Omulețul din perete – literatură, muzică, artă grafică

Omulețul din perete de Marian Coman

Scriitorul Alexandru Lamba prezintă în ultimul număr al revistei de literatură Galaxia 42, volumul de povestiri Omulețul din perete, de Marian Coman, volum apărut la editura Nemira, colecția N’autor, în anul 2019.

 Omulețul din perete de Marian Coman Cu scriitura lui Marian Coman am luat contact prima oară prin intermediul volumului „Testamentul de ciocolată”, o carte care deși evoluează pe terenul fantasticului urban, cu accente horror, este profund ancorată în realitatea românească, pe care o baleiază din perioada comunistă și până-n zilele noastre. Am citit apoi primele două volume din „Haiganu” și am fost transportat într-o lume magică, la hotarul dintre basm și mitologie.

Omulețul din perete, cea mai recentă carte a lui Marian, adună texte de-ale lui din volumele de proză scurtă „Nopți albe, zile negre”, „Degete” și „Testamentul de ciocolată”, dar vine și cu text inedit, realizând un melanj nesperat de unitar în aceste condiții. Așadar, volumul e împărțit în patru calupuri, trei dintre ele strângând povești legate tematic între ele, iar al patrulea, materializat printr-o singură poveste, închegând întregul.

CARTEA ÎNTÂI

Încă din prima parte, ba chiar din prima povestire a volumului, forța scriitoricească a lui Marian Coman se face simțită. Fără menajamente, „Ușa de la baie” introduce atmosfera apăsătoare care ne va însoți pe parcursul întregului volum. Aici, pentru un plus de efect, și cadrul natural contribuie la angoasa personajului narator:

„Era o zi ploioasă, una dintre toamnele acelea târzii în care cerul se scurge alene în șiroaie sâcâitoare pe lângă trotuare ori în canalizări. Și, nu știu de ce, tocmai atunci i-a apucat pe ai mei să se mute.”

Ei, povestea, deși nu o spune, ne lasă să înțelegem care ar fi fost motivul mutării. Știm doar care era factorul care-i făcea pe oameni să „aleagă” să se mute din casele lor în blocuri meschine în perioada comunistă. Însă, deși ne conduce cu gândul spre această pistă, povestea nu marșează pe redarea realității perioadei, ci se folosește doar de atmosferă pentru a introduce elementul fantastic, în becul din baie care nu stă aprins.

„Schimbaseră ai mei șase becuri și chemaseră o duzină de electricieni, dar buda noastră se încăpățâna să rămână cufundată în beznă, iar lumânările pe care le foloseam pentru a desluși măcar capacul veceului mai mult mă speriau și mă aruncau în întuneric.”

Sumbră și tenebroasă, deși scurtă, povestirea reprezintă un început foarte promițător pentru volum, iar finalul ei, deși ar putea fi interpretat drept fericit, nu aduce vreun strop de speranță.

Urmează apoi proza „Degete”, pe care o puteți citi și în paginile virtuale ale revistei noastre – mulțumim, Eli Bădică și Marian Coman! –, o proză de o profunzime impresionantă, despre copilăria în perioada anilor ’80, cu spaimele și închipuirile ei. Dar și cu micile ei bucurii, unele sincere, altele pervertite de timpul bolnav.

„– Portocale! am mai strigat o dată și gurile copiilor s-au umplut de salivă căscându-se hipnotizate spre mine.

