O comparaţie Robu vs. Firea. Sau ce distanţă de mentalitate e între Timişoara şi Bucureşti, ca între Viena şi Istanbul

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Bucureştiul şi Timişoara sunt probabil cele mai importante oraşe din România, având cele mai mari contribuţii la bugetul naţional. La alegerile locale s-a întâmplat un eveniment similar în cele două oraşe: ambii primari în funcţie au pierdut alegerile în faţa unor candidaţi USR. (Este drept, în Capitală, Nicuşor Dan a fost suţinut şi de PNL.) Şi cam aici se termină asemănările.

La Timişoara, perdantul Robu şi-a dat imediat demisia din funcţia de preşedinte al PNL Timiş (un gest de onoare, oricum l-ai lua), după ce în seara alegerilor şi-a recunoscut prompt înfrângerea fără drept de apel. Trec acum peste orgoliile sale de a nu-i pronunţa nici în acea seară numele învingătorului său, dar la imensa sa vanitate era ceva de aşteptat.

La Bucureşti, însă Gabriela Firea a început, în stilu-i caracteristic, un circ mediatic, în special la televiziunile în care pompase din greu bani din buzunarele bucureştenilor pentru propria imagine, contestând rezultatele şi acuzând un furt de voturi. Iar dacă cineva a furat la Bucureşti să fie clar, doar PSD-ul putea fura. Ghinion, se pare însă că n-a reuşit să fure cât a putut vota o parte din bucureşteni. Şi spun asta fiindcă un exit-poll (zece procente diferenţă, chit că a fost făcut de Pieleanu) are o extrem de mare acurateţe.

În Timişoara, după alegeri, Robu a tăiat orice legătură cu PNL şi mai face doar comentarii de pe margine, cam aceleaşi ca şi în perioada în care era primar, privind marile sale „realizări”. Aici trebuie spus că el a avut o extrem de mare inabilitate în relaţia cu propriul partid. S-a comportat dictatorial, s-a înconjurat cu o gaşcă de personaje de o extrem de proastă factură, de unde şi acest eşec politic. Dacă întreţinea o atmosferă normală în partid, astăzi putea fi un candidat rezonabil la alegerile parlamentare. Nu ar fi primul primar sau preşedinte de consiliu judeţean care, după ce a pierdut alegerile locale, a ajuns ulterior parlamentar. Chiar în PNL Timiş s-a întâmplat acest lucru, în anul 2000, cu Viorel Coifan.

De altfel, chiar la Bucureşti, după ce a pierdut alegerile, Firea a fost „recompensată” de PSD cu primul loc pe lista de Senat. Şi îşi face acum campanie cum ştie ea mai bine, cu mâinile în şold şi vociferând mai tare ca o florăreasă din Obor. Şi probabil mulţi bucureşteni o vor vota. Cu toate că ea şi-a bătut joc de ei patru ani de zile. Fiindcă acum începe să se vadă ce a lăsat Firea în urma ei. Iar cel mai mic lucru ar fi că biroul ei era păzit non-stop de cinci polişti locali. Atenţie, vorbesc doar de birou, nu de întreaga primărie, şi aceasta ajunsă un fel de palat cu fast bizantin. Ce s-ar fi întâmplat în Timişoara dacă se afla că biroul lui Robu era păzit de doi, nu de cinci poliţiti locali? Zilele trecute s-a aflat şi că, în ultimii ani, a băgat 22 de milioane de euro în trusturilor de presă apropiate de ea şi PSD, în special cel controlat de fostul puşcăriaş Dan Voiculescu. Şi asta în condiţiile în care unele companii din subordinea municipalităţii au refuzat să spună câţi bani au alocat în acelaşi scop.

Vă imaginaţi ce era în Timişoara dacă Robu ar fi dat din banii timişorenilor nu 22 de milioane de euro, ci un milion de lei pentru propria sa imagine? Mai punem zecile de milioane de euro aruncate de Firea pe tot felul de paranghelii, kitch-uri înfiorătoare de sărbători etc? La acest capitol, e drept, şi Robu a încercat să ţină pasul, dar nu cu sumele exorbitante de la Bucureşti. Şi asta în timp ce Primăria Capitalei era înglodată în datorii. E vorba de trei miliarde de lei la prima vedere! Aici nu există nicio comparaţie cu Primăria Timişoarei. Oricât de critici ai lui Robu am fi, fostul primar al Timişoarei a fost, în comparaţie cu nevasta lui Pandele, un geniu al administraţiei. Şi al bunului simţ. Câte voturi ar lua Firea la Timişoara ştiindu-se ce dezmăţ a făcut cu banul public?

