran, Bangladesh și Afganistan.
“Salvați Copiii” consideră necesară dezvoltarea și implementarea unor servicii integrate de asistență imediată pentru copiii solicitanți de azil, încă de la momentul sosirii în România. „Este nevoie de asigurarea accesului imediat al copiilor la evaluări medicale și psihologice detaliate și prietenoase, la servicii de consiliere psihologică, medicale, educative și recreative. De asemenea, fiecare copil trebuie să beneficieze de suport material adecvat vârstei în vederea satisfacerii nevoilor de bază și de condiții de cazare sigure și primitoare”, transmit cei de la “Salvați Copiii”.
În 2018, organizaţia a oferit servicii educaţionale, de suport psihologic şi sociale pentru 610 copii și 670 de adulți solicitanți de azil. Dintre aceștia, 73 de copii sunt proveniți din familii monoparentale.
Ali a ajuns în România în 2018. Avea șapte ani. S-a refugiat din Irak, împreună cu părinții și fratele mai mic. Acum a terminat clasa a II-a, iar în vacanță vine în Camera Copilului amenajată și dotată de “Salvați Copiii” în cadrul centrului, unde participă la programul educativ şi recreativ. Printre activităţile preferate se numără pictura, desenatul şi activităţile artistice. Consilierii “Salvați Copiii” l-au sprijinit pe Ali încă de la sosirea în țară, oferindu-i atât suport material – produse alimentare, igienico-sanitare, medicamente, îmbrăcăminte și încălțăminte – dar mai ales psiho-emoțional. Participând zilnic la activități, Ali a făcut progrese considerabile și a fost înscris de consilierii “Salvați Copiii” în învățământul de stat.
„Când am venit în România am început să învăț limba română la Organizația “Salvați Copiii”, alfabetul, culorile, obiectele și cuvintele de bază și am fost ajutat în fiecare zi să îmi fac temele. Cel mai mult îmi place să particip la atelierele recreative unde învățăm cum să ne jucăm fără tabletă și telefon. Am participat și la ateliere muzicale în care am cântat la chitară și îmi place, dar cred că trebuie să exersez mai mult”, spune Ali, bucuros că are posibilitatea de a lega noi prietenii.
Pentru a îmbunătăți condițiile de recepție și serviciile oferite, “Salvați Copiii” a amenajat şi dotat spaţii prietenoase pentru copii în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil: birouri de consiliere, un spațiu de tipul “Mama și Copilul”, două spații de joacă exterioare, o sală de învățare a limbii române și un spațiu de recreere pentru copii.
În 2019, Organizația “Salvați Copiii”, în baza Protocolului de colaborare semnat cu Inspectoratul General pentru Imigrări, desfășoară servicii pentru susținerea copiilor solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale, precum și a familiilor acestora și adulților vulnerabili. Pentru a fi accesibile copiilor, activitățile sunt desfășurate în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara. În anul 2000, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis să dedice ziua de 20 iunie refugiaţilor. De atunci, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită, în jurul lumii, în fiecare an în această zi pentru a atrage atenţia asupra milioanelor de refugiaţi din toată lumea.
Comentarii prin facebook