Medicul Virgil Musta, analiză la trei luni de pandemie de SARS-Cov2: „Bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus”

dr. Virgil Musta

dr. Virgil Musta

Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara este în prima linie în lupta antiCovid de la primul pacient suspect. A vindecat, alături de echipa sa, sute de pacienți. Doctorul face un bilanț la trei luni de la startul pandemiei.

Doctorul Musta remarcă faptul că „au fost 3 luni de zile, în care întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile” și face un bilanț al ultimelor luni.

„Au trecut două săptămâni de la „relaxarea” măsurilor restrictive de prevenire a răspândirii Covid-19. Această perioadă, cât și tot ceea ce urmează, înseamnă de fapt pași spre revenirea la o viață normală. Au fost 3 luni de zile, în care întreaga lume a trecut printr-o experiență dramatică, care a lăsat urme adânci la toate nivelurile, de la colaborări internaționale, politici și organisme naționale și până la „trăirile” individuale ale fiecăruia dintre noi. Toate acestea vor redefini „normalitatea” spre care încercăm să ne întoarcem acum, depinde de noi (organisme internaționale, naționale și indivizi) modul în care reușim să învățăm din această experiență și să includem în noul “normal” tot ceea ce ne poate ajuta să prevenim fie apariția, fie cel puțin explozia și impactul devastator al unor astfel de epidemii care vor mai apărea.
Pentru a ajuta în acest sens, mi-am propus să fac un scurt bilanț al acestei perioade care părea că nu se mai termină, dar înainte, aș dori să precizez încă de la început faptul că virusul nu a dispărut și că este nevoie de responsabilitate individuală în perioada următoare pentru ca pandemia să continue curba descendentă și să rămână controlabilă! Vă mulțumesc fiecăruia, pentru că eu sunt convins că principalul motiv pentru care la noi pandemia a rămas sub control este atitudinea extrem de responsabilă de care ați dat dovadă majoritatea dintre voi. Altfel, am fi avut mult mai multe victime, oricât ne-am fi străduit noi medicii, autoritățile și multe alte categorii profesionale care au participat direct la această luptă. Și ca sa fiu sincer, voi ați reprezentat un imbold extraordinar în activitatea mea din toată această perioadă. Prin atitudinea și energia voastră m-ați ținut și mai motivat și mai determinat”, transmite doctorul Virgil Musta.

Musta face un bilanț al cifrelor la nivel mondial și ajunge până la cel local.
Sunt peste 6 milioane de cazuri de Covid-19 confirmate în lume și aproape 370 de mii de persoane decedate care au avut Covid-19, iar în Timiș sunt 505 cazuri confirmate și 53 persoane decedate care au avut Covid-19.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara: din 22.03 pana in 21.05 au fost 497 de pacienți. În săptămâna 15.05.2020-21.05.2020 s-au mai internat 8 cazuri, iar din 21.05-28.05, alte 5 cazuri. La finalul acestei săptămâni mai erau 18 cazuri internate cu Covid-19 si nici unul la terapie intensivă”, spune Musta, care transmite că „din aceste date statistice se poate vedea clar amplitudinea globală al pandemiei”, transmite Musta.

Medicul din Timișoara transmite că statistica în Spitalul Victor Babeș din Timișoara arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate.

Acum suntem pe o pantă descendentă în multe zone, inclusiv la noi, dar nu în toate, vezi situația din Brazilia și nu numai. În România am reușit să limităm impactul pandemiei, cel puțin comparativ cu multe țări din vestul Europei, țări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depășite de situație și au înregistrat foarte mulți morți. Mai mult decât atât, mulți români din aceste țări sau întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea granițelor, fapt ce a sporit și mai mult riscul exploziei epidemiei și la noi. Discutând zilele trecute acest aspect, într-o întâlnire online cu specialiști, s-a concluzionat că cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deși dure, luate la timp, dar și modulului în care cea mai mare parte a populației le-a înțeles și respectat.Pentru a înțelege și mai bine impactul pandemiei și modul în care vom putea acționa pe viitor, iată câteva statistici importante asupra cazurilor de decese din Europa:

· 97% din totalul deceselor au fost persoane care au avut cel puțin o boală asociată

· 65% au prezentat boli cardiovasculare (cea mai prezentă afecțiune asociată)

· 94% au fost persoane peste 60 ani

· 59% au fost bărbați.

