Timişoara are probleme cu dioxidul de azot, poluant atmosferic la care se înregistrează numeroase depăşiri ale limitelor legale. Primarul Timişoarei nu mai poate spune că sunt „haterii” cei care spun aceasta, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României pe această temă, vizate fiind cinci oraşe, printre care şi capitala Banatului.
Pe adresa edilului-şef al Timişoarei va sosi, dacă nu a ajuns deja, o invitaţie pentru a se prezenta la Bucureşti, la Ministerul Mediului, în vederea purtării unei discuţii bilaterale cu ministrul Costel Alexe pe această temă.
La adresa României a fost demarată procedura de infringement pentru depăşirile constante ale nivelului dioxidului de azot, pentru problemele înregistrate în cinci aglomerări urbane, printre care şi Timişoara. Din acest motiv, primarul oraşului a fost convocat la discuţii la Bucureşti.
„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva țării noastre, pentru depășirile constante ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Executivul European solicită țării noastre să transmită măsurile pe care autoritățile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 și, totodată, calendarul asumat de primării, în acest sens. Cu aceată ocazie, pentru a veni în sprijinul autorităților publice locale în relația cu Comisia Europeană, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, le va transmite, în cursul zilei de astăzi (n.r. joi), primarilor acestor cinci municipalități, invitații pentru întrevederi bilaterale, unde aceștia vor prezenta propriile planuri de măsuri”, au anunţat cei de la Ministerul Mediului.
Problema a fost detaliată chiar de ministrul Costel Alexe. Conform acestuia, problema trebuie rezolvată de municipalităţile locale, ministerul va fi doar avocat al acestora.
„Comisia așteaptă de la noi măsuri concrete și termene clare. Îmi doresc ca, în cursul zilei de luni, să am discuții cu toți cei cinci primari pentru că vreau să aflu direct de la aceștia care sunt măsurile pe care intenționează să le adopte. Le punem la dispoziție întreaga noastră expertiză și capacitate tehnică, pentru a ne asigura că planurile pe care le vor propune sunt îndeajuns de eficiente, astfel încât să satisfacă exigențele Comisiei. În tot acest proces, noi vom fi avocatul autorităților locale în relația cu Bruxelles-ul, pentru că ne dorim ca această procedură de infringement demarată să nu înainteze. Însă, pentru asta, este nevoie să îi convingem pe partenerii noștri europeni că măsurile pe care primăriile le vor propune sunt suficiente și, cel mai important, sunt și puse cu adevărat în practică”, a declarat ministrul Costel Alexe.
Conform Wikipedia, dioxidul de azot este „un gaz toxic, roșu-brun are un miros caracteristic ascuțit și este un proeminent poluant al aerului.(…) Pentru publicul larg, cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. În exterior, dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto”.
Comentarii prin facebook