”În condițiile pandemiei COViD-19 pacienții alergici sunt greu încercați deoarece atât bolile alergice cât și infecția cu SARS-CoV2 afectează tractul respirator și pot avea simptome comune. Ne aflăm în plin sezon de polenizare a ambroziei, o plantă cu potențial alergenic extrem de mare care cauzează simptome de rinită, conjunctivită si astm bronșic. În această perioadă pacienții alergici sunt extrem de simptomatici din cauza concentrației foarte mari a polenului de ambrozia în atmosferă”, ne spune Dr Alina Bălăceanu medic specialist alergologie și imunologie clinică la Clinicile Medici’s Timișoara.
Care sunt simptomele specifice bolilor alergice cauzate de polenul de ambrozie?
Primele simptome sunt strănuturile în salve, secreție nazală apoasă și abundentă, nas înfundat, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, bolții palatine și urechilor, lacrimație excesivă, înroșirea ochilor. Pe măsură ce cantitatea de polen crește, simptomatologia se agravează, apare obstrucția nazală persistentă, reducerea mirosului si gustului, disconfort faringian (datorat respirației orale), tuse seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare, răgușeală, dureri de cap, stare generală de oboseală, indispoziție, iritabilitate. Aceste simptome variază ca intensitate în raport cu concentrația de polen eliberată în atmosferă, fiind mai intense dimineața, în zilele însorite și cu vânt, după ploi scurte sau furtuni.
Cum deosebim simptomele celor două afecțiuni?
Febra, frisoanele, durerile musculare și articulare, pierderea bruscă a gustului și mirosului sunt caracteristice infecției cu coronavirus, în timp ce strănuturile în salve, mâncărimile la nivelul ochilor, nasului, înroșirea ochilor sunt specifice rino-conjunctivitei alergice.
Care sunt simptomele comune?
Tusea seaca, dificultatea în respirație, nasul înfundat, disconfortul faringian sunt simptome comune, dar se asociază frecvent cu febra în cazul infecției cu SARS-Cov2. Starea de oboseală, durerile de cap, diminuarea mirosului și gustului pot să apară și în alergii, dar nu ca simptome de debut.
Simptomele pot varia ca intensitate de la un pacient la altul și pot coexista la aceeași persoană, situație în care este dificil de stabilit diagnosticul și necesită investigații suplimentare.
Sunt pacienții alergici mai predispuși să facă COVID-19?
Nu, bolile alergice nu sunt un factor de risc pentru a face forme severe de COVID-19. Din contră, există studii care demonstrează că la pacienții alergici expresia receptorilor de care se leagă coronavirusul (ACE2 – enzima de conversie a angiotensinei 2) este redusă.
Cum tratăm alergiile în pandemie?
Tratamentul bolilor alergice constă in măsuri de profilaxie a expunerii la alergeni, tratament medicamentos simptomatic și imunoterapie alergen specifică, singura modalitate de a opri evoluția bolii spre cronicizare și care acționează la nivelul mecanismului de producere a bolii. Nu există contraindicații de utilizare a corticoterapiei inhalatorii, dar corticoterapia sistemică ar trebui evitată având în vedere supresia sistemului imun.
Datorită strănuturilor repetate, tusei și secrețiilor nazale pacienții alergici pot transmite cu ușurința infecția cu coronavirus. Prin urmare, sunt sfătuiți să respecte măsurile generale de prevenție privind infectarea cu coronavirus!
Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara
Comentarii prin facebook