Călin Dobra: ”Timișul ia viteză cu banii europeni”. Aproape 80 de milioane de euro, atrase de Consiliul Județean Timiș (P)

Județul Timiș performează atunci când vine vorba de proiecte pe fonduri europene. Infrastructură rutieră, educație și sănătate – acestea sunt palierele care beneficiază de investiții majore.

”La Consiliul Județean Timiș gândim global, iar suma care a ajuns aici – în jur de 80 de milioane de euro – este suficientă ca să putem contura anvergura obiectivelor pe care le avem, proiectele pe care le derulăm și transformările în față cărora se află Timișul. Eu spun mereu că nu banii sunt importanţi. Cel mai mult contează ce facem cu ei, cum schimbăm în bine viața oamenilor, ce lăsăm în urma noastră și cum ne asumăm perioadele în care am fost responsabili pentru soarta comunității care ne-a creditat. Avem aproape 80 de milioane de euro, prin contracte de finanţare nerambursabilă şi proiecte în cuantum de alte 18 milioane de euro, aflate pe lista de rezervă, tot pentru finanţări nerambursabile. Aici, e necesar să menţionez reabilitarea Conacului Mocioni din Foieni, precum şi modernizarea DJ 684 pe traseul DN 68A (Coșava) -Tomești-Luncanii de Sus (limită CS) – DN68 (Voislova)”, ne-a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Infrastructura rutieră a Timișului, modernizată cu bani europeni

Când vine vorba de infrastructură rutieră, unul dintre proiectele importante pentru locuitorii din zona Timișoarei, și nu numai, este cel legat de extinderea la 4 benzi a drumului Dumbrăviţa – Giarmata – A1. Vorbim de o porțiune de 12 kilometri, o șosea cu 4 benzi şi o investiţie totală de 52 de milioane de lei, bani din fonduri europene.

Cu 20 de milioane de euro atrase de la UE, se lucrează la tronsonul Peciu – Foieni. Șoseaua de 20 de kilometri facilitează accesul către DN59 și, mai departe, spre punctul de trecere a frontierei de la Foieni.

16 milioane de euro sunt folosiți și pentru modernizarea DJ 693 pentru interconectare la A1 (Arad) și pod peste Mureș la Pecica, judeţul Arad. Proiectul prevede modernizarea mai multor tronsoane de drumuri județene, pe ruta localităților Cărpiniș – Biled – Bărăteaz – Gelu, până la limită cu județul Arad.

”Consiliul Județean Timiș a mai obținut finanțare din fonduri europene și pentru modernizarea altor conexiuni rutiere: DJ 588 Șemlacu Mare – Ferendia, o investiție de 4,8 milioane de lei, de DJ 592 Hitiaș – Bacova, unde ajung aproape 9 milioane de lei. De asemenea, unul dintre proiectele europene finalizate se referă la modernizarea DJ 693 Iohanisfeld – Ivanda. O investiție în valoare de peste 8 milioane de lei”, punctează Dobra.

Sănătatea, prioritate de grad 0!

Un proiect important, gestionat de Consiliul Județean Timiș, este legat de construcția unei maternități la Timișoara. Noua clinică de Obstetrică – Ginecologie va oferi servicii de îngrijire medicală de o calitate superioară, cât și posibilitatea realizării de inseminări în vitro. Investiția este de 50 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată printr-un proiect european pe programul Interreg V-A România – Ungaria.

De asemenea, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, va intra într-un amplu proces de extindere, modernizare și dotare cu aparatură medicală. ”Extinderea și modernizarea UPU costă 4.4 milioane lei, bani europeni”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș.

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen se află în etapa a doua de implementare a unui proiect care va îmbunătăți substanțial procedura de diagnosticare și tratament al tumorilor maligne. Potrivit unui protocol încheiat cu Spitalul Județean din Timișoara, CJ Timiș contribuie cu 2,5 milioane de lei pentru achiziția unei platforme de software, după ce, în prima fază a proiectului am contribuit cu 10 milioane pentru cumpărarea de echipamente medicale.Toate vor fi puse la dispoziția medicilor din Serbia și România și vor permite schimbul rapid de informații între aceștia în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici.

