Mormintele primilor șvabi sosiți pe teritoriul comunei Dudeștii Noi au fost descoperite de cercetătorii Muzeului Național al Banatului. Locația era pierdută, aceasta nefiind prevăzută nici pe hărțile realizate de austrieci.
Arheologii muzeului au descoperit primul cimitir al coloniștilor șvabi din localitatea Dudeștii Noi, județul Timiș. Cercetarea preventivă din localitate a început în urmă cu aproximativ o lună, timp în care arheologii au descoperit mai bine de 100 de morminte, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Potrivit estimărilor, este vorba de osemintele șvabilor ajunși în zonă în 1746, aduși de Johann Oswald. Aceștia au fost cei care au realizat primele lucrări de asanare pentru câștigarea terenului agricol din zona respectivă. Datorită climatului în care a lucrat, unul umed, cei mai mulţi dintre colonişti s-au infectat cu leptospiroză și au decedat. Cimitirul a fost dat uitării odată cu înființarea cimitirului actual, ca atare nu apare nici pe primele ridicări topografice militare, realizate de către austrieci.
Arheologii estimează că, în funcție de condițiile meteo, cercetarea preventivă va mai dura cel puțin două săptămâni, iar cimitirul s-ar putea întinde pe o suprafață totală de 500 de metri pătrați. Osemintele vor fi aduse la muzeu, curățate, documentate, analizate şi se vor extrage probe pentru analize ADN, după care se va propune reîngroparea acestora.
Comentarii prin facebook