Pe 29 iunie, creștinii îi sărbătoresc pe cei mai mari apostoli ai lui IIsus Hristos, Sfinții Petru și Pavel. Petru a fost răstignit în anul 64, la Roma, iar Pavel a fost decapitat, cel mai probabil în anul 67, tot în Cetatea Eternă. Peste jumătate de milion de români își au onomastica în această zi.
Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 29 iunie, după o perioadă de post care variază ca durată, în funcție de data Paștelui. Petru și Pavel au fost aleși de Iisus Hristos în condiții deosebite, astfel că fiecare dintre ei a primit misiuni speciale. Sfântul Apostol Petru, fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei, cu numele Simon. Mântuitorul îi va spune însă Chifa (Piatră). El a fost cel care a mărturisit în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar s-a lepădat de Hristos când El a fost prins spre a fi răstignit.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tars, din neamul Veniamin. El lupta împotriva creștinilor când, la un moment dat, pe calea Damascului i s-a arătat Hristos într-o lumina orbitoare și l-a mustrat: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. Apoi s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca lui Nero, în anul 67. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt ocrotitorii celor lipsiți de libertate, deoarece aceia ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au gresit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini. Peste 510.00 de români își aniverseaza duminica onomastica. Dintre aceștia, 375.222 sunt bărbați, iar restul, femei. Cele mai frecvente nume întâlnite la bărbați sunt Petru, Petre și Paul, iar la femei, Paula, Petronela și Petruța.
Comentarii prin facebook