O nouă propunere lansată spre votare consilierilor locali timişoreni ne arată încă o dată cât de mult a însemnat apariţia pandemiei de coronavirus şi introducerea restricţiilor aferente, pentru modernizarea administraţiei româneşti. Astfel, locuitorii din Timişoara ar urma să poată influenţa şi să participe la discuţiile aferente aprobării pe raza municipiului a unor planuri urbanistice de detaliu sau zonale, prin intermediul sistemului online, de la distanţă.
Digitalizarea a „reuşit” să intervină în activitatea administrativă, la toate nivelurile, în doar câteva luni reuşind să învingă opoziţia şefilor şi a funcţionarilor publici rămaşi închişi la nivelul din urmă cu ani buni. Ca urmare a resticţiilor introduse, oamenii nu au mai fost în posibilitatea de a-şi plăti taxele şi impozitele, să depună declaraţii şi să intre în legătură cu diferite structuri. Iar soluţia, deşi era la îndemână şi se aplică de ani buni în ţări dezvoltate, cea a interacţiunii online, a făcut în doar două luni paşi imenşi şi în România.
Exact în această idee, şi Primăria Timişoara face un nou pas înainte, de această dată în domeniul urbanismului. Astfel, se doreşte ca cei interesaţi să poată consulta şi exprima opiniile asupra PUZ şi PUD, prin intermediul infrastructurii digitale.
„În contextul unor situații deosebite (stări de urgență, stări de alertă, etc.), în care nu se poate asigura accesul publicului în sediul municipiului Timișoara, respectiv în urma solicitării Ordinului Arhitecților din România – filiala Timiș cu nr. CDU2020-000057/20.05.2020 cu privire la dezvoltarea și implementarea infrastructurii digitale este necesară asigurarea posibilității participării cetățenilor și prin platforme online, la întâlniri cu proiectanții documentațiilor de urbanism PUD/ PUZ, la dezbaterile publice organizate în conformitate cu H.C.L nr. 140/2011 cu modificările și completările ulterioare”, se spune într-un proiect de hotărâre supus votului consilierilor locali, cu proxima ocazie.
Mai mult, prin adresa respectivă, Ordinul Arhitecţilor solicită şi posibilitatea recunoaşterii semnăturii digitale, în locul parafei clasice. O asemenea decizie nu a fost cuprinsă în proiectul de hotărâre, dar, la nivel naţional, OAR face deja demersuri pentru aprobare, la Ministerul Dezvoltării.
Comentarii prin facebook