Am ridicat cu greu lada plină cu fructe și am lăsat globurile portocalii să alunece, în cascadă, dincolo de balustradă. Pentru o secundă, fețele mucoșilor, care nu-și găsiseră liniștea toată ziua, au înflorit, de parcă alunecaseră brusc într-o lume miraculoasă în care râurile sunt de miere, zăpada din frișcă și plouă cu portocale. Unii dintre ei, cei mai mici, nici nu știau cum arată un asemenea fruct ori îl văzuseră până atunci doar în afișele prinse în piuneze deasupra meselor de bunicile lor. Chiar și așa, timpul părea oprit în loc. Culoarea aprinsă a fructelor le lua mințile. Sferele portocalii mi-au părut pentru o vreme blocate cumva între cer și pământ – neștiind în ce direcție să cadă –, apoi s-au prăbușit, înfundat, în zăpadă. Au mai fost câteva secunde de liniște, după care pițigoii s-au transformat în fiare. Au început să țipe. Să horcăie și să se îmbrâncească. Să-și care pumni, palme și picioare în timp ce scormoneau prin zăpadă. Rânjeau, chiuiau de bucurie și gâfâiau. Nu aveau timp să plângă după ce erau loviți. Căutau mai departe.

– Asta-i a mea!

– Ba-i a mea, boule! Eu am văzut-o primul!”

Ceea ce șochează aici este sentimentul de răutate care transcende vârsta, care există pur și simplu. Negul personificat nu face decât să ofere un punct de materializare a sentimentului aproape omniprezent. Un punct care concentrează cunoașterea răului.

Textul următor este „Alo”, o proză fantastică despre disoluția lumii pornind de la rețeaua de telefonie mobilă. Dar în același timp este și despre copilul crescut la sat care dă pentru prima oară piept cu forfota orașului, despre temerile si regretele lui. E despre locul căruia-i aparții, dar este prea strâmt pentru tine și despre locul căruia nu-i aparții și care te copleșește. Și personajul din precedenta poveste apare și aici, aducând cu sine previziunile despre rău.

„– El este Alfonzo! A făcut bărbatul, la câteva secunde după ce ajunse la noi, arătând o bubă urâtă de pe unul dintre degetele mâinii sale. Mie-mi puteți spune Tom.

Tom a început să ne spună o poveste halucinantă despre sfârșitul lumii, despre diavol și despre cum îți fură necuratul mințile dacă-i auzi vocea, ne-a povățuit să fim foarte atenți, pentru că azi e ziua cea mare și Ăl Rău pândește din toate părțile încercând să-și mărească armat, ne-a vorbit despre altarul pe care cohortele sale îl construiesc în centrul orașului, fel și fel de istorii care mai de care mai incredibile pe care, mormăia el. le știe în mare parte de la Alfonzo, negul lui de pe mâna dreaptă, drăcovenii despre care nu știam ce să cred.”

Finalul acestei povești închide frumos lucrurile, însă referirile din următoarea au darul de a rupe în mod subtil realitatea în două și de a-i da noi valențe.

Iar pe această ruptură, „Sevăn”, textul care încheie Cartea Întâi, introduce și ruptura celui de-al patrulea zid și conștientizarea personajelor că sunt doar fragmente din gândul cuiva, așternute pe hârtie. Violența protagonistului nu joacă un rol în sine în această poveste, poate e menită doar să sublinieze omniprezența răului. Totuși, personajul Sevăn are darul de a surprinde spre sfârșit, când încearcă să-și depășească condiția. Ba chiar când înțelege că el însuși nu e decât un capriciu al unui autor pe care nici nu-l cunoaște:

„– Nu ai știut niciodată cum te cheamă, dobitocule, pentru că autorul nu ți-a dat niciodată vreun nume! urlă Sevăn. Ăsta este și motivul pentru care nu apari în cartea asta afurisită. Dacă nu a un nenorocit de nume, cum dracu să apari în cartea asta? Bine că apar eu. Bine că apare Sevăn…”

Iar finalul acestei povești aduce ieșirea din scenă a personajelor prin aducerea scenei în poveste, scenă de pe care însuși diavolul – sau poate autorul? – își cheamă plăsmuirile la judecată.

