Când medici și preoți mor la datorie

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Despre cum ne-au părăsit medicii pentru a câștiga mai bine în Germania, Anglia, Franța sau Italia s-a tot scris și firav s-a susținut ideea returnării finanțării de stat a studiilor acelor cadre medicale ce părăsesc instituția finanțatorului școlii ce-au absolvit-o. În regim privat așa ceva se subînțelege. Dacă iasă din termenii unui contract, bursierul înapoiază banii cu care sponsorul i-a întreținut integral sau parțial perioada de specializare. Trei, cinci ani, depinde cum se înțeleg la contract sau la lege. Cum noi românii suntem buni de felul nostru, corecți politic uneori sau doar pentru a jongla electoral în anumite perioade sensibile, acest gen de subiect despre medicii care ne părăsesc imediat după ce i-am finanțat instruirea a trecut rapid, încheindu-se în următoarea cheie: ”Dacă statul nu e în stare să le asigure condiții de muncă precum Occidentul, atunci să nu se opună migrației economice, cu atât mai mult într-un spațiu deschis precum Uniunea Europeană”. Super.

Așa am pierdut mii, poate zeci de mii de medici și asistente, iar țara urma să intre în stare de urgență la scurt timp după declararea pandemiei de coronavirus. Dar ce este starea de urgență, dacă nu o stare de război, iar despre stările de război știam din cărți că erau foarte stricte, că armata te poate băga în judecata unui tribunal militar, iar o sentință rapidă te putea trimite la ștreang? Nu e chiar război astăzi, dar stare de urgență este. Nu mai trimitem oamenii la ștreang și nici în fața plutonului de execuție, firește, dar ceva trebuie să dea o notă mai aspră acestei stări de urgență față de starea de normalitate. Ce anume, dacă nu niște limitări de drepturi, tocmai pentru a nu face ce vrea când țara arde? Nu, la noi în timp de asediu epidemic avem dreptul la demisie din sistemul medical, ca și cum soldatul ar avea în război instrumentul demisiei, iară nu cel al dezertării.

De acord și cu așa ceva, căci suntem o democrație, iar democrația se mișcă mai greoi și mai blânduț, față de regimurile stricte autocrate pe care, sănătoși la cap fiind, nu le regretăm nică măcar acum, în vreme de criză. Dar dacă nu putem cere despăgubiri pentru medicul care pleacă în Franța, dacă nu putem în vreme de război să ținem asistenta la locul de muncă (atenție, dotată cu echipamente de protecție corespunzătoare), atunci măcar putem spera ca acești oameni care părăsesc România la greu să nu mai fie angajați în sistemul sanitar de stat din țara asta? Ar fi mult asta, ca o sancțiune de bun simț? Să socotim că e logic să nu-ți mai trebuiască leafa de cadru medical de vreme ce ți-e teamă să-ți vezi de sarcinile de serviciu când ți se cer mai cu nevoie. De bun simț, nu cu ștreangul, nu cu alte pedepse aplicate unor dezertări, căci ce e asta dacă nu o dezertare pe vreme de război? În Italia și nu numai mor medici salvând pacienți, iar preoți se duc și ei să-și întâlnească Tatăl, oferind liniște sufletească celor ce se pregătesc să treacă dincolo.

P.S. O agenție de pariuri își plătește publicitate pentru a anunța că donează un milion de lei pentru a susține sistemul medical din România. Televiziuni ale unor condamnați celebrii fac teledonuri în care aflăm că Dan Voiculescu și Ion Țiriac au donat 100.000 de euro fiecare, în același scop. Maria Grapini a donat și ea 2000 de euro. Separat, nu la teledon, Mitropolia Banatului a oferit și ea 30.000 de euro spitalului „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. Multe, foarte multe firme și persoane fizice au donat mai mult sau mai puțin. Bravo dumnealor. Au inimă bună. Diferența între cei cu mulți bani și cei cu bani mai puțini e că primii au dat asigurandu-se că se va afla rapid și fulminant despre gestul lor, în timp ce omul de rând sau de banale afaceri a făcut-o pentru că așa a simțit că trebuie să facă, fără publicitate pe tema asta. Dacă de la alții nu poți avea cine știe ce așteptări, măcar Mitropolia Banatului putea face acest gest în cuget și-n acte contabile, fără aplauze prin presă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Guy a spus: (aprilie 1st, 2020 at 16:21 )

Bravo, punct important in toata isteria asta. Foarte important mi se pare aspectul din articol: „la noi în timp de asediu epidemic avem dreptul la demisie din sistemul medical, ca și cum soldatul ar avea în război instrumentul demisiei, iară nu cel al dezertării.” !!! Avem intr-adevar acest drept? Nu cunosc legile civile dar cunosc juramintul lui Socrates. Ce le spune constiinta acestor „demisionari” (ca sa nu spun „dezertori” ?

