Cam a fost întrecere după alegerile locale din septembrie care dintre noii primari sau șefi de CJ să preia învățăturile lui Bolojan de la Bihor. Dunca de la Caraș-Severin, președintele de acolo al consiliului județean, a tăiat și dumnealui din organigramă ca să arate câți tăiau frunze la câini, câți nu tăiau la câini… Apoi primarul Brașovului, Allen Coliban, a luat și dumnealui modelul Oradiei și a trecut la supraimpozitarea clădirilor de patrimoniu nerenovate, după modelul reușit tot de Ilie Bolojan, nu Nicolae Robu.
Ba chiar și la Prahova se anunță vărsare de „sânge”, după ce președintele CJ dă afară jumătate din angajați și desființează două direcții. La Timiș și Timișoara nu auzim încă nimic, ba ne șocăm cât de „complicate” sunt negocierile alea politice de nu le gată nici acum. Vom afla cândva și ce e așa de dificil să aranjezi ceva între două grupări compatibile, dar lumea se poate întreba, pe bună dreptate, dacă aici lucrurile merg mai moale, ardelenește, temeinic, sau noii veniți sunt pe cale să-și arate limitele?
Da, la noi nu auzim strigătele de luptă cu reducerea aparatului bugetar și încă nu le căutăm gâlceavă, în „luna de miere”, primarului Fritz și președintelui CJ Alin Nica. Oferindu-le credit acestor domni, firește că le găsim și explicații. Nu e mai bine, oare, să gândească dumnealor bine înainte de a decide ceva, să facă chestiunile astea mai analitic, iară nu războinic, și când decid cum e mai bine, să facă mutarea înțeleaptă? Pe vremuri, promiteau unii că ne vedem în piață „la țepe”, dar treaba s-a fâsâit înainte de a începe.
Pentru mulți politicieni, tema ruperii cămeșei de pe dânșii este folositoare. Vin din nou alegeri și ar putea fi și asta o explicație. Dar dacă unii chiar s-au apucat de treabă?! Ei nu fac evaluări, audite și apoi să anunțe că dau de pământ cu aparatul funcționăresc supradimensionat și ineficient? Mai așteptăm, dar ce ne facem când chiar cetățeanul e nerăbdător să vadă măcar o pată de sânge? Una cât de mică.
Se vede că „crâncenul” neamț a pus pe gânduri alegătorii nerăbdători când i-a găsit explicații șefului de direcție Răvășilă, cel care și-a recuperat dreptul de semnătură ce nu și l-a pierdut nici pe vremea lui Nicolae Robu. Dominic Fritz are nevoie de dna Crișan la anveloparea blocurilor, au mai spus reporterii, oferindu-le unora prilejul să ridice din sprâncene.
În primele interviuri l-am auzit chiar pe Dominic Fritz spunând că funcționarii primăriei își vor găsi toți locul, cu condiția să îl merite. Mesajul este mai degrabă împăciuitor, la polul opus celui preluat în maniera unei teme electorale de alți administratori mai aprigii, ucenici ai Bolojanului de Bihor. Ce citim în această acalmie? Că Nica și Dominic sunt mai înțelepți? De ce „nu”? De ce „da”?
Harnic s-a dovedit și Ionuț Nasleu, atunci când a muncit cot la cot cu primarul Fritz pentru a repara o incoerență a guvernului Orban, cea cu piețele închise. Și dacă omul are concurs dat pentru postul de la piețe, astăzi arată că e muncitor, fanatic al muncii chiar, rezistă la amenințări, atunci ce poți să faci mai mult decât să-i ceri demisia de onoare? Miștocarii se întreabă unde pleacă în concediu Dominic Fritz cu Ionuț Nasleu. Sau măcar să nu mai meargă în Florida. Stați liniștiți, nu pleacă. Ce să facă împreună, dacă pleacă? Să vorbească ce?
Acuma e o glumă, dar dacă nu se sinchisește nimeni din tabăra câștigătoare să explice alegătorilor de ce e musai nevoie ca noua administrație să mai facă minuni o perioadă (cât de lungă?) cu oamenii găsiți de la Robu minus Dorel Cojan, când domenii întregi cum ar fi patrimoniu, mediu, juridic (apropos de procesele pierdute trei ani la rând la supraimpozitarea clădirilor, apropos de baza juridică de la ACS Poli), atunci frumoasa poveste de la Timișoara s-ar putea să prindă un gust mai rânced, iar oamenii să arunce cu ouă clocite în ideea de schimbare, poate chiar în ideea de USR și alianță cu PNL.
Ce anume? N-au terminat nici măcar negocierile politice? Da, am auzit. Păcat, dle Nica.
Comentarii prin facebook