Despre “nebunii”, “extremiştii” şi “normalitatea” din politica românească

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Pierd voturi toți, cu excepția USR PLUS, care pur și simplu își conservă bazinul de robespierreni dilii la cap, motivați, pătimași. Ei fac un singur lucru: nu scad. În contextul în care ceilalți pișă voturi, USR PLUS crește din total bazin votanți. E deja la 20% și s-ar putea să facă 23-25%. Ca la europarlamentare. Prin specificul meseriei lor de nebuni la cap, electoratul lor nu are nevoie de activiști tălpași, care să ia la picior țara să mobilizeze babele, cum au nevoie PSD și PNL (…) USR PLUS iese întărit. O să avem naziști în Parlament și mai mulți.”

L-am citat mai sus pe Mirel Palada, intelectual, sociolog, fost oficial al statului român din poziţia de purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Şi nu la imensa sa îngrijorare şi frustrare fiindcă USR PLUS ar putea lua un scor foarte bun la alegeri o să mă refer în rândurile următoare, ci la faptul că, doar în câteva rânduri, el a reprodus aproape toate clişeele din spaţiul public referitoare la USR PLUS. Mai lipseau chestiile cu neomarxişti, sexormaxişti, partidul lui Soroş şi al SRI. În rest, Palada i-a făcut şi robespierreni, adică extremişti de stânga, chiar terorişti (Robespiere a introdus Teroarea în Franţa), dar şi nazişti, adică extremişti de dreapta. Plus nebuni, dilii, etc. Ca fapt divers, Palada nu s-a oprit doar la a eticheta USR-ul, ci a trecut şi la fapte, lovindu-l chiar într-un studio de televiziune pe senatorul Mihai Goţiu.

Degeaba zilele trecute Dacian Cioloş a încercat să explice că USR PLUS nu are nimic cu marxismul, făcând trimitere şi la programul formaţiunii. (Oricum nimeni nu-l citeşte!) Degeaba a amintit că aberaţii de acest gen au mai fost făcute în 2016 când se spunea despre el că e fiul natural al lui George Soros (!!!) Toate cele de mai sus prind la o parte a populaţiei. Şi ştiţi care e culmea? Prind în general la cei care se plâng de politicieni, de modul în care s-a făcut politică în ultimele trei decenii. Prind la cei care spun că toţi politicienii au furat această ţară, dar tot ei îi votează exact pe cei mai mari hoţi.

Dacă un partid vine însă şi spune că România poate ajunge departe fără hoţie, musai e extremist, nu-i aşa? Nu vreau să fac apologia USR PLUS, sunt destui acolo care se comportă exact ca ceilalţi politicieni, ca să nu vorbesc de un anumit complex de superioriate, chiar aroganţă. Mă refer doar la mesajele lor “extremiste”. Dacă spui că nu vrei penali în funcţii publice eşti extremist şi nebun, nu-i aşa? Un Vadim Tudor în schimb nu era extremist, nici nebun, ci patriot. Corupţi dovediţi în justiţie precum Adrian Năstase, Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea erau tot “patrioţi”, “victime politice”, “suveranişti”, nu-i aşa? Poţi să spui despre USR-işti eventual că sunt ipocriţi, dacă descoperi că au şi ei penalii lor, dar nu extremişti. Dacă ceri să nu se mai fure lemnul din pădure, eşti nebun. Dacă eşti împotriva pensiilor special eşti nazist. Dacă cei transparenţă în administraţie eşti marxist. În schimb, cei care fură sunt absolut normali. Personal am auzit oameni vorbind despre politicieni care au avut diverse funcţii şi nu şi-au făcut măcar o casă în acei ani că sunt proşti. Asta e mentalitatea la mulţi români. Dacă un politician nu fură are musai o problemă: e prost sau nebun. De aici şi reversul: dacă vin unii şi spun că “gata cu hoţia!”, sunt extremişti şi dilii.

Ştiţi ce mai înseamnaă “normalitatea” în politică la români? Şi o să dau un singur exemplu concret. Zilele trecute fostul primar al Sectorului I, Dan Tudorache, candidat PSD la deputăţie, a fost săltat de DNA, scăpând de arest după ce a plătit o cauţiune de 1,2 milioane de euro. Au urmat veşnicele dezbateri cu “dosar politic”, “vânare de PSD-işti” etc. N-am auzit pe nimeni întrebând de unde are un veşnic angajat la stat un milion de euro să-I pună pe masă în câteva ore pentru a scăpa de arest. Asta e “normalitatea” în politica româneacă! Iar cei care o contestă sunt extremişti!

P.S. În spaţiul public se vorbeşte de un vechi dosar penal al proaspătului viceprimar USR Ruben Laţcău, fiindcă ar fi condus fără permis. Faptele – dacă există – sunt vechi, sunt prescrise. Totuşi, în numele totalei tranparenţei invocate de USR, cred că această chestiune ar trebui lămurită. Vorba unui amic: “Dacă era un PSD-ist sau liberal ce tocat era!”

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Guy a spus: (noiembrie 23rd, 2020 at 17:36 )

Domnul Ino, de ce il numesti pe Palada ăsta “intelectual”? Un intelectual se informează, rumega și abia apoi vorbește. Asta e un golan prost, nimic altceva. In rest, respect pentru artilcolele Dvs.