Epsilon a spus: (aprilie 3rd, 2020 at 04:06 )

Draga domnule Eugen Sasu, editorialul dumitale are argumentatia si profunzimea unei postari pe Facebook. Ceea ce nu e neaparat rau… da’ nici bine. Asadar, dreptul la educatie, ca e Faculatea de Medicina sau orice alta facultate sau doar cele 10clase obligatorii este un… drept. Adica noi, cetatenii, societatea, am facut un acord intre noi. Care acord este consemnat, recunoscut si chiar pus in practica de catre institutii ale statului, adica tot de societate, adica de noi, cetatenii, mine, tine si ceilalti. Si acest acord spune ca fiecare dintre noi are dreptul sa fie educat de catre stat, pe gratis, atata cat il duce capul si cat are chef. Unii lucreaza si platesc taxe ca altii sa le instruiasca copii lor sau ai altora. Eeee, acu’ cu dreptul asta fiecare face ce vrea. La fel si cu rezultatul lui. Pleaca in alta tara, sta pe loc, se misca doi pasi la stanga- doi pasi la dreapta… ca e doctor, ziarist, popa sau orice altceva este doar treaba lui. Tot noi, cetatenii, societatea, nu am facut o conventie cum ca drepturile costa. Exista si dreptul la un nume, exista si dreptul la viata, exista multe drepturi… iar noi, ca oameni, beneficiem de cele ale oamenilor, care exista, nu se cumpara!

As mai scrie mai multe, raspuns la continuarea textului, dar nu mai am chef! Sunt convins ca, oricum, destui care stiu juramantul lui „Socrates” ar scrie replici in care o sa demonteze logic toate afirmatiile mele.

Noapte buna!

tm a spus: (aprilie 4th, 2020 at 09:36 )

Oare de ce un absolvent de Academie de Politie sau Academie Militara sau Institut de Magisteatura , este obligat sa returneze costurile de scolarizare ,in cazul in care isi da demisia , iar un medic care termina facultatea nu are nici o problema de a pleca unde doreste , dupa ce statul a investit in el ?
Ori platesc scolarizarea toti , ori nici unul .

Epsilon a spus: (aprilie 4th, 2020 at 21:14 )

Oare de ce un absolvent de Politehnica, Jurnalistica, Scoala Profesionala, Liceu Teoretic sau Medicina NU este obligat sa returneze costurile de scolarizare? Pt ca e dreptul acelui absolvent sa fie educat cat vrea el! Si pt ca este OBLIGATIA statului sa faca toate dilegentele pt ca persoanele respective sa isi primeasca drepturile!

Oare de ce un angajat al unei firme, care este scolarizat in cadrul postului, poate fi obligat prin contract, inainte de a face respectiva scolarizare, ca in cazul in care isi da demisia va trebui sa achite costurile scolarizarii respective? Pentru ca are dreptul de a alege sa nu semneze acel contract si ulterior sa nu beneficieze de scolarizarea respectiva. Firma are dreptul sa isi scolarizeze angajatii, sau nu… nu are obligatia sa ii educe insa… are alte obligatii, incluse in legi!

Un absolvent de Academie de Politie, de Academie Militara sau de Institut de Magistratura alege acele scoli stiind ca va profesa doar in cadrul Politiei, Armatei si Magistraturii. Devine un instrument al statului. Ba mai mult, nici nu are voie sa aiba alta slujba decat, in mod exceptional, in domeniul academic. In schimb primeste de la stat, dupa absolvire, o slujba, haine, alte facilitati legate de locuinte si alte beneficii, o varsta de pensionare „speciala” in unele cazuri si o pensie „speciala” in toate cazurile. Dezvoltand rationamentul, in aceste finite cazuri, statul aici nu are rolul de stat ca si entitate care guverneaza drepturi si obligatii, ci are rolul unui angajator care isi instruieste angajatii.

Buna seara.

asfrs a spus: (aprilie 4th, 2020 at 21:36 )

Unii vor sa se bage in seama si isi dau cu parerea despre avioane, dar fara a fi piloti, iar altii inteleg sa vorbeasca despre butelii. Astia din urma nu conteaza ce sunt. Atata pot si degeaba vointa. “Socrates”, Euclid, Aristotel, Sofocle, sunt si ei greci. Mai are importanta cine, ce, unde, cand si cum?
Sa ne juram si sa “ne radem”. Din pacate suntem obligati sa o facem impreuna.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ilija Djokovic, acontat de SCM OHMA Timişoara

Lotul SCM OHMA Timişoara pentru sezonul 2022-2023 a fost completat astăzi cu jucătorul sârb Ilija Djokovic. Acesta are 26 de ani, este conducător de joc şi vine de la Borac Cacak, echipă la care a mai evoluat în perioada 2016-2019. Djokovic (1,88 metri) are prezenţe şi în puternica întrecere baschetbalistică ABA League, ce reuneşte formaţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ilija Djokovic, acontat de SCM OHMA Timişoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

