E dispus politicianul Cristi Brâncovan să dea “taxă de protecţie” activistului civic Cristi Brâncovan?

brancovan protest

brancovan protest

Dimineaţa, când politicianul român se uită în oglindă, vede un personaj înalt, frumos, deştept, dedicat peste măsură oamenilor şi dispus la orice sacrificiu pentru binele celor din jur. Spre comparaţie, adversarul său politic (care vede aceleaşi lucruri în propria oglindă) este scund, urât, prost şi mânat doar de interese personale.

Când politicianul român citeşte în presă un articol pozitiv despre el, consideră că ziaristul în cauză şi-a făcut doar datoria. Eventual are câteva obiecţii, dacă s-a scris că e frumos şi deştept, dar s-a uitat menţiunea că este şi înalt. Tot datoria îţi faci, ca ziarist, şi dacă scrii critic la adresa adversarului său politic.

Dacă, dimpotrivă, citeşte un articol critic, e clar că ziaristul a primit bani de la adversarii săi pentru a fi ponegrit sau nu a plătit „taxa de protecţie”, pe care însă nu i-a cerut-o nimeni. De asemenea, dacă citeşte un articol pozitiv şi despre adversarul său politic, în mod cert acesta l-a plătit pe ziarist. Cu toate că politicianul nostru nu a plătit nici să fie criticaţi adversarii săi şi nici să fie el „pictat” frumos. Dar el „ştie” că adversarii săi plătesc. El însă e înalt, frumos, neprihănit etc., astfel că nu are de ce plăti. În linii mari, cam acesta este arhetipul politicianului român în relaţia cu presa.

După acest preambul, trec la un caz concret, noul politician timişorean, Cristi Brâncovan. Care, în calitate de activist civic, a avut o presă bună în Timişoara, inclusiv în deBanat. Ba, chiar şi anunţul candidaturii sale a fost reliefat în termeni pozitivi.

Eugen Sasu şi-a permis însă să aibă o altă opinie, puţin ironică, dar deloc agresivă, aşa cum a avut-o faţă de alţi politicieni. Ei bine, noul politician Cristi Brâncovan a sărit ca din baie, sugerând pe Facebook, că i s-ar fi solicitat „taxă de protecţie”. Ceea ce e o mizerie fără limite, mai ales pentru cei care îl cunosc pe Eugen. Brâncovan însă a făcut exact acelaşi lucru precum primarul Nicolae Robu, pe care-l critica foarte mult. Cine nu-i cu el, e hater, duşmanul Timişoarei, tonomat, plătit de duşmani etc.

Ieşirea lui Brâncovan este cu atât mai îngrijorătoare cu cât este încă tânăr. Îşi doreşte unanimităţi de opinie, la fel ca înainte de 1989? Vrea să fie ales cu 99,8% din voturi? Vrea o „democraţie” în care toată lumea să-l laude?

Revenind la articolul în cauză, ce a scris Eugen aşa de grav de l-a supărat pe Brâncovan? Că nu prea are şanse la câştigarea preşedinţiei CJ Timiş? Ceea ce este un fapt, nici măcar opinie. Că, prin candidatura sa, loveşte în PNL şi USR şi ajută PSD? Iar un fapt, cu precizarea că ia voturi mai degrabă în USR. Fiindcă exact acelaşi electorat „fuck the system” îl vizează şi Brâncovan. Şi vorbesc de zona bună a aşa-zisului electorat anti-sistem, fiindcă există şi o zonă hidoasă a acestuia: extremiştii de stânga sau dreapta, „covido-conspiraţioniştii”, dacopaţii, fostul PPDD etc.

Şi Eugen nici măcar nu a scris, dacă era să o dea pe conspiraţii, că ar fi o înţelegere între Brâncovan şi PSD. Dar cel mai important lucru, repet, a fost vorba de o opinie. Cu care poţi să fii de acord sau nu. De data asta Brâncovan nu a fost. Dar de aici până la „taxă de protecţie” e o cale lungă ca de la activistul civic Brâncovan la politicianul Brâncovan. Apropos, dacă un activist civic cum a fost Cristi Brâncovan ar avea cuvinte mai puţin frumoase depre politicianul Cristi Brâncovan, ultimul s-ar plânge că i s-a cerut „taxă de protecţie”?