Nu ştiu câte voturi ar fi luat Robu dacă ar fi candidat la parlamentare. Dar el stă acum pe margine, în timp ce Firea inundă (paronim cu imundă, că se potriveşte în context) în continuare, viaţa publică din România. Şi va continua acelaşi lucru şi din fotoliul de senator. Fiindcă mulţi bucureşteni, probabil mazochişti de felul lor, o vor vota.

Aceste rânduri nu se doresc o elegie pentru Robu, ci mai mult o comparaţie între două lumi. O lume în care Firea încă dă lecţii de morală şi va ajunge în Senat. Şi o altă lume, mult mai pretenţioasă, în care Robu, cu şapte clase peste Firea, stă acum pe tuşă. O lume care-şi trage seva din bazarul de la Stambul şi una care îşi revendică origini vieneze. Şi aici e marea diferenţă între Bucureşti şi Timişoara. Şi – de ce nu? – chiar şi diferenţa de acţiune între două partide, unul care luat-o pe Firea sub pavăza sa şi unul care s-a distanţat de Robu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 09:35 )

Veti plange ca bocitoarele profesioniste dupa Robu.

liviu a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 11:04 )

cel mai fain era cand liberalii mincau impreuna la valau (troaca) ,mancau zgomotos ca porcii politici .laturi mai lichide cu consistent. lae era primul la valau. la el ajungeau cele mai consistente bucati de cele mai multe ori .marinel pirt (un porc liberal securist care s-a imbogatit numai din salar , care se flatula cel mai mult chiar si la valau , de aia avea numele pirt) si modestul ben-oni zis si pastorul , cand incercau sa fure de la lae laturile mai consistente , acesta furios se intorcea si le tragea o laba peste riturile lui marilen si ben oni. asa o frica a intrat in cei doi care vor fi alesi si a 10-oara, incat nici azi nu au curajul sa spuna ceva despre lae robu cel cu origini de la bocsig. DE LA LUME AFLATE SI LA LUME REDATE. cu stima liviu.
ps lumea zice ca cei doi s-au imbogatit dupa ce timp de 4 ani au supt lapte liberal de la lupoaica din piata operei .nu s-au saturat mai vor inca 4 ani la supt.

schnapps a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 12:13 )

bun subiect de articol, cat de josnica poate fi aceasta firea, de remarcat ca nu va da socoteala de banii cheltuiti nimanui, asta este cel mai important

Nelu a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 12:51 )

Mi se pare aberanta comparatia. Si Firea daca o compari cu un dictator african, o sa iasa bine.
Comparati-l pe Robu cu primarul Vienei, daca tot ati amintit de ea.
Noi nu tindem spre Bucuresti, tindem spre vest, acolo trebuie sa fie exemplele noastre.

Si pe Fritz sa-l comparati tot cu un primar bun din vest, sper ca n-o sa-l comparati cu primarul din Giurgiu!

tm a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 13:06 )

La nici un an de la Marea Unire de la 1918 , doi dintre artizanii unirii de la acea vreme (Alexandru Vaida si Iuliu Maniu ) , purtau urmatorul dialog :
„Iuliule , oare facut-am noi bine ce am facut ?”

Mai mult decat atat , Timisoara isi sarbatoreste propria zi pe data de 2 August , data la care in Banat , odata cu intrarea primelor trupe romanesti , au ajuns si obiceiurile care guvernau Regatul Romaniei la acea vreme : coruptia , ciubucul , mita , nepotismul , marlania si sictirul .

Urmarile se vad astazi si in felul in care autoritatile de la Bucuresti trateaza Banatul , nefacand nici o investitie importanta aici .

