Aradul fotbalistic în sărbătoare, la Timişoara, tristeţe şi multe vorbe

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

La doar 50 de kilometri de Timişoara, Aradul a îmbrăcat straie de sărbătoare, în pofida situaţiei pe care o traversăm, deloc fericită. După mulţi ani, UTA va disputa un meci acasă, în Liga I. Şi nu doar atât, dar va juca pe un stadion nou-nouţ, care va fi, de altfel, inaugurat în meciul cu Voluntariul. În 24 de ore, la Arad, s-au vândut 3.000 de abonamente, cu toate că spectatorii n-au voie să intre pe stadion. Sub imboldul acestei frenezii, şeful DSP Arad chiar a anunţat că 500 de spectatori vor putea intra pe arenă, stârnind inclusiv reacţia premierului Ludovic Orban, care a dat vina pe “entuziasmul promovării”.

Puţin mai la sud, şi Timişoara se pregăteşte de începerea campionatului. Spre deosebire de marii rivali de pe Mureş, Timişoara este însă în Liga a 2-a, este drept cu două echipe. Nimic însă din forfota altor ani. Un debut trist, aflat într-un con de umbră. Şi nu e vorba doar de pandemia de coronavirus. Niciuna dintre cele două echipe nu şi-a propus promovarea în acest an. Ripensia nu ascunde faptul că are un proiect pe termen lung, prioritatea fiind Academia de copii şi junior. În acest sens, chiar a fost adus un antrenor perfomant în zona juvenilă, Cosmin Petruescu. La ASU Poli a existat un oarecare entuziasm, odată cu întoarcerea lui Dan Alexa. Dar şi “Chirurgul” a fost clar din start, vorbind de un proiect pe termen lung.

Ca atare, niciun obiectiv măreţ. Şi vorbim de Timişoara, care, cu zece titluri (şase Chinezul, patru Ripensia) a fost campioana întregului fotbal românesc în perioada interbelică, nu doar a provinciei, cum se fălesc încă arădenii. Asta cu toate că şi CFR Cluj are şase titluri câştigate.

Pe de altă parte, de ce şi-ar propune promovarea Poli sau/şi Ripi, în condiţiile în care Timişoara nu are stadion care ar putea găzdui un meci de Liga 1. Să joace la Arad? La Cluj? La Târgu Jiu?

Şi în acest context nu ai cum să nu aminteşti de administraţia judeţeană şi municipală. Dincolo de tot felul de scuze, trista realitate arată că Timişoara, unul dintre cele mai bogate oraşe din România, nu are acum un stadion pe care să poţi juca în Liga 1. (Dan Păltinişanu intră în demolare, dar oricum încălca normele de securitate.) Aşa cum au Clinceni, Chiajna, Voluntari sau mai ştiu ce comună din pusta Bărăganului.

Şi apropo de “fapte, nu vorbe”, iată ce spunea primarul Nicolae Robu în 2012: „Timișoara capitală a sportului în România – în primul rând a sportului de performanță, dar și a sportului de întreținere – cu infrastructură pentru sport pe măsură – nou stadion de fotbal, nou stadion de atletism, nouă sală polivalentă, nou bazin de înot, etc. O Timișoară pentru care câștigarea titlurilor de campioană națională la fotbal, handbal, baschet, etc. – inclusiv la diverse sporturi individuale – să devină obiective de rutină.”

Ori, aceste “vorbe” nu s-au transformat, după opt ani, în “fapte”. Nu mai discut că, în aceşti ani, a mai promis vreo cinci stadioane, dintre care vreo trei doar pentru rugby. E drept, sunt studii de fezabilitate, domeniu în care Primăria Timişoara poate pretinde, cu mari şanse, titlul de campioană mondială. La fel şi la promisiuni. Să mai spun că pe echipa ”patronată” de Robu, ACS Poli, doar pandemia a salvat-o de la retrogradarea din Liga a III-a?

Cam acestea sunt “faptele” privind fotbalul timişorean. Un fotbal nu doar trist, dar şi fără perspective. Spre deosebire de cel din Arad, acolo unde primarii au vorbit mai puţin, dar s-a făcut mai mult.

