Pentru cunoscători, Nicolae Robu are multe păcate, dar văzut din Univers ca un mic punctuleț pe harta Timișoarei, mereu lângă alt punctuleț, șoferul Vasile, liberalul nu e perceput ca o catastrofă administrativă. Am avut primari mai buni? Mai răi, poate, dar mai buni, nu poți băga mâna în foc. După care edil a rămas ceva magnific, ca să zici azi prin comparație că „Neobositul din Bocsig” doar ocupă spațiul și arde gazul de pomană? Toți au reparat ce au lăsat alții, iar pentru asta unii au fost aleși cu surle și trâmbițe mandate la rând.
Așa, din mulțime, despre Nicolae Robu se spune că „totuși, a mai făcut ceva”, că Timișoara nu e chiar o ghenă imensă de gunoi, este (nu de acum) un oraș frumos, curat în zonele centrale când a avut prestator la salubritate stradală, cu un trafic rezonabil de fluid, cu o oarecare dinamică de dezvoltare. Prin urmare, de ce să nu-l mai voteze pe Nicolae Robu omul de rând, nedus pe la școli administrative sau neinstruit în laboratoarele USR despre păcatele liberalului?
Omul de rând chiar vede din Univers „punctulețul Robu” și n-are de unde să știe că nu toate merg ca unse în Timișoara. Că în urbanism trebuie să stai cu ochii pe ei ca pe butelie să nu-ți autorizeze un bloc cu zece etaje între case P+1, fără locuri de parcare, că un parc Central reabilitat cu o sumă enormă de bani și o grozavă întârziere trebuia, poate, să fie un dosar la DNA și nu un proiect de succes. Că în problema drumurilor și utilităților nu s-a schimbat mai nimic din debilismul organizatoric al unor vremuri, de mai vedem și azi cum se asfaltează, ca mâine să spargă să bage cablurile de curent.
Că există o neputință cronică în aranjarea fațadelor orașului, invocându-se lipsa unui cadru legal favorabil, ceea ce n-a oprit alte administrații, precum cea din Oradea, să dea altă față orașului de pe Criș. Că o parcare modernă nu s-a ridicat în opt ani de bătut gura pe tema asta. Că tot ce este expansiv economic în Timișoara nu are legătură cu administrația, ci cu poziționarea orașului pe hartă, lângă autostradă, avantaj care, dacă l-ar fi avut Clujul, ar fi fost astăzi la ani lumină de capitala Banatului.
Că numai pandemia ne-a ajutat să nu ne facem de râs la anul cu evenimentul Capitala Culturala Europeană. Chit că o astfel de brambureală nu-i este imputabilă direct primarului, ar fi fost umilitor pentru o administrație să fim văzuți la nivel european drept niște amatori și nepricepuți, chiar într-un astfel de moment. Nicolae Robu este primarul care putea face mult mai mult bine, dar în electorat se reține doar ideea că putea fi un edil mult mai prost. Dacă vreți, un fel de Dăncilă, în vremea căreia nimeni n-a murit de foame, de sete, de frig, doar că satisfacerea acestor trei senzații primare nu e suficient pentru o Românie europeană, anul 2020.
S-a mai scris în aceste pagini despre șansele lui Nicolae Robu. Vestile bune erau că oamenii cu școală din Timișoara ar vota majoritar Dominic Frtiz, de la USR. La caterincă, mai povesteam cum liberalul e votat 99% pe pagina lui de Facebook, dar asta nu schimbă peisajul general al alegerilor locale din Timișoara. Așadar, să ne pregătim de un nou mandat Nicolae Robu.
Nu am de unde să știu cum ar fi cu un alt primar victorios în 27 septembrie, dar cu actuala administrație putem pronostica o Timișoară care nu moare, dar care se predă mediocrității. În sport, în cultură, în investiții care să conteze, în urbanism cu un plan general care să ne spună ce, unde și în ce fel ar trebui promovate investițiile, ca peste 30 de ani să nu avem mai multe idei punctiforme adăugate una alteia, fără nicio viziune.
Mai are și noroc. E primul și pe buletinul de vot. Dacă nu se întâmplă nimic nou, cel mai probabil Nicolae Robu va fi reales primar. Iar dacă gândurile ne sunt luate de la politică, administrație, de la viitor, la urma urmelor, spre necazul cu epidemia de Covid-19, cu siguranță că victoria liberalului va fi una și mai lejeră. Singura dilemă care mai rămâne în povestea lui Nicolae Robu este dacă ăsta va fi ultimul mandat al liberalului sau suntem doar la mijlocul aventurii.
Comentarii prin facebook