A mai trecut un scrutin electoral, iar mai toate partidele se consideră câştigătoare, când de fapt e greu să spui că a existat un învingător. Poate cu excepţia acestei anomalii numită AUR, o mixtură de populism marca PP-DD cu extremism PRM-ist binecuvântată de un crivăţ (că tot a bătut vântul duminică) de la Kremlin.
Altfel, PSD chiar dacă s-a clasat pe primul loc, e apropae imposibil să ajungă la guvernare. PNL, orice ar spune liderii săi, a pierdut enorm de la precedentele alegeri (eurparlamentare, prezidenţiale, locale). USR PLUS aproape şi-a dublat numărul de mandate, dar este departe de ce şi-a propus, dar şi faţă de scorul de la europarlamentare. Dar rezultatul USR PLUS nu este chiar aşa surprinzător, această formaţiune obţinând performanţe când a fost vorba de vot emoţional, ori acum n-a fost cazul.
Nu intru în amănunte privind cauzele acestor rezultate produse în principal de cea mai redusă prezenţă din istorie. A fost vremea urâtă, Sfântul Nicolae, frica de virus, dar şi o reacţie la adresa restricţiilor impuse de guvern. Restricţii absolut necesare, dar de multe ori puse haotic în practică şi neexplicate. Ca să nu spun că şi PNL a avut aceaşi problemă, semnalată şi la PSD când se afla guvernare: calitatea uneori execrabilă a unor oameni puşi în funcţii importante.
Dar alegerile au trecut. În acest moment, PNL şi USR PLUS, alături de UDMR, trebuie să se pună urgent la masa negocierilor şi, cât mai repede, să trimită un semnal clar de stabilitate, de care România are o extrem de mare nevoie în acest moment. În acest sens, primele două formaţiuni trebuie să renunţe la toate orgoliile şi aroganţele pe care le-au etalat până acum.
PNL nu mai este în poziţia să dicteze şi să se comporte cu ceilalţi ca şi cu rudele mai sărace. Se ştie, mulţi liberali făceau calcule, înainte de alegeri, pentru un guvern monocolor, eventual în alianţă cu PMP şi UDMR, fără USR PLUS. Chiar aseară Rareş Bogdan (se pare un admirator ascuns al AUR) vorbea de ministerele la care nu renunţă PNL. Şi le-a cam enumerat pe toate. Pentru USR PLUS mai că ar înfiinţa un minister al culegătorilor de flori de muşeţel.
De cealaltă parte, nu puţine au fost momentele în care şi USR PLUS a dat dovadă de unele aroganţe, punând tot felul de condiţii şi pretenţii, printre care şi aceea ca nu preşedintele PNL să fie viitorul premier. Ori atâta timp cât PNL a obţinut mai multe voturi, chiar e îndrituit să dea premierul. Că o fi Ludovic Orban sau altul. De ce nu Ilie Bolojan, de exemplu? Sigur, la scorurile înregistrate, USR PLUS are dreptul la ministere importante, şi mă refer aici, în primul rând la Justiţie. La UDMR lucrurile sunt clare, au cam aceleaşi pretenţii dintotdeauna: Ministerul Culturii, ceva secretari de stat, câţiva prefecţi şi fonduri pentru judeţele pe care le administrează.
Nu în ultimul rând, cred că trebuie trimis un semnal cât mai urgent de la Timişoara la Bucureşti. Acum nu mai există motive pentru ca liderii locali ai PNL şi USR PLUS, Alin Nica, Cristian Moş, Dominic Fritz etc., să nu se pună la masa negocierilor şi să închidă toate problemele. Şi mă refer aici, inclusiv la alegerea viceprimarului Timişoarei şi a celor doi vicepreşedinţi ai CJ Timiş. Chiar nu mai e timp de tot felul de piruete şi jocuri de culise. Dacă nu astăzi, mâine problema trebuie închisă şi mesajul trimis la Bucureşti.
Comentarii prin facebook