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

anofelul de Bocsig a spus: (august 28th, 2020 at 09:39 )

Sa speram ca peste o luna -dupa numararea voturilor-CEL care ne-a mintit timp de doua mandate de primar, va fi ISTORIE.
Si NU uitati ca Robu Nicolae este ARADEAN.(pct).

desteptarea! a spus: (august 28th, 2020 at 15:57 )

@ asta cu bocsigu’ idea era era ce facem noi cu poli?! cat mai baltim in anonimat si fara perspectiva?! cat ani sa mai treaca?! pai ce facem? poli nu-i o jucarie! pana la urma cine detine asu poli? serban sau drukeria? ca nici nu-i clar cine raspunde. N-are nimeni dreptul sa confiste Poli pt el si sa o tina in anonimat in ligile inferioare! cine nu-i capabil de performanta sa plece! cum adica sa stai fara obiectiv cu anii in ligiile inferioare?! pai niciodata Timisoara in istorie, atunci cand fost in diviza B nu a avut alt obiectiv decat promovarea!

TMEUTM a spus: (august 28th, 2020 at 16:21 )

Lae, Nae, Dorel, Dodel sunt nume care i se potrivesc primarului care a dovedit in tot ce a facut ca e incompetent. Sa faci cateva lucruri prin oras si sa te lauzi, dar ca fonduri europene, spitalul de copii terminat, COLTERMul tot mai in gaura etc. OK, poate erau probleme cu datul banilor catre fotbal, dar nu a gasit manageri priceputi care sa aduca sponsorizari. In plus, cum alti primari pot, dar el nu poate? Aia incalca legea? Erau probleme cu banii si cand e vorba de a construi ce a promis? Ce lege incalca atunci? Unde e lipsa prafului pe care o rezolva in 6 luni din 2012? A promis ca dispare fasia de pamant intre trotuare si asfalt. Se putea face ceva acolo, dar el a facut un cartier si centrul.
La pensie cu metodele invechite care nu doar ca nu aduc plus valoare, dar trag orasul inapoi fata de unde ar putea fi. Sau hai sa il tinem primar pe Lae inca 20 de ani…sa vedeti atunci ca vom fi in jumatatea inferioara a oraselor mari. In schimb ei se vor imbogati si noi ramanem cu 3 pasaje,2-3 poduri, 2-3 cartiere facute si cam atat. Asta e ritmul celor 8 ani…Va dati seama ca el termina Timisoara in 100 minim.

TMEUTM a spus: (august 28th, 2020 at 19:15 )

Am uitat sa adaug si ca una din echipele din Timisoara(de preferat Poli) trebuia sustinuta in detrimentul miscarii rapide si ieftine cu ACS-ul. Oircare dintre Ripensia, Poli, chiar si UMT, ar fi putut fi mai bine primite decat ACS. ASU Poli mai ales, dar chiar si Ripensia aveau sanse bune sa fie bine primite, sustinute si sa faca performanta. De aceea trebuie viziune: odata ce nu vin suporterii langa, nu vin sponsorii care oricum vin destul de greu in fenomen. Totul tine de management, investitii si viziune. Fara sponsori si spectatori, singura sansa era sa joace meci de meci cu 3-4 tineri de viitor pe care sa ii vanda. A fost un experiment esuat pt a bifa o realizare(o promisiune electorala) care a ajuns un vis urat pt fotbalisti, dar si pt cei din Timisoara si Recas. Pacat.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Au fost vizate persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave
În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity adresat întreprinderilor mici și mijlocii din zona de Vest a României – CyberTM 2024. Tematica vizează provocările actuale în domeniu și soluțiile la dispoziția IMM-urilor în materie de securitate cibernetică: software, hardware și opțiuni de finanțare. ADR Vest este partener...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului de contestare a alocării banilor din bugetul de echilibrare, respectiv a sumelor allocate pentru drumurile locale, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, îi răspunde. El spune că procesul se putea judeca și în lipsa reprezentanților Prefecturii, problemele sunt cu totul altele....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”
Top