Condiții mai bune pentru copiii din centrele de plasament. Case familiale, ridicate cu bani europeni

Consiliul Județean construiește două case de tip familial în localitatea timișeană Găvojdia. Tot aici va fi înființat și un centru de zi pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. Banii necesari, 2.5 milioane lei, provin de la UE, cu asigurarea cofinanțării de către Consiliul Județean.

Investiția de la Găvojdia nu este singulară. Astfel de case de tip familial, locuințe protejate, centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități vor fi ridicate și la Lugoj și Periam, toate pe fonduri europene. Valoarea totală a investițiilor ajunge la 20 milioane lei.

Dotări pentru ISU Timiș

Trei autospeciale complexe de intervenție vor intra în dotarea parcului auto al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, prin intermediul unui proiect european. Echipamentele, în valoare de un milion de euro, îi vor ajuta pe pompieri să acționeze rapid și prompt în situații de risc.

Turismul a primit o gură de oxigen

Repararea infrastructurii navigabile a canalului Bega este un proiect realizat de CJ Timiş, alături de Administraţia Bazinală de Apă Banat, prin care s-au atras 600.000 de lei. Mai mult, Eco Timiș este proiectul care şi-a propus să schimbe turismul la graniţa cu Serbia. Un program transfrontalier menit să revigoreze drumețiile pe uscat, dar și pe apă, pe râul Timiș, a adus împreună parteneri din România şi Serbia care au accesat aproape 1 milion de euro, fonduri europene. Cu aceşti bani comunităţile de pe malul Timişului au fost dotate cu facilităţi pentru turism, dar şi un catamaran electric, care plimbă turiştii gratuit, pe lacul Surduc.

Bani de la UE pentru cultură

Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, împreună cu primăria din Novi Knezevac (Serbia) au accesat aproape 700 de mii de euro, fonduri europene, pentru construirea a două muzee, unul în Parța, altul la Majdan, peste graniță. În perioada imediat următoare, proiectul pentru execuția muzeului de la Parța va fi scos la licitație.

Învățământ special, atenție specială

Consiliul Județean Timiș a obținut finanțare din fonduri europene, 7,8 milioane de lei, pentru creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei din surse regenerabile în clădirea Liceului Teoretic „Iris” și pentru modernizarea și optimizarea spațiilor. Cei 225 de copii școlarizați în regim de zi în cadrul liceului beneficiază acum de accesibilitate crescută, de adaptarea clădirii la nevoile lor speciale, de creșterea confortului termic interior.

Timișul face istorie. Cel mai mare proiect pe fonduri europene – 180 de milioane de euro

Comună Șag a devenit recent prima din județ, pentru care s-a semnat contractul de execuție pentru extindere rețelei de apă și înființarea rețelei de canalizare. Aici se vor executa lucrări de aproximativ 7 milioane de euro, care fac parte dintr-un amplu proiect european, gestionat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-canal, Consiliul Județean Timiș și Aquatim. Este vorba de o finanțare record pentru județul nostru, de 180 de milioane de euro, pentru care CJ Timiş contribuie cu aproape 3 milioane de lei.  Pe măsură ce Aquatim va încheia licitațiile, vor veni vești bune pentru locuitorii din Timișoara și încă 8 orașe din județ, dar și pentru 39 de comune.

”Datorită acestui proiect, finanțat din POIM, 380.000 persoane vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă”, a ținut să precizeze Călin Dobra, care adaugă:” Și nu avem de gând să ne oprim aici. Timișul este între județele fruntașe la atragerea de bani europeni și așa va rămâne. Oamenii au nevoie de continuitate. Experiența mea le dă cetățenilor încredere că proiectele începute vor fi și finalizate. Timisul merge cu Dobra pentru că oamenii mă cunosc. Știu că sunt un om de cuvânt și nu arunc vorbe goale.”

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top