Când ești lider PNȚCD și ajungi parlamentar PSD, asta se cheamă să fii lichea în politică

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Imediat după 20 mai 1990 eram prea tineri ca să ne dăm seama că acela e doar începutul, că dezamăgirile în politică vor continua una după alta, nici vorbă să se termine după perioada comunistă. Ne apuca plânsul la propriu, gândindu-ne ce am ratat prin nealegerea lui Ion Rațiu ca președinte al României, un tren pierdut care ne-a îndepărtat mulți ani de un anumit standard de viață, de o democrație clasică, nu cea originală propusă de Ion Iliescu, de conectarea cu Europa prin reconoașterea României ca o societate bazată pe aceleași valori cu comunitatea de țări în care am cerut să ne integrăm.

Și nu numai din milă, nici din calculul europenilor că i-ar costa mai mult lăsarea României în afara Uniunii, decât să remorcheze Teleormanul, Călărașiul și Vasluiul spre un standard europen, ci pur și simplu în mod natural, luând și noi chipul și asemănarea societăților civilizate către care aspiram.

Toate aceste frustrări de tânăr consumator de politică, de participant la aproape toate manifestările anti-Iliescu, anti FSN, anti-FDSN și a tot ce era o frână în dezvoltarea cursivă și sănătoasă a țării, le-am trăit ca simpatizant al PNȚCD. Socoteam atunci că acest partid readuce ADN-ul unei democrații ce n-a apucat prea mulți ani de viață în istoria României. Ca român de bună-credință nesecurist, nemilițian și fără regrete pentru pierderea unor avantaje din sistemul comunist-ceaușist, doar vorbind de Corneliu Coposu și de Ion Rațiu prin comparație cu Ion Iliescu și Petre Roman, nu puteai avea o dilemă în alegerea unei căi și a unei simpatii politice. Nu mai ajungeai la finețuri economice, la efecte sociale, la strategii geopolitice pe termen lung, ci te limitai să optezi principial.

În anii ce au urmat, ai aflat că „albul” a devenit mai „gri” prin contopirea cu „negrul” ce a rămas tot „negru”, că trecând de moralitatea în politică, rostirea a două nume mari nu era suficientă pentru a continua dezvoltarea țării după ce i-ai dat direcția și sensul, că mai trebuia și altceva, că idealismul pentru care alegeai PNȚCD a mai pălit pe fondul unor greșeli cauzate de lipsa de cadre, iar după moartea Seniorului Coposu a și fost ajutat să devină un partid comun, fără strălucire, fără meritocrație, ba chiar fără moralitate, finalmente, nimic.

Aș putea spune că desființarea de facto a PNȚCD a încheiat o etapă din istoria României, perioada postdecembristă. Ce le-a rămas alegătorilor PNȚCD după acest moment? A urmat un gol umplut de apropierea unora de liberali, a altora, culmea, de PD-ul lui Băsescu, iar mai târziu spre un nou val al politicii. Toată această traiectorie ciudată de la conservatorismul cu aer progresist al PNȚCD la un progresism de centru-dreapta al USR-ului de astăzi, e legată de-un gând comun: antipesedismul, antinaționalismul populist și crezul în Europa, în democrația și bunăstarea ei. Ca muncitor la ziar, mă eliberasem. Deveneai simpatizantul unui partid care nu mai există, prin urmare te curățai de momentele de vinovăție cauzate de lipsa neutralității cerută în meserie. Numai că „țărănismul” ce-a urmat, acel activism în credința oportunismului și a racordării la resurse, a transformat mulți oameni de marcă ai PNȚCD, apropiați ai partidului, în niște curiozități, să nu spun alfel.

Întradevăr, poți alcătui o listă mai lungă cu țărăniști onorabili altădată ce astăzi stau cu palma întinsă la partide ca PSD sau ALDE, decât o listă cu cei care preferă în liniște și respect să pomenească partidul și să-l lase să „odihnească” dincolo de viața politică. Nu cobor să dau nume de pe prima listă, dar cunosc mulți timișoreni care astăzi – când un impostor a dus rămășițele juridice ale partidului alături de PSD, doar pentru un loc pe listele de deputați – ar putea să-și spună cu voce tare indignarea. Timișoara a fost un fief al PNȚCD, a avut primar președinte de partid la nivel național, a avut o echipă numeroasă și vocală de politicieni despre care astăzi nu mai auzim nimic.