Iar ca să fiu mai concret, statistica în clinica noastră din Timișoara arată că toți cei care au decedat au avut cel puțin o boală asociată, cel mai frecvent fiind o boala cardiovasculară, apoi diabet și obezitate”, transmite doctorul Musta din Timișoara.
În România, vârsta medie de deces a fost mai mică decât cea din țările vestice, „ceea ce ne arată faptul că populația noastră prezintă numeroase boli cronice la vârste nu așa de înaintate ca în acele țări”, conform medicului din Timișoara.
„Acest lucru se cunoștea deja, dar într-un context ca acesta a devenit automat un factor de risc major pentru toate acele persoane.
Această situație de la noi se datorează mai multor factori, eu menționez aici în primul rând lipsa programelor reale personalizate de prevenție a apariției acestor boli, precum și educația pentru sănătate deficitară.

Ce înseamnă educație pentru sănătate? În mare, toată lumea știe, dar puțini aplică: alimentație sănătoasă și rațională, sport, mișcare, controlul stresului, igiena personală, dar și prevenția bolilor prin vaccinare și prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali.

Ar mai fi multe de spus, dar pentru că deja este un text prea lung, ar fi important să rețineți deocamdată cel puțin măsurile de mai sus, pe care să le conștientizați la nivel personal și să le faceți parte integrantă din viața de zi cu zi, a voastră și a familiei. O să revin și pe tema programelor de prevenție.
Un alt aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă, de care spuneam mai sus a bolilor pe care deja știm că le avem, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigațiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Altfel, bolile pe care deja le avem, necontrolate, ne pot aduce mai multe necazuri decât am avut până acum cu noul coronavirus.
Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem și protejarea în continuare (cel puțin până la apariția unui vaccin sigur și eficient) de posibila infecție cu SARS-CoV-2, care nu va dispărea curând.
Dar, cea mai bună soluție este prevenția, așa că vă recomand să acționați cu responsabilitate în acest sens”, transmite Musta.

Cele mai importante concluzii ale acestei analize după 3 luni de pandemie Musta le rezumă în două direcții: „importanța respectării și în continuare a câtorva reguli de igienă personală și distanțare pe care le știm deja, dar și să avem grijă de sănătatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puțin vulnerabili în fața oricăror amenințări”.

Musta transmite că a remarcat o solidaritate extraordinară sub diverse forme, care a contribuit enorm la depășirea mai ușoară a situației. „Sunt profund impresionat și recunoscător pentru aceasta tuturor. (…) Împreună am depășit cu bine ce a fost greu, dar e nevoie tot de “împreună” și pe mai departe! Numai împreună vom reuși!”, scrie dr. Virgil Musta.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Se caută proiectant și constructor pentru viitorul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumitru Ciumăgeanu

Consiliul Județean Timiș a demarat demersurile în vederea găsirii unei firme sau unui grup de firme care să se ocupe de proiectarea și ridicarea unei clădiri pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”. Bugetul total alocat depășește 53 de milioane de lei, sumă fără TVA. Finanțarea ar urma să se desfășoare prin PNRR, CJT,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută proiectant și constructor pentru viitorul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumitru Ciumăgeanu
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24

A fost spectacol total. Singurul turneu de biliard (9Ball) din vestul țării, Timişoara Open 2k24, a fost câștigat, ieri, de Ioan Ladanyi. Lugojeanul l-a învins, în finala competiției, pe timșoreanul Alexandru Desculțu cu 9-6, la capătul unor meciuri spectaculoase. Acesta este al doilea titlu Timișoara Open cucerit de Ioan Ladanyi, după cel din 2018. Medaliații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj

