Când medici și preoți mor la datorie

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Despre cum ne-au părăsit medicii pentru a câștiga mai bine în Germania, Anglia, Franța sau Italia s-a tot scris și firav s-a susținut ideea returnării finanțării de stat a studiilor acelor cadre medicale ce părăsesc instituția finanțatorului școlii ce-au absolvit-o. În regim privat așa ceva se subînțelege. Dacă iasă din termenii unui contract, bursierul înapoiază banii cu care sponsorul i-a întreținut integral sau parțial perioada de specializare. Trei, cinci ani, depinde cum se înțeleg la contract sau la lege. Cum noi românii suntem buni de felul nostru, corecți politic uneori sau doar pentru a jongla electoral în anumite perioade sensibile, acest gen de subiect despre medicii care ne părăsesc imediat după ce i-am finanțat instruirea a trecut rapid, încheindu-se în următoarea cheie: ”Dacă statul nu e în stare să le asigure condiții de muncă precum Occidentul, atunci să nu se opună migrației economice, cu atât mai mult într-un spațiu deschis precum Uniunea Europeană”. Super.

Așa am pierdut mii, poate zeci de mii de medici și asistente, iar țara urma să intre în stare de urgență la scurt timp după declararea pandemiei de coronavirus. Dar ce este starea de urgență, dacă nu o stare de război, iar despre stările de război știam din cărți că erau foarte stricte, că armata te poate băga în judecata unui tribunal militar, iar o sentință rapidă te putea trimite la ștreang? Nu e chiar război astăzi, dar stare de urgență este. Nu mai trimitem oamenii la ștreang și nici în fața plutonului de execuție, firește, dar ceva trebuie să dea o notă mai aspră acestei stări de urgență față de starea de normalitate. Ce anume, dacă nu niște limitări de drepturi, tocmai pentru a nu face ce vrea când țara arde? Nu, la noi în timp de asediu epidemic avem dreptul la demisie din sistemul medical, ca și cum soldatul ar avea în război instrumentul demisiei, iară nu cel al dezertării.

De acord și cu așa ceva, căci suntem o democrație, iar democrația se mișcă mai greoi și mai blânduț, față de regimurile stricte autocrate pe care, sănătoși la cap fiind, nu le regretăm nică măcar acum, în vreme de criză. Dar dacă nu putem cere despăgubiri pentru medicul care pleacă în Franța, dacă nu putem în vreme de război să ținem asistenta la locul de muncă (atenție, dotată cu echipamente de protecție corespunzătoare), atunci măcar putem spera ca acești oameni care părăsesc România la greu să nu mai fie angajați în sistemul sanitar de stat din țara asta? Ar fi mult asta, ca o sancțiune de bun simț? Să socotim că e logic să nu-ți mai trebuiască leafa de cadru medical de vreme ce ți-e teamă să-ți vezi de sarcinile de serviciu când ți se cer mai cu nevoie. De bun simț, nu cu ștreangul, nu cu alte pedepse aplicate unor dezertări, căci ce e asta dacă nu o dezertare pe vreme de război? În Italia și nu numai mor medici salvând pacienți, iar preoți se duc și ei să-și întâlnească Tatăl, oferind liniște sufletească celor ce se pregătesc să treacă dincolo.

P.S. O agenție de pariuri își plătește publicitate pentru a anunța că donează un milion de lei pentru a susține sistemul medical din România. Televiziuni ale unor condamnați celebrii fac teledonuri în care aflăm că Dan Voiculescu și Ion Țiriac au donat 100.000 de euro fiecare, în același scop. Maria Grapini a donat și ea 2000 de euro. Separat, nu la teledon, Mitropolia Banatului a oferit și ea 30.000 de euro spitalului „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. Multe, foarte multe firme și persoane fizice au donat mai mult sau mai puțin. Bravo dumnealor. Au inimă bună. Diferența între cei cu mulți bani și cei cu bani mai puțini e că primii au dat asigurandu-se că se va afla rapid și fulminant despre gestul lor, în timp ce omul de rând sau de banale afaceri a făcut-o pentru că așa a simțit că trebuie să facă, fără publicitate pe tema asta. Dacă de la alții nu poți avea cine știe ce așteptări, măcar Mitropolia Banatului putea face acest gest în cuget și-n acte contabile, fără aplauze prin presă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Guy a spus: (aprilie 1st, 2020 at 16:21 )

Bravo, punct important in toata isteria asta. Foarte important mi se pare aspectul din articol: „la noi în timp de asediu epidemic avem dreptul la demisie din sistemul medical, ca și cum soldatul ar avea în război instrumentul demisiei, iară nu cel al dezertării.” !!! Avem intr-adevar acest drept? Nu cunosc legile civile dar cunosc juramintul lui Socrates. Ce le spune constiinta acestor „demisionari” (ca sa nu spun „dezertori” ?

Epsilon a spus: (aprilie 3rd, 2020 at 04:06 )

Draga domnule Eugen Sasu, editorialul dumitale are argumentatia si profunzimea unei postari pe Facebook. Ceea ce nu e neaparat rau… da’ nici bine. Asadar, dreptul la educatie, ca e Faculatea de Medicina sau orice alta facultate sau doar cele 10clase obligatorii este un… drept. Adica noi, cetatenii, societatea, am facut un acord intre noi. Care acord este consemnat, recunoscut si chiar pus in practica de catre institutii ale statului, adica tot de societate, adica de noi, cetatenii, mine, tine si ceilalti. Si acest acord spune ca fiecare dintre noi are dreptul sa fie educat de catre stat, pe gratis, atata cat il duce capul si cat are chef. Unii lucreaza si platesc taxe ca altii sa le instruiasca copii lor sau ai altora. Eeee, acu’ cu dreptul asta fiecare face ce vrea. La fel si cu rezultatul lui. Pleaca in alta tara, sta pe loc, se misca doi pasi la stanga- doi pasi la dreapta… ca e doctor, ziarist, popa sau orice altceva este doar treaba lui. Tot noi, cetatenii, societatea, nu am facut o conventie cum ca drepturile costa. Exista si dreptul la un nume, exista si dreptul la viata, exista multe drepturi… iar noi, ca oameni, beneficiem de cele ale oamenilor, care exista, nu se cumpara!