Tot articolul poate fi citit online pe site-ul revistei de literatură Galaxia 42.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

1 Trackbacks pentru acest articol

Omulețul din perete, de Marian Coman, volum apărut la editura Nemira - Banat NEWS Says:

[…] Scriitorul Alexandru Lamba prezintă în ultimul număr al revistei de literatură Galaxia 42, volumul de povestiri Omulețul din perete, de Marian Coman, volum apărut la editura Nemira, colecția N’autor, în anul 2019, conform, debanat.ro. […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town Winter Sale
Iulius Town Winter Sale

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Aeroportul Timisoara

Pandemia a adus prăbușirea traficului de pasageri de pe Aeroportul Timișoara. Bucureștiul și Londra, cele mai solicitate

Chiar și pe vreme de pandemie, Aeroportul Internațional Timișoara a avut anul trecut peste 470.000 de pasageri. Totuși, scăderea este evidentă, mai precis, numărul de persoane care au folosit zborurile de pe AIT a fost mai mic cu 70% față de 2019. În anul 2019 Aeroportul Internațional Timișoara a fost tranzitat de un număr de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pandemia a adus prăbușirea traficului de pasageri de pe Aeroportul Timișoara. Bucureștiul și Londra, cele mai solicitate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a discutat cu directorul Institutului Național al Patrimoniului pe tema lucrărilor de reabilitare a Castelului Huniade și a Palatului Baroc. Acestea vor fi depuse spre finanțare din fonduri europene, a anunțat liderul Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. În ultima perioadă, patrimoniul istoric timișorean a fost neglijat, chiar dacă ar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările de reabilitare la Castelul Huniade și Palatul Baroc ar putea fi finanțate cu bani europeni
Alb-violeţii au disputat astăzi a doua partidă de verificare din acest an, după un 6-1 în weekend cu Pobeda Dudeştii Vechi. CSM Reşiţa, formaţia gazdă, s-a impus cu 3-1 (1-0) pe terenul sintetic al arenei “Mircea Chivu”. Golul Politehnicii a fost marcat de Stjepan Plazonja. Jocul a fost compus din două reprize a câte 50...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eşec amical pentru Politehnica în Valea Domanului
Polițiștii timişoreni au reținut cinci tineri care au pătruns într-o locuință din Timișoara, mascați, și cu un cuțit au amenințat două persoane aflate în incintă. Prin violență, aceștia au furat mai multe bijuterii din aur, un telefon mobil și suma de 2.000 de lei. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș, împreună cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cinci tineri reținuți de polițiști, după ce au fost acuzați de o tâlhărie la Timișoara
În judeţul Timiş există zece focare de coronavirus aflate în supraveghere epidemiologică, transmite Direcţia de Sănătate Publică. Au apărut două focare noi faţă de ziua precedentă, ambele în Lugoj. Focarele active din judeţul Timiş sunt: CĂMIN PRIVAT PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE TIMIȘOARA – 87 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CENTRUL DE RECUPERARE ȘI REABILITARE NEUROPSIHIATRICĂ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două focare noi de covid în Timiș
Prefectura Timiș anunță că a început vaccinarea cu echipe mobile a persoanelor internate în centrele rezidențiale. În număr de două, acestea vor vizita în această campanie șase centre din județ care găzduiesc persoane considerate vulnerabile. În cadrul etapei a doua de vaccinare împotriva coronavirus, un număr de două echipe de medici mobile vor vizita un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vârstnicii și persoanele cu handicap din cămine, vaccinate anti-covid de către echipele mobile
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.878 de persoane, fiind efectuate 24.552  de teste RT-PCR şi  5.474 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.005 de pacienţi. Până astăzi, 21 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 703.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 2.878 de persoane infectate şi 69 de decese, în ultimele 24 de ore
O cursă aeriană operată de compania Tarom, care zbura între București și Madrid, a aterizat, joi dimineața pe Aeroportul Internațional Timișoara. Operațiunea a avut loc după ce unei pasagere i s-a făcut rău. ”Astăzi, 21 ianuarie 2021, ora 09.49, cursa aeriană a companiei Tarom ce efectua un zbor pe ruta București-Madrid, cu 183 de pasageri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aterizare de urgență pe Aeroportul Internațional Timișoara, după ce unei pasagere i s-a făcut rău/UPDATE. Avionul va ajunge la destinație cu o întârziere de patru ore
Top