Când coordona cu portavocea mitingurile anti-PSD de pe brâul intrări principale în clădirea operei din Timișoara, l-am întrebat pe Cristian Brâncovan pe ce platformă politică va candida la primele alegeri ce-i ies în cale. Atunci se dădea o luptă crâncenă cu sistemul lui Liviu Dragnea, care sistem la rândul lui ducea o luptă crâncenă cu instituțiile ce mai făceau justiție în această țară. Mii de oameni ieșeau în stradă în marile centre urbane, iar Cristian Brâncovan era un fel de maestru de ceremonii în scularea la luptă a timișorenilor.
Cu o bază de date imensă pe rețelele de socializare, cu mii de prieteni pe tot felul de grupuri Facebook, în principal pe cel al fanilor alb-violeți ai lui Poli, Brâncovan era un tip deosebit de util. Dar avea și profilul unui activist civic ce-ar putea urmări o carieră politică mai spre dreapta. Nu la PNL, căci acolo era Nicolae Robu pe care-l „tampona” zilnic cu probleme cetățenești, iar dacă nu erau liberalii, ghici ciupercă cine erau cei care puteau pune la dispoziție calul alb pe care să apară făt-frumosul Cristian Brâncovan. Un indiciu: nu PSD. Doar dacă nu cumva activistul civic ar fi făcut un joc dublu.
E adevărat că și eu l-am întrebat de o carieră politică cu aerul ăluia de le știe pe toate, iar răspunsul primit era într-o cheie cam lemnoasă și deseori ipocrită întâlnită în retorica politicienilor. Că se jură dumnealui că nu va candida pe lista vreunui partid, că dacă se va arunca în luptă o va face cu armura independenței și gândurilor neprihănite ale salvatorului stratului de ozon de deasupra României. ”Bun, lasă ca mai vedem noi”, i-am replicat, precum baba ce-l ridica din pat pe soțul reumatic, pentru a-l duce cu forța „la țară”, cum am aflat dintr-o reclamă tâmpită la medicamente.
Acum Cristian Brâncovan ne-a arătat că n-a vorbit atunci aiurea. Că n-a mințit, mai bine zis, căci decizia de a strânge semnături și apoi de a candida ca independent la președinția consiliului județean va fi cu siguranță o misiune imposibilă. Dar care este, de fapt, misiunea? Căci omul pare sănătos la cap să-l suspectăm c-ar crede că va câștiga de capul lui fotoliul atât de râvnit de baronii locali. Iar dacă nu-l va putea câștiga, atunci care e miza, alta decât mărirea șanselor pentru un mandat de consilier județean independent, eventual? Sau…
Dar cine pierde și cine câștigă din această candidatură? Și cât de mare ar fi procentul ce-ar putea fi raportat ca pierdere de liberali ori USR, partidele considerate de dreapta de la care Cristian Brâncovan ar putea lua voturi? Acum să nu credeți că va fi foarte mare acest procent, dar într-o dispută cu un singur tur de scrutin s-ar putea să conteze chiar și ultimul vot. Cristian Moș de la USR și Alin Nica de la PNL ar putea pierde câte ceva, iar de câștigat ar putea fi tocmai Călin Dobra, de la PSD, cu care activistul a și avut o fructuoasă colaborare sportivo-administrativă în mandatul de abia încheiat.
N-am să zic că intrarea asta în cursă e o chestiune curvească în sensul celor spuse mai sus, dar dacă l-ar întreba cineva pe activistul Brâncovan de ce candidează s-ar putea să vă zică că o face din plictiseală, că anul 2020 e oricum un an mort, că în concedii afară nu mai prea poți pleca și e vremea de-o candidatură. De unde bani? Nicio problemă, vă va zice că este dispus să pună jos o garanție în valoarea salariilor președintelui CJT pe următorii patru ani. Categoric, vor mai fi sponsorizări care, sper, nu vor împovăra prea mult integritatea „viitorului președinte” al administrației județene. Ceea ce se întâmplă de obicei în cazul politicienilor, nu și cazul unui june activist curat independent ca lacrima.
M-aș gândi, totuși, și la ipoteza științifico-fantastică în care Cristian Brâncovan ar câștiga șefia administrației județene. Ar fi bine pentru noi au ba? Ce pârghii politice ar avea el să facă bine Timișului? Să fim serioși! Nu ar avea nicio putere, chiar dacă omul ar fi vrut să ne arate că are pricepere. Partidele îi vor pune pe cap doi vicepreședinți care să-i dea de lucru patru ani, să nu se plictisească, iar legislativul ar vota oricum ca și cum Cristian Brâncovan președintele n-ar exista în instituție.
Un Cristian Brâncovan independent mai mult ne poate ajuta ca activist civic decât ca președinte de CJ. Cine va verifica prețurile la raft în supermarket, cine se va mai ocupa de hoții de buzunare când ai pe tine o haină oficială? Mai poți pune tu prietenii din galerie să-i „tăvălească” pe borfași prin stațiile de autobuz, riscând să te povestească cineva la poliție? Alo, domnu Brâncovan, acum ne abandonezi?! Cine mai ia portavocea mâine-poimâine după ce revine PSD-ul la conducere cu un guvern patriotic de uniune națională?
Comentarii prin facebook