As mai scrie mai multe, raspuns la continuarea textului, dar nu mai am chef! Sunt convins ca, oricum, destui care stiu juramantul lui „Socrates” ar scrie replici in care o sa demonteze logic toate afirmatiile mele.

Noapte buna!

tm a spus: (aprilie 4th, 2020 at 09:36 )

Oare de ce un absolvent de Academie de Politie sau Academie Militara sau Institut de Magisteatura , este obligat sa returneze costurile de scolarizare ,in cazul in care isi da demisia , iar un medic care termina facultatea nu are nici o problema de a pleca unde doreste , dupa ce statul a investit in el ?
Ori platesc scolarizarea toti , ori nici unul .

Epsilon a spus: (aprilie 4th, 2020 at 21:14 )

Oare de ce un absolvent de Politehnica, Jurnalistica, Scoala Profesionala, Liceu Teoretic sau Medicina NU este obligat sa returneze costurile de scolarizare? Pt ca e dreptul acelui absolvent sa fie educat cat vrea el! Si pt ca este OBLIGATIA statului sa faca toate dilegentele pt ca persoanele respective sa isi primeasca drepturile!

Oare de ce un angajat al unei firme, care este scolarizat in cadrul postului, poate fi obligat prin contract, inainte de a face respectiva scolarizare, ca in cazul in care isi da demisia va trebui sa achite costurile scolarizarii respective? Pentru ca are dreptul de a alege sa nu semneze acel contract si ulterior sa nu beneficieze de scolarizarea respectiva. Firma are dreptul sa isi scolarizeze angajatii, sau nu… nu are obligatia sa ii educe insa… are alte obligatii, incluse in legi!

Un absolvent de Academie de Politie, de Academie Militara sau de Institut de Magistratura alege acele scoli stiind ca va profesa doar in cadrul Politiei, Armatei si Magistraturii. Devine un instrument al statului. Ba mai mult, nici nu are voie sa aiba alta slujba decat, in mod exceptional, in domeniul academic. In schimb primeste de la stat, dupa absolvire, o slujba, haine, alte facilitati legate de locuinte si alte beneficii, o varsta de pensionare „speciala” in unele cazuri si o pensie „speciala” in toate cazurile. Dezvoltand rationamentul, in aceste finite cazuri, statul aici nu are rolul de stat ca si entitate care guverneaza drepturi si obligatii, ci are rolul unui angajator care isi instruieste angajatii.

Buna seara.

asfrs a spus: (aprilie 4th, 2020 at 21:36 )

Unii vor sa se bage in seama si isi dau cu parerea despre avioane, dar fara a fi piloti, iar altii inteleg sa vorbeasca despre butelii. Astia din urma nu conteaza ce sunt. Atata pot si degeaba vointa. “Socrates”, Euclid, Aristotel, Sofocle, sunt si ei greci. Mai are importanta cine, ce, unde, cand si cum?
Sa ne juram si sa “ne radem”. Din pacate suntem obligati sa o facem impreuna.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni

Prim-divizionara feminină Politehnica, liderul incontestabil al campionatului a „reuşit” duminică cel mai slab meci, chiar într-o partidă cu miză, contra campioanei, U Olimpia Cluj. Dacă în urmă cu doar două săptămâni, alb-violetele se impuneau în ultima etapă a sezonului regular, 2-0, iată cu astăzi el au pierdut, 0-1, acasă, după o evoluţie foarte palidă. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara feminină Politehnica, liderul incontestabil al campionatului a „reuşit” duminică cel mai slab meci, chiar într-o partidă cu miză, contra campioanei, U Olimpia Cluj. Dacă în urmă cu doar două săptămâni, alb-violetele se impuneau în ultima etapă a sezonului regular, 2-0, iată cu astăzi el au pierdut, 0-1, acasă, după o evoluţie foarte palidă. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni
Consiliul Județean Timiș dorește să preia un nou drum pentru a-l moderniza și a-l aduce la standarde moderne. Șoseaua va fi clasificată ca și drum județean și va ajuta la scurtarea traseului dintre Coșteiu și Boldur, prin Jabăr. Șoseaua se apreciază că va avea lungimea de aproximativ șapte kilometri și cuprinde mai multe bucăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș preia un nou drum pentru a-l moderniza
Joi, 21 martie 2024, de la ora 19, la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), asociația Euro CulturArt și Fundația Aquatim prezintă Noaptea de Poezie, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România. Poeții Șerban Foarță, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea și Costel Stancu, alături de muzicienii Ilie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joi, la Muzeul Apei Timișoara e Noaptea de Poezie
Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul de Carte Bookfest Timișoara revine cu cele mai noi cărți, între 𝟐𝟏 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la Centrul Regional de Afaceri. Sunt anunţate p𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 la această manifesare culturală de tadiţie pentru vestul României. La Bookfest vor veni personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 Pârvulescu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Bookfest Timişoara îşi deschide porţile săptămâna viitoare
Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Top