Neamțu de Banat a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 01:03 )

Care e diferenta intre Tudoirache si spagarii liberali ca Musta, Oancea &co din fruntea Victor Babes, care sifoneaza milioane prin teate Covid decontate la clinicile lor private?! Bașca ne-au facut de cacao prin toata tara dupa anchetelw facute de ziaruLibertatea si preluata de toata presa centrală. Ar.trebui demisi imediat si anchetati de DNA, ptr jaful din bugetel de sanatate

tm a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 09:17 )

USR creste doar pt ca e singura alternativa de vot , impotriva PSD sau PNL , partide cu oameni corupti sau condamnati penal.
Dar oare poate USR sa guverneze Romania ?
Sau va fi un fel de Conventie Democrata , cea care a dat lovitura de gratie Romaniei intre 1996 si 2000 ?
Cea care avea pregatiti 20.000 de specialisti , care sa salveze Romania 🙂
Lovitura data dupa jaful FSN , jaf care a durat din 90 pana in 96.

Personal nu cred ca va fi instare .
SI atunci , ce vom face ,ne vom intoarcem din nou la PSD sau PNL ?

Visio a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 10:18 )

USR este reactia romanilor la mizeriile politicienilor normali, clasici samd
Nu uitati ca si Vadim a fost tot o reactie, foarte nefericita. Daca si USR dezamageste, valul care va veni ii va matura si pe ei, cu tot cu liberali si pesedisti. Sper sa nu ajungem acolo!

+ a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 10:35 )

@Visio

Foarte corect.

desteptarea! a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 14:21 )

daca vreti sa platiti si voi si copiii vostri si nepotii pensii sppeciale, unele chiar de la 45 de ani, si sa va ia statul 45% din salariu, din munca voastra, ca sa poata plati pensii speciale la 45 de ani, atunci votati aceleasi partide, care le-ati votat si in ultimii 30 de ani! sa nu se schimbe nimic! voi alegeti daca mai vreti sa fiti sclavii lor sau sau nu!

Ochiul limpede a spus: (noiembrie 24th, 2020 at 20:44 )

Politicul are o fata văzută, falsa pentru naivi plina de promisiuni și una nevăzută bazata pe clientelism, pestritari, construita pe baza intereselor de grup care nu vizează cetateanu. În 30 de ani, democratia românească a avut ca reper doua partide :pnl respectiv psd. Pe parcursul trecerii anilor au apărut partide satelit care în funcție de interese s-au contopit în unul din cele doua partide mari.Nu cred în lupta asta anti-psd, respectiv anti-pnl, care este doar de fațada fiind întreținută ca mesaj de campanie electorala. Spun acest lucru deoarece,, marele pdl” s-a scindat în fracțiuni prin pnl,psd si vezi doamne pmp. USR – ul este o alternativa politica noua datorita uzurii înregistrate de pnl și PSD, dar este foarte greu sa speri intr-o varianta detașabilă de gașca veche. Cat despre vot :decât pnl-ist, psd-ist mai bine extremist.

Poli 21 a spus: (noiembrie 29th, 2020 at 13:54 )

Ce ne facem cu concluziile unor mari politologi straini care sustin ca usr este o formatiune politica de stinga? Oare toti cei care urmaresc viata politica din lume se afla intr-o eroare de judecata sau noi avem o percepere gresita vis a vis de cei care se considera de centru dreapta ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO

Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara

Sâmbătă a fost rândul fostului primar, Nicolae Robu, acum reprezentantul a două partide, PNL și PSD, să își prezinte viziunea cu care vrea să obțină un al treilea mandat de primar al Timișoarei. Cu multe proiecte pe care le dorea în precedentele mandate, cu unele ”reparații” prin care să se revină la modul de guvernare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu și-a prezentat viziunea cu care vrea să redevină primar la Timișoara
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de rugby SCM USV Timișoara și-a confirmat statutul de favorită în etapa a doua a campionatului și s-a impus conform așteptărilor cu 45-10, pe terenul echipei U Elbi Cluj. Nu a fost însă un meci extrem de spectaculos, fragmentări, multe greșeli de ambele părți, indisciplina, făcându-și simțite prezența din plin. Chiar dacă a deschis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Obiectiv îndeplinit la Cluj. Victorie cu bonus ofensiv pentru SCM USV Timișoara
Dorința actualei administrații a Timișoarei, de a avea tramvaie noi, dar vopsite în galben și nu în violet a devenit realitate. Deocamdată doar la uzina Bozankaya din Turcia, acolo unde a început construcția următorului lot de 17 tramvaie noi, care vor circula pe șinele orașului. E confirmat, tramvaiele care vor ajunge în noul lot la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turcii de la Bozankaya s-au apucat de asamblat noile tramvaie galbene ale Timișoarei/VIDEO
UMB a început să își aducă utilajele de forare a tunelurilor de pe șantierul celor zece kilometri lipsă din autostrada A1, dintre Margina și Holdea. Aceasta chiar dacă încă nu a fost emisă autorizația de construire, din diferite motive birocratice. O serie de imagini realizate de unul dintre user-ii forumului peundemerg.ro arată că grupul românesc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au apărut primele utilaje speciale pe șantierul tronsonului lipsă din A1, dintre Margina și Holdea/FOTO
Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadion, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Top