Ochiul limpede a spus: (noiembrie 27th, 2020 at 13:47 )

De ani de zile votam sforari. Spun acest lucru deoarece periplu lor prin politica este permanent legat de interesele de partid, interesele proprii și mai deloc al oamenilor. Pe acest principiu și legiile sunt aplicate tot preferențial.

Mircea Eliade a spus: (noiembrie 29th, 2020 at 15:41 )

Ma mir de aceasta comparatie! Si de fabulatiile de tot felul. Cate voturi ar lua daca…. Gandul e liber sa zboare, asta este democratia. Dar ce parere aveti de „Dona” de la Tecuci ce candideaza pe listele PNL in inima Banatului la TM- Alina Gorghiu! O moldoveanca care nu stie nici sa enumere cartierele Timisoarei. Ma uit si pe listele altor partide, Oameni seriosi tineri cu studii si care au o caruta de osemnite ale bunilor si strabunilor in cimitirele din Banat.

TIMISOARA a spus: (noiembrie 30th, 2020 at 16:06 )

Le reamintesc formatorilor de opinii de mai sus ca Timisoara s-a format ca un fort roman, in timpul atacului Daciei , cu dovezi istorice. Nu e normal ca un popor latin sa locuiasca Timisoara ? cu o limba inrudita direct cu locuitorii stravechi ai regiunii . Dar noi romanii ne am obisnuit sa fim alungati si atacati , executati in pietele orasului, cu ordin de la Viena , Istambul si Moscova. Si tot LIMBA ROMANA se vorbeste majoritar in Timisoara , dupa peste 1000 de ani de sclvie si enorme sacrificii ale unicului popor latin din partea asta a europei . Si acum ne arata cu degetul, ca inca nu suntem la standardul fixat de Vest. E nedrept , dar nu ne asteptam la mai mult .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”

Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
isho.ro

Social vezi arhiva Social

brazi

Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie

Societatea de salubrizare cu care Primăria Timișoara are contract va ridica din oraș brazii care au fost folosiți de oameni în perioada Crăciunului. Desigur, vorbim de cei care nu sunt în ghiveci. În Timișoara, Retim va colecta brazii de Crăciun între 13 și 24 ianuarie 2025. Tot ce trebuie să faci este să îi așezi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă zi a noului an nu a lipsit nici în acest an. Așadar, prețurile la benzină și la motorină au fost majorate semnificativ, cu câteva zeci de bani, nu pentru că e război prin vreo țară din deșert, ci pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
După două victorii în calificări şi încă una pe tabloul principal, pentru timişoreanca Anca Todoni a venit şi momentul primei înfrângeri. Aşadar, în turul 2, sportiva din Banat a pierdut în faţa cehoaicei Linda Noskova, favorita 12 a turneului WTA Brisbane 500. Prima manşă nu a avut isoric, Noskova dominând categoric şi impunându-se în mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Final de drum la Brisbane pentru Anca Todoni. Aventura australiană însă va continua
La ora zero a noului an, barierele din punctul de trecere a frontierei de la Cenad, singurul pe care Timișul îl are cu Ungaria, deci cu spațul de liberă trecere Schengen, au fost ridicate, iar orice șofer poate trece liber spre Europa de Vest. Imediat după momentul important, printr-o ceremonie scurtă, polițiștii de frontieră din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barierele la granița cu Ungaria au fost ridicate. Cenadul nu mai apare pe harta traficului de frontieră
Naționala de rugby a României se va reuni pe 2 ianuarie, la București pentru a pregăti participarea la Campionatul European de Rugby ce va debuta la sfârșitul lunii ianuarie. Stejarii se vor deplasa apoi, pe 3 ianuarie, în Franța, pentru un cantonament de două săptămâni care va avea la Soustons. Pentru această perioadă de pregătire...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara dă aproape o echipă întreagă la naţională! 14 jucători merg în primul cantonament al Stejarilor
A mai trecut un an peste noi, un an greu, cu război la frontiere, cu crize interne aproape fără precedent. Să sperăm cu toţii că va veni un an mai bun, în care să uităm toate relele de până acum. Redacţia de Banat vă mulțumeşte pentru că ați fost alături de noi şi în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La mulţi ani, 2025! An nou fericit!
Top