Și ar fi fost bine să nu mai auzim nimic de ei, că nu ajung să se milogească la tot ce cândva partidul ura ca practică politică. Unii nu mai zic nimic din tot felul de orgolii politice, din situații juridice mai degrabă similare multor pesediști, alții, oameni de cultură și activiști civici din orașul Proclamației de la Timișoara, care, chiar menținând standardelor de moralitate în politică, s-au reorientat spre alte opțiuni din viața politică reală, fără chef să-și exprime public lehamitea față de autodizolvarea PNȚCD în PSD. Ar fi fost, totuși, o obligație față de niște repere cu care ne-am trăit copilăria în democrație. Alții îi spun oboseală. PNȚCD înghițit de PSD? Pentru o leafă de parlamentar? Când cu ani în urmă ceream unora să lase partidul să moară în liniște, chiar nu mă gândeam până unde va merge acest lichelism.

P.S. Când treceți prin piața Libertății din Timișoara, poate vă întrebați pentru cine este renovat sediul țărăniștilor. Sigur nu pentru „țărăniștii” lui Pavelescu. Ultimul loc care-ți mai aduce aminte de PNȚCD în cel mai țărănist oraș aș țării a fost vândut cu executorul judecătoresc, ca urmare a unei datorii către o firmă din București din campania de primar a lui Adrian Orza, 2012, imediat după retragerea lui Gheorghe Ciuhandu. Ei, uite că nu peste tot în țară impostorii vând sediile PNȚCD „la bucată”, cum bârfea lumea. Se mai vând și sub acoperirea unor sentințe juridice, spre ușurarea clicii lui Pavelescu. Noul sediul al PNȚCD Timiș este undeva prin zona Traian, într-un apartament. Fie-i chiria ușoară!

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (octombrie 19th, 2020 at 08:47 )

In Timisoara foarte multe incep cu A FOST O DATA….. Dar,cred ca inca nu ati vazut nimic,fata de ce se pare ca va urma DUPA ROBU !!!! Pentru ca, de fapt inca nici nu a inceput…..notati deja PADUREA VERDE !!!!

Un USR-ist a spus: (octombrie 19th, 2020 at 09:14 )

Din greșeală am votat cu Radu Câmpeanu.

Ionel a spus: (octombrie 19th, 2020 at 15:52 )

Inegalabilul Romiță Orza … ar mai fi vrut sa fie și primar la Timișoara. România, te iubesc !

tm a spus: (octombrie 20th, 2020 at 07:47 )

In 1996 Timisul a dat un vot masiv Conventiei Democrate (PNTcd -PNL) , sperand la acea schimbare , la care visam de zeci de ani , dar in 4 ani aceasta a demolat Romania .
Abia atunci , am inteles vorbele bunicului mau , taran roman , care a trait vremurile interbelice , cand aceste partide au condus Romania .
Atunci mi-am adus aminte de romanul Descult al lui Zaharia Stancu , de poeziile lui Goga sau Cosbuc . De rascoala din 1907 , inabusita in sange de guvernul liberal , sau de grevele sangeroase de la atelierele Grivita .

In 89 , visele noastre si viitorul nostru nu a avut nici o sansa .Am inlocuit dictatura unui oltean cretin cu un capitalism salbatic , bazat pe coruptie .clientelism si incompetenta .

Ochiul limpede a spus: (octombrie 20th, 2020 at 12:57 )

tm descrierea este impecabila. De fapt ea dovedește ca lichelele au fost și sunt în politica românească un exemplu ca doar asa se poate. După 89 toate legiile au fost date la pot, cu dedicație pentru cei care au confiscat revoluția, cetățenii fiind păcăliți de fiecare data cu lideri politici cu origini comuniste. De ce spun acest lucru fiindca revoluția avea ca scop înlăturarea acestora de la butoane și punerea unor lideri Democratici.Pana si Brucan a fost un propagandist comunist respectiv capitalist în funcție de vremuri și interese. Calitatea de vasal sau supus a politicianului roman va rămâne neschimbata fata de străini indiferent de culoarea politica.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top