În cartierul Fabric va fi construit un nou centru comunitar cu fonduri europene nerambursabile

Timișoara va avea un nou centru social, în zona Fabric, lângă biserica de pe strada Ștefan cel Mare. Reprezentanții ADR Vest au semnat contractul de finanțare a acestuia, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Peste 3,3 milioane de lei vor fi investiți în proiect, dintre care 2,3 milioane sunt fonduri nerambursabile. Centrul va fi construit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În cartierul Fabric va fi construit un nou centru comunitar cu fonduri europene nerambursabile

Economic vezi arhiva Economic

Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara

Unitatea de producție din Timișoara a germanilor de la Corratec va avea loc pe 6 august, odată cu startul competiției Eliminator 1st Race, organizată în premieră și la care va participa și campionul mondial Simon Gegenheimer. Primul eBike realizat la Timișoara de una dintre cele mai cunoscute mărci de biciclete electrice din Germania a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Lotul SCM OHMA Timişoara pentru sezonul 2022-2023 a fost completat astăzi cu jucătorul sârb Ilija Djokovic. Acesta are 26 de ani, este conducător de joc şi vine de la Borac Cacak, echipă la care a mai evoluat în perioada 2016-2019. Djokovic (1,88 metri) are prezenţe şi în puternica întrecere baschetbalistică ABA League, ce reuneşte formaţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ilija Djokovic, acontat de SCM OHMA Timişoara
Timișoara va avea un nou centru social, în zona Fabric, lângă biserica de pe strada Ștefan cel Mare. Reprezentanții ADR Vest au semnat contractul de finanțare a acestuia, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Peste 3,3 milioane de lei vor fi investiți în proiect, dintre care 2,3 milioane sunt fonduri nerambursabile. Centrul va fi construit de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În cartierul Fabric va fi construit un nou centru comunitar cu fonduri europene nerambursabile
O cantitate de 2300 de litri de apă minerală plată și gazoasă a fost scoasă de la comercializare în urma unui control tematic efectuat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor la centrul comercial EURO din Timișoara. De asemenea au fost acordate avertismente și amenzi importante. Marți, CJPC Timiș a desfășurat un control tematic la centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor Timiș a amendat comercianți de ape minerale
Primăria Timișoara a lansat caută firmă care să se ocupe de execuția lucrărilor necesare la acoperișul clădirii din Piața Romanilor nr.13 unde funcționează Liceul Teoretic William Shakespeare. Anunțul a fost publicat marti, iar serviciile de execuție a lucrărilor vor fi contractate prin achiziție directă a executantului. Clădirea necesită reparații ale acoperișului care prezintă degradări datorate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara caută o firmă care să repare acoperișul Liceului Shakespeare
Unitatea de producție din Timișoara a germanilor de la Corratec va avea loc pe 6 august, odată cu startul competiției Eliminator 1st Race, organizată în premieră și la care va participa și campionul mondial Simon Gegenheimer. Primul eBike realizat la Timișoara de una dintre cele mai cunoscute mărci de biciclete electrice din Germania a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în data de 12 iulie 2022, între orele 9.00 – 14.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa nr.22, în Sala Europa (etaj), o sesiune de informare și prezentare a programelor de finanțare pentru perioada 2022-2027. Evenimentul este structurat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sesiune de informare privind finanțările disponibile în perioada 2022-2027, la CCIA Timiș
Pregătirea programului pre și din timpul evenimentului Timișoara 2023 merge excelent, spun reprezentanții Primăriei și a Centrului de Proiecte, structura prin intermediul căreia municipalitatea a decis să deruleze organizarea și finanțarea programelor culturale. Dominic Fritz a anunțat că deschiderea oficială a acțiunilor va avea loc în perioada 17 – 19 februarie 2023. Vă reamintim că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătesc noi finanțări pentru proiectele culturale ale TM2023. Deschiderea oficială, între 17 și 19 februarie
După doi ani de pauză pandemică, de miercuri Festivalul Inimilor însuflețește din nou Parcul Rozelor, în perioada 6-10 iulie. Un număr de 30 de ansambluri, din 11 țări, de pe trei continente vor participa la sărbătoarea coregrafiei folclorice mondiale. Este primul festival internațional de după decembrie 1989 și, conform Strategiei culturale 2014-2024 a orașului, este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe o nouă ediție a Festivalului Inimilor
Într-o fotografie postată pe un grup din Timişoara, pare că un şofer conduce prin oraş, zona Badea Cârţan, cu un cadavru pe maşină. „Având în vedere fotografia apărută în spațiul public, în care se observă că pe plafonul unui autoturism ar fi transportat trupul neînsuflețit al unei persoane, vă comunicăm faptul că polițiștii Municipiul Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Glumă macabră pe străzile din Timişoara: cu „cadavrul” pe maşină UPDATE: Amendă pentru artist
Top