Mai mulţi primari din Timiş sunt nemulţumiţi de modul în care funcţionează asociaţia care se ocupă de managementul deşeurilor din judeţ

Activitatea prestată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, cea care se ocupă de colectarea deşeurilor menajere din localităţile judeţului a fost aspru criticată de doi dintre primari. Edilii şefi din Sânnicolau Mare şi Dudeştii Noi spun că procesul de colectare al gunoiului se desfăşoară cu mari probleme şi duce la apariţia de probleme.

Dacă Alin Nica, reprezentantul comunei periurbane a Timişoarei este afectat pentru că este nevoit să plătească amenzi din cauza deşeurilor reciclabile, Dănuţ Groza, primarul din Sănnicolau a ajuns în situaţia în care va cere ieşirea efectivă din ADID, dar în ceea ce priveşte colectarea efectivă a deşeurilor, nu şi managementul acestora şi depozitarea lor.

La Dudeştii Noi problema apare din cauza cantităţii de deşeuri reciclabile colectate, în funcţie de aceasta, raportat la cantitatea totală de deşeuri, municipalitatea de unde provin plăteşte o anumită penalizare la Administraţia Fondului de Mediu.

De patru ani de zile, la Dudeştii noi se lucrează cu operator nou, dar sunt probleme cu colectarea selectivă a deşeurilor. Sunt anumite luni care nu aveau continuitate, am solicitat reprezentanţilor primăriei să asiste la cântăritul deşeurilor reciclabile. Lucrurile au mers normal lunar a crescut cantitatea de reciclabile, ulterior s-a ajuns din nou la situaţia anterioară. Oamenii se chinuie, respectă, colectează selectiv, dar o fac degeaba. Pentru aceasta, că nu se colectează o anumită cantitate de reciclabile,  se plăteşte o penalitate la AFM, pentru respectarea procentului de 50% deşeuri reciclabile, deci diferenţa mai mare duce la o penalitate mai mare”, spune Alin Nica.

El a dat ca exemplu luna ianuarie din acest an, când volumul deşeurilor a fost minim, chiar dacă, teoretic, de sărbători se produce mai mult gunoi. Ulterior, în feb volumul raportat de operatorul de salubritate a crescut cu o treime, mult mai mult deşeu rezidual.

De fapt, operatorul nu cântăreşte, cred eu, şi pune ochiometric sau ce mijloc de măsurare folosesc ei. Pe noi ne afectează negativ, nu suntem de acord. De asemenea, se pare că ei folosesc aceiaşi maşină de colectare pentru mai multe localităţi. Noi, anul trecut am plătit, astfel, 15.000 de lei amendă. Ei spun că doar 10% colectăm selectiv”, a mai declarat Nica.

Sânnicolau Mare s-a confruntat cu probleme şi mai mari. Din cauza operatorului de salubritate care a câştigat concursul pe acea zonă a judeţului şi care, spune primarul de acolo, Dănuţ Groza, nu şi-a făcut treaba aproape deloc cum trebuia, acum caută soluţii să poată ieşi din asocierea ADID. Dar numaî în ceea ce priveşte colectarea efectivă, staţia de sortare, respectiv folosirea deponiei de la Ghizela să rămână la fel ca şi până acum

Nu este de datoria noastră să supraveghem noi cantitatea de deşeuri reciclabile colectate. Cât la ADID se deleagă serviciul de salubritate, aceasta se face cu anumite clauze contractuale. Ei gestionează un buget importat, sunt 12 – 15 angajaţi acolo, ei trebuiau să verifice ce se face, au maşini la dispoziţie, merg pe teren! Nu s-a întâmplat. Noi am avut probleme mari cu operatorul desemnat. Ne-am chinuit un an şi jumătate să scăpăm de ei, nu au respectat deloc caietul de sarcini. Săptămâni întregi nu au ridicat gunoiul. Noi am cerut chiar şi executarea lor silită, avem proces cu ei, au fost amendaţi permanent. Problema este la ADID. De când s-a introdus acest sistem plătim mai mult. De exemplu, la staţia de sortare a deşeurilor, preţul plătit acum este de 184 de lei cu transportul nostru nostru. Noi la Sânnicolau, ni se lua înainte gunoiul cu 100 de lei cu transportul lor, o societate din Arad. Au continuat lucrurile cu operatori dubioşi. Noi ne-am luptat cu operatorul local de salubritate, nu ADID. Nu e normal ca primăria să facă totul, inclusiv încasări pentru banii plătiţi pentru salubrizare, iar ei să stea doar în birou şi o dată pe lună să le vină banii. A generat nemulţumire”, a spus Dănuţ Groza.

Dezamăgirea primarului de la Sânnicolau Mare a ajuns atât de mare încât a ajuns să ceară ieşirea din cadrul ADID pentru această componentă a salubrizării menajere.

Nu mai dorim să fim în ADID, am contactat o casă de avocatură, dar numai pentru componenta de colectat deşeurile din localitate. Noi vrem să rămânem în continuare în asociaţie, în ceea ce priveşte predarea deşeurilor la staţia de transfer, acolo e totul bine, la Jimbolia e staţia de sortare. Lucrurile merg din rău în rău dacă nu ai control. Gândiţi-vă că am rămas de Crăciun cu deşeurile necolectate. Nu se respecta nicio programare, oamenii ajunseseră să stea permanent cu pubela în faţa casei, pentru că niciodată nu ştiau când vine maşina să le colecteze”, a spus Groza.

În prezent, de colectarea deşeurilor de la populaţie, în zona Sânnicolau se ocupă fosta societate de gospodărire comunală a oraşului, acesta a prestat acest serviciu timp de câteva zeci de ani, aceasta cu real succes, spune Groza. În consecinţă, ar dori ca situaţia să nu se schimbe. În această perioadă se pregăteşte o nouă licitaţie pentru desemnarea unui operator, iar nimeni nu poate spune cine va prelua contractul.

Primarul localităţii timişene ar dori ca de colectare să se ocupe societatea primăriei, dar contractul se dă pe întreaga zonă Sânnicolau – Jimbolia. În consecinţă, Groza a gândit o strategie, care, din păcate, se dovedeşte destul de greu de realizat.

Toată zona trebuie preluată, sunt 14 – 15 localităţi. Eu am propus realizarea unei societăţi pe acţiuni, fiecare localitate să fie reprezentată, din păcate la primele două şedinţe, convocate de mine pe această temă, nu am putut să îi aduc la o masă pe primari. Am spus că mă ocup eu de documentaţie, de tot ce e nevoie, ca să putem noi să ne organizăm salubrizarea singuri. Mai mult, noi la Sânnicolau aveam societatea comercială cu o experienţă 30 de ani, am propus să o transform în societate pe acţiuni, cu ei acţionari”, a mai spus Groza.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top