“Pierd voturi toți, cu excepția USR PLUS, care pur și simplu își conservă bazinul de robespierreni dilii la cap, motivați, pătimași. Ei fac un singur lucru: nu scad. În contextul în care ceilalți pișă voturi, USR PLUS crește din total bazin votanți. E deja la 20% și s-ar putea să facă 23-25%. Ca la europarlamentare. Prin specificul meseriei lor de nebuni la cap, electoratul lor nu are nevoie de activiști tălpași, care să ia la picior țara să mobilizeze babele, cum au nevoie PSD și PNL (…) USR PLUS iese întărit. O să avem naziști în Parlament și mai mulți.”
L-am citat mai sus pe Mirel Palada, intelectual, sociolog, fost oficial al statului român din poziţia de purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Şi nu la imensa sa îngrijorare şi frustrare fiindcă USR PLUS ar putea lua un scor foarte bun la alegeri o să mă refer în rândurile următoare, ci la faptul că, doar în câteva rânduri, el a reprodus aproape toate clişeele din spaţiul public referitoare la USR PLUS. Mai lipseau chestiile cu neomarxişti, sexormaxişti, partidul lui Soroş şi al SRI. În rest, Palada i-a făcut şi robespierreni, adică extremişti de stânga, chiar terorişti (Robespiere a introdus Teroarea în Franţa), dar şi nazişti, adică extremişti de dreapta. Plus nebuni, dilii, etc. Ca fapt divers, Palada nu s-a oprit doar la a eticheta USR-ul, ci a trecut şi la fapte, lovindu-l chiar într-un studio de televiziune pe senatorul Mihai Goţiu.
Degeaba zilele trecute Dacian Cioloş a încercat să explice că USR PLUS nu are nimic cu marxismul, făcând trimitere şi la programul formaţiunii. (Oricum nimeni nu-l citeşte!) Degeaba a amintit că aberaţii de acest gen au mai fost făcute în 2016 când se spunea despre el că e fiul natural al lui George Soros (!!!) Toate cele de mai sus prind la o parte a populaţiei. Şi ştiţi care e culmea? Prind în general la cei care se plâng de politicieni, de modul în care s-a făcut politică în ultimele trei decenii. Prind la cei care spun că toţi politicienii au furat această ţară, dar tot ei îi votează exact pe cei mai mari hoţi.
Dacă un partid vine însă şi spune că România poate ajunge departe fără hoţie, musai e extremist, nu-i aşa? Nu vreau să fac apologia USR PLUS, sunt destui acolo care se comportă exact ca ceilalţi politicieni, ca să nu vorbesc de un anumit complex de superioriate, chiar aroganţă. Mă refer doar la mesajele lor “extremiste”. Dacă spui că nu vrei penali în funcţii publice eşti extremist şi nebun, nu-i aşa? Un Vadim Tudor în schimb nu era extremist, nici nebun, ci patriot. Corupţi dovediţi în justiţie precum Adrian Năstase, Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea erau tot “patrioţi”, “victime politice”, “suveranişti”, nu-i aşa? Poţi să spui despre USR-işti eventual că sunt ipocriţi, dacă descoperi că au şi ei penalii lor, dar nu extremişti. Dacă ceri să nu se mai fure lemnul din pădure, eşti nebun. Dacă eşti împotriva pensiilor special eşti nazist. Dacă cei transparenţă în administraţie eşti marxist. În schimb, cei care fură sunt absolut normali. Personal am auzit oameni vorbind despre politicieni care au avut diverse funcţii şi nu şi-au făcut măcar o casă în acei ani că sunt proşti. Asta e mentalitatea la mulţi români. Dacă un politician nu fură are musai o problemă: e prost sau nebun. De aici şi reversul: dacă vin unii şi spun că “gata cu hoţia!”, sunt extremişti şi dilii.
Ştiţi ce mai înseamnaă “normalitatea” în politică la români? Şi o să dau un singur exemplu concret. Zilele trecute fostul primar al Sectorului I, Dan Tudorache, candidat PSD la deputăţie, a fost săltat de DNA, scăpând de arest după ce a plătit o cauţiune de 1,2 milioane de euro. Au urmat veşnicele dezbateri cu “dosar politic”, “vânare de PSD-işti” etc. N-am auzit pe nimeni întrebând de unde are un veşnic angajat la stat un milion de euro să-I pună pe masă în câteva ore pentru a scăpa de arest. Asta e “normalitatea” în politica româneacă! Iar cei care o contestă sunt extremişti!
P.S. În spaţiul public se vorbeşte de un vechi dosar penal al proaspătului viceprimar USR Ruben Laţcău, fiindcă ar fi condus fără permis. Faptele – dacă există – sunt vechi, sunt prescrise. Totuşi, în numele totalei tranparenţei invocate de USR, cred că această chestiune ar trebui lămurită. Vorba unui amic: “Dacă era un PSD-ist sau liberal ce tocat era!”
Comentarii prin facebook