În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi 79 de ani au ajuns în spital. Accidentul a avut loc la intersecţia dintre strada Hezerişului şi Centura Lugojului.  Un bărbat în vârstă de 79 de ani a condus un autoturism dinspre str. Hezerișului înspre Autostrada A6, iar la intersecția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Proiectul Centurii Vest Timișoara pare din nou în impas. Societatea clujeană care a mai contestat o dată proiectul a depus o nouă contestație, după ce a fost anunțat câștigătorul licitației organizate de CNAIR pentru proiect. În urma concursului, turcii de la Nurol Insaat Ve Ticaret AS au primit contractul, dar cei de la ARL Cluj,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centura Vest e blocată din nou. ARL Cluj a contestat din nou pe acest proiect

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligația contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declarația cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită Declarația informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale, aflăm de la Direcția de Finanțe Timiș. Modelul declarației este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului Președintelui ANAF...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Micii contribuabili vor trebui să depună la Finanțe Declarația Informativă SAF-T
Consiliul Județean Timiș a demarat demersurile în vederea găsirii unei firme sau unui grup de firme care să se ocupe de proiectarea și ridicarea unei clădiri pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”. Bugetul total alocat depășește 53 de milioane de lei, sumă fără TVA. Finanțarea ar urma să se desfășoare prin PNRR, CJT,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se caută proiectant și constructor pentru viitorul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumitru Ciumăgeanu
Proiectul Institutului Oncologic care urmează să fie construit la Timișoara mai bifeză o nouă etapă. Compania Națională de Investiții, care se ocupă de implementarea proiectului a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea de diriginți de șantier. Pe SEAP a fost publicat anunțul de licitație pentru ”Servicii de asistență tehnică de specialitate prin diriginţi de şantier,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CNI caută dirigenție de șantier pentru construcția viitorului Institut Oncologic ce se va ridica la Timișoara
A fost spectacol total. Singurul turneu de biliard (9Ball) din vestul țării, Timişoara Open 2k24, a fost câștigat, ieri, de Ioan Ladanyi. Lugojeanul l-a învins, în finala competiției, pe timșoreanul Alexandru Desculțu cu 9-6, la capătul unor meciuri spectaculoase. Acesta este al doilea titlu Timișoara Open cucerit de Ioan Ladanyi, după cel din 2018. Medaliații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trofeul rămâne în Banat! Ladanyi s-a impus la Timișoara Open 2k24
Seria demisiilor din Consiliul Judeţean sau instituţiile din subordine continuă. Bogo-Octavian Anucin a demisionat din funcţia de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș. El va fi înlocuit cu Monica Truşcă, cea care deţinea funcţia de director-general adjunct al instituţiei. Valul de demisii din Consiliul Judeţean sau instituţii din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă demisie la Consiliul Judeţean. Bogo Anucin pleacă de la conducerea DGASPC, vine Monica Truşcă
Vom câștiga alegerile prezidențiale parlamentare și vom forma guvernul în jurul Partidului Național Liberal. Este unul din mesajele centrale care a fost repetat în cadrul întâlnirii regionale a filialelor PNL din vestul țării. Majoritatea liderilor PNL care au luat cuvântul au vorbit despre pericolul binomului PSD-AUR. Aceștia au arătat că singurul candidat care poate strica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mesaj de unitate la regionala PNL de la Timișoara: Nicolae Ciucă e singurul care poate opri blatul PSD-AUR!
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și Timiș, cinefilii și nu numai vor putea vedea spectacole cinematografice la Cinema Studio. Primăria a anunțat că în urmă cu două zile a recepționat clădirea de la constructorul care s-a ocupat de reabilitarea și transformarea Cinema Studio. ”Cinema Studio poate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament situat într-o clădire din zona istorică a Timișoarei. Deține deja două treimi din acel apartament, iar o treime este deținută de o persoană privată. Odată achiziționată acea parte, apartamentul ar putea fi închiriată pentru cazuri sociale. Cu ocazia depunerii jurământului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală
Top