La Timișoara se va recolta plasmă din sângele pacienților vindecați de coronavirus pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19 aflați în stare critică. Sângele se va colecta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.
În acest moment sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății de un agent economic. Acestea se află în București, Iași și Timișoara, urmând să fie pusă „la treabă”.
În această seară, Ministerul Sănătății a finalizat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă. Prin Ordinul de ministru se stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de Terapie Intensivă.
Donatorii vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați. Donarea de plasmă este voluntară si neremunerată, iar pentru selectarea pacienților vindecați, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării acestora, potențiali donatori.
Pacienții vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare. Centrul de Tranfuzie Sanguină Timișoara îl găsiți lângă Spitalul Județean, pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1 – https://www.ctstimisoara.ro/.
Plasma se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 și care se află într-o secție de Terapie Intensivă și prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe ori cei care sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.
Comentarii prin facebook