Va avea loc o nouă ediție a Timișoara Refugee Art Festival, sub numele de TRAF – ItheMigrant2020. Evenimentul se va desfășura în Timișoara, în 20 iunie 2020, de Ziua Mondială a Refugiaților.
Festivalul își dorește să aducă în atenția publicului larg fenomenul migrației din România, vorbind despre refugiați și migranți.
Timisoara Refugee Art Festival a început în anul 2017 ca un festival de nișă cu și despre refugiați atunci când alături de 15 tineri refugiați și 15 tineri non-refugiați a fost creat pe parcursul a 3 luni prin diferite ateliere de artă, un festival de artă care a conținut proiecții de film, piese de teatru, concerte de muzică și o instalație de artă.
„Timișoara Refugee Art Festival, un festival cu și despre refugiați început în anul 2017 în Timișoara devine anul acesta TRAF – ItheMigrant respectiv un festival care vorbește pe langă refugiați și despre migranții care locuiesc în România ne mutăm online ca și multe alte festivaluri de artă din România și prin intermediul unui concert de muzică alături de Beck Corlan, artist timișorean binecunoscut, vorbim despre toleranță, acceptare și interculturalitate. De asemenea împreună cu refugiați și migranți stabiliți în Timișoara ne vom vedea la un picnic intercultural la Muzeul Satului Bănățean. Pe tot parcursul zilei de 20 Iunie care este Ziua Mondială a Refugiaților vorbim prin diferite video documentare despre experiențele de viață a refugiaților și migranților stabiliți în România”, spune Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF.
În 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrări, în România era înregistrat un număr total de 3.880 de persoane cu un statut de protecție, din care 1.550 aveau statut de refugiat, iar 2.330 de persoane beneficiau de statut de protecție. Principalele trei țări de origine a acestora sunt Siria (2090 persoane), Irak (881 persoane) și Afganistan ( 148) persoane. Alte 116 persoane beneficiare de statut de protecție în România provin din Iran, 107 persoane din Somalia în timp ce 85 de refugiați sunt apatrizi.
În anul 2019, în România au fost înregistrați 137.500 de migranți, dintre care 84.228 cetățeni din state terțe, cei mai mulți din Moldova, Turcia, China și 53.331 membrii ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritari fiind din Italia, Germania și Franța. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, cercetare științifică și stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.
Festivalul este organizat cu suportul Centrului Regional de Integrare AIDRom Timișoara, UNHCR România, Instituția Prefectului de Timiș, LOGS – Grup de Inițiative Sociale și Muzeul Satului Bănățean.
Programul Festivalului TRAF – ItheMigrant2020:
– Picnic Interculural – ora 15:00 la Muzeul Satului Bănățean Timișoara Oficial, Strada Avram Imbroane 1, Timișoara. Acces limitat doar cu înscriere și respectarea distanțării sociale. Înscriere aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3mNfu3VIszqJmDMnbHB43AndhTrjWvvnYgDBOwpmQljCgYw/viewform
– Migrant în Romania – ora 16:00, live pe facebook TRAF – ItheMigrant prezintă o serie de scurt-metraje interviu cu și despre migranți și refugiați din România.
– Concert live cu Beck Corlan – ora 18:00, live pe facebook TRAF – ItheMigrant. Muzică despre acceptare și umanitate.
Mai multe informatii pe pagina de facebook TRAF – ItheMigrant2020
https://www.facebook.com/timisoararefugeeartfestival/?epa=SEARCH_BOX
Comentarii prin facebook