Lucrările realizate de Harun Farocki, unul dintre cei mai importanți cineaști germani vor fi expuse la Timişoara în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Art Encounters și Centrul Cultural German Timișoara. Evenimentul are loc în perioada 1 – 31 octombrie 2020.
Realizată cu sprijinul unor instituții de renume, precum Goethe Institut, Harun Farocki GbR și Neuer Berliner Kunstverein, Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă este cea mai mare expoziție dedicată regizorului în România.
Expoziția va prezenta o selecție din filmele, video-urile și instalațiile lui Harun Farocki, parte dintre ele realizate în colaborare cu artista și regizoarea Antje Ehmann, care va fi prezentă la Timișoara cu ocazia vernisajului, joi, 1 octombrie, de la ora 19:00.
Regizor, scenarist, autor și teoretician, Harun Farocki (1944 – 2014) este cunoscut datorită vocii sale singulare nu doar în ceea ce privește latura experimentală a abordării imaginii și a montajului, cât mai ales a incursiunilor critice pe care le face în micronarațiunile despre istorie, mentalități și realități politice. Opera lui cinematografică și artistică este una complexă și prolifică, Harun Farocki fiind autorul a peste o sută de filme, greu de încadrat într-un gen singular – de la filme realizate pentru televiziunea germană și filme de lung metraj prezentate în importante festivaluri internaționale, la instalații special concepute pentru spații dedicate artei.
Expoziția Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă, curatoriată de Diana Marincu, include lucrări ale regizorului expuse pentru prima oară în România și propune trei secvențe tematice principale. O secțiune a expoziției este concentrată asupra instalațiilor video pe mai multe canale, care constituie ceea ce Farocki numea „o arhivă de expresii filmice” sau un „dicționar cinematografic”. O altă parte este dedicată filmelor-eseu despre istoria în imagini a lagărelor de concentrare naziste și politica unei noi tipologii vizuale generate de băncile de date și arhivele de imagini operative, iar a treia secțiune a expoziției urmărește un alt subiect recurent al creației lui Farocki – munca, văzută prin prisma contextului social-politic.
Programul conex al expoziției va include o serie de evenimente prin care publicul este invitat să cunoască mai îndeaproape fascinanta filmografie a lui Harun Farocki. În 12 octombrie, de la ora 18:00, va avea loc lansarea traducerii în limba română a autobiografiei Harun Farocki: Zece, Douăzeci, Treizeci, Patruzeci, editată de Antje Ehmann și Marius Babias și publicată de IDEA Design & Print Cluj. Invitați la evenimentul de lansare sunt Christian Ferencz-Flatz, profesor și teoretician, traducătorul cărții, și artista Dana Andrei, redactor al revistei IDEA artă + societate. Duminică, 25 octombrie, de la ora 18:00, va avea loc proiecția filmului In Comparison (Harun Farocki, 2009, 61 min), în care regizorul compară munca fizică și cea ultratehnologizată din diferite părți ale lumii, punând în lumină decalajele sociale. Proiecția va fi urmată de o dezbatere alături de câțiva invitați, ambele evenimente fiind parte din programul bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2020.
Expoziția se va desfășura la sediul Fundației Art Encounters din Timișoara, pe Bd. Take Ionescu 46C (Casa ISHO), iar vizitele pot fi deja programate online, pe www.artencounters.ro, sau telefonic. Toate evenimentele vor fi organizate cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară și a reglementărilor în vigoare privind distanțarea socială.
Comentarii prin facebook