Una dintre cele mai frumoase clădiri din zona Fabric din Timișoara a atras în ultimele două zile interesul din partea actualei administrații a orașului, dar și a fostului viceprimar, Dan Diaconu. Dominic Fritz a anunțat că a discutat cu reprezentanții Comunității Evreiești din Timișoara despre preluarea în proprietatea municipalității a clădirii, iar aceasta trebuia să aibă loc în urmă cu doi ani. Diaconu reacționează și spune că discuția e, de fapt, mai veche și că fosta administrație a vrut să preia în administrare (nu proprietate) respectiva locație.
Actualul primar a spus că pentru a realiza acolo investiții, primăria are nevoie de proprietatea clădirii. În acest scop a discutat cu reprezentanții Comunității Evreiești din Timișoara, cu deputatul acestei minorități, dar și cu ambasadorul Israelului la București.
”Sunt două proiecte de investiții, sinagoga din Cetate și cea din Fabric. Am avut o întâlnire cu Luciana Friedman, președintele Comunității Evreiești, am vorbit despre sinagoga din fabric și despre cea din Cetate. M-am întâlnit cu Silviu Vexler, deputatul minorității, și cu ambasadorul Israelului la București. Pentru sinagoga din Cetate vom încerca să accesăm fonduri suplimentare, chiar și din Germania, fonduri guvernamentale. Am primit o ofertă generoasă din partea Comunității de donare a sinagogii din Fabric către primărie. Astfel vom putea accesa fonduri europene, acolo vom putea face și un centru cultural. Această clădire va fi punctu de central pentru acțiunea de regenerare urbană a cartierului Fabric”, a declarat Fritz.
Conform acestuia, accesarea fondurilor sau investiții din partea primăriei nu puteau fi realizate, pentru că sinagoga nu este proprietatea primăriei.
Proiectul este pregătit pentru a fi depus la ADR Vest, pentru finanțare. Preluarea sinagogii se discută de trei ani. Proiectul este pe lista de rezervă, dacă este finalizat ne va permite să depunem un proiect. Dar acesta nu poate fi depus pentru că nu e clădirea primăriei, chiar din acest motiv am avut discuția. Am primit și oferta formală. În ianujarie vom putea face demersurile de trecere a sinagogii la oraș”, a mai declarat Fritz.
La nici o zi de la acest anunț, fostul viceprimar, Dan Diaconu a dorit să aducă o serie de precizări legate de acest proiect al sinagogii din fabric. El spune că discuția în sine nu e de ajuns, iar un proiect de preluare a clădirii la municipalitate există de doi ani, din timpul fostului primar, dar se vorbea despre preluarea administrării pe 40 de ani, nu de proprietate, așa cum s-a făcut la Oradea.
”E bine că Sinagoga din Fabric, monument excepțional al Timișoarei, revine în discursul public. Totuși, pentru eficiență, e nevoie de mai mult. La începutul anului 2018 obțineam acceptul Adunării Generale a Federației Comunităților Evreiești pentru a preda Sinagoga în administrarea primăriei pentru minim 40 de ani, astfel încât să se poată pune bazele unei intervenții solide pe acest monument. Am inclus ulterior obiectivul în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, precondiție pentru a accesa fonduri europene, iar anul acesta proiectarea pentru Sinagogă a fost acceptată, ca rezervă, în cadrul selecției de proiecte pentru exercițiul financiar următor.
Sinagoga este un punct central și pentru proiectul de regenerare urbană cartier Fabric, de asemenea acceptat ca finanțare pentru proiectare în acest exercițiu și pentru execuție în exercițiul financiar viitor. Soluția juridică de preluare a administrării, poate după modelul Oradiei, dar și lansarea cât mai curând a procedurilor pentru proiectare sunt provocările pe care le văd în viitor și care se cer rezolvate urgent de noua administrație, pentru ca acest obiectiv să devină realitate”; a anunțat Diaconu.
Comentarii prin facebook