An de an, primăvara și toamna, pompierii din Timiș (și nu numai) se confruntă cu zeci de incendii de vegetație uscată care afectează sute de hectare de teren, culturi agricole, fondul forestier, iar în unele cazuri chiar casele și viețile cetățenilor.
Numai în această lună, pompierii timișeni au fost solicitați să intervină la peste 40 de incendii de vegetație uscată. Iar luna septembrie nu a ajuns încă la final.
„Arderea miriştilor este dăunătoare mediului, deoarece determină poluarea aerului prin fumul rezultat, sărăceşte solul de materie organică iar microfauna solului este distrusă. De asemenea, arderea miriștilor omoară zeci de animale anual și distruge habitatul acestora”, transmit pompierii din Timiș.
Se folosește pentru igienizarea terenurilor, dar ea este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau a unor dăunători.
Dacă se impune ca măsură fitosanitară și are toate autorizațiile necesare, arderea miriștilor și a resturilor vegetale se efectuează respectând următoarele măsuri:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.
Comentarii prin facebook