Acestea fiind spuse, sper că noul politician a înţeles despre ce e vorba şi nu mai continuă un dialog inutil. Altfel, îi dorim succes în alegeri. Apropos – pour le connaisseur –  atunci când ajunge, în campanie electorală, pe la Ictar Budinţ (dar şi în alte locuri), să poarte mască de protecţie pe faţă. Şi nu neapărat din motive Covid.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

desteptarea! a spus: (iulie 24th, 2020 at 11:26 )

Nu ma intereseaza calculele politice cine pe cine avantajeaza cine de lacine ‘rupe’! Dar cand vorbim de moralitatea unui candidat, pt mine este foarte important cum se raporteaza la chestiunea pensiilor speciale, mai ales cele incasate de la 45 de ani (stiu ca nu e atributia lor, la cjt, dar pt majoritatea roamnailor conteaza cum te raportezi la aceste nedreptati). Pnl si psd se pare ca au eceleasi viziuni in privinta specialilor si bugetarilor, i-au avantajat cat au putut de mult! USR pare mai intransigent cu pensiile speciale, dar,.. dar nu pot sa inteleg de ce un activist cum este cristi brancovan nu a luat atitudine si vis-a-vis de pensiile speciale?! Un protest impotriva pensiilor speciale organizat de el, sunt convins ca l-ar face sa urce 10 procente, i-ar mari considerabil sannsele, ar aparea si la tv pe toate posturile, l-ar cunoste si l-ar sustine si pensionarii cu pensii mici de pe la satele uitate de lume! nu inteleg tacerea lui pe unul din cele mai importante subiecte pentru toti romanii?! Cristi ce zici, iei atitudine si le arati tuturor ca esti altfel decat ei si nu te intereseaza pe cine incurci, sau nu vrei sa deranjezi specialii si politicienii?

Ali a spus: (iulie 24th, 2020 at 11:40 )

Prezente si in acest articol obsesiile debanat care trebuie mentionate cat de des se poate: botnita si conspiratiile (cele proprii care sunt litera de lege si ale altora care trebuie combatute).

activistul izdic a spus: (iulie 24th, 2020 at 13:39 )

Dar cu cata finete il incondeiati! Ati ajuns sa va cereti scuze unui papagal fabricat in activist civic, chiar de voi! Luati cu lamaie acum! Hai! Gura mare! Aaaaaaa!

Kroko a spus: (iulie 24th, 2020 at 14:42 )

Produs TIPIC 100% ASU Politehnica,gandire 100% ASU !!!

Doctorul a spus: (iulie 24th, 2020 at 14:46 )

Cum naiba sa câștigi in Romania niste alegeri, când nu ai structura de partid în spate care sa vegheze in ziua votului că nu ți se vor anula, chiar fura voturile primite de la cetățeni. Că doar toți vor să fure de la tine, daca ești venit din spuma marii.
Nu îi înțeleg logica. Candidatura că independent are șanse doar in localitatile mici, de talia unei comune. In rest, e musai sa ai observatorii tai pe la secțiile de votare sau vei pierde cu brio !!.

dodug a spus: (iulie 27th, 2020 at 13:42 )

C.B. e omul lui Robu. Și „candidatura” lui are un singur scop… de a-l șunta pe Alin Nica.

Cristian a spus: (iulie 28th, 2020 at 19:23 )

Omul și-a arătat caracterul mai repede decât orice alt candidat. E cumva o lecție în toată treaba asta, pe care ar trebui să ne-o însușim și noi, alegătorii, dar și candidații. Din nefericire, din ce citesc pe facebook, Brâncovan nu a învățat nimic și, precum bacele lui Robu, o dă înainte autovictimizându-se, deși el a fost agresorul. Când vom avea politicieni, sau pretendenți, capabili de autocritică, dar, mai ales, de autoironie, atunci vom putea spune că suntem pregătiți de alegeri.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Top