Vom avea şi stadion şi sală polivalentă, dar ce facem cu ele? Sportul de performanţă, “cenuşăreasă” administraţiei Fritz?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Peste trei ani, în 2024, Timişoara va avea, în sfârşit, un nou stadion. Cel puţin aceasta este promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Nica, acesta adăugând că noul stadion va fi ceva deosebit, inclusiv din punct de vedere cromatic, culorile alb-violet fiind predominante. Adică vechile culori ale lui Poli, clubul care tot în acest an îşi sărbătoreşte centenarul. (Trec peste discuţiile referitoare la care este adevărata Poli sau dacă mai există continuatoarea clubului înfiinţat la îndemnul lui Traian Lalescu.)

Interesantă coincidenţă, tot în acest an, va fi demolat bătrânul „Dan Păltinişanu” (pentru nostalgici „1 Mai”), arenă care a cunoscut, de-a lungul anilor, nenumărate bucurii, dar şi multe dezamăgiri. Vor fi 58 de ani de la inuguare, perioadă în care, pe această arenă sute de mii de timişoreani au cântat în cor, au plâns şi de bucurie, dar şi de tristeţe, iar pentru mulţi a fost chiar cea de-a doua casă. Fiindcă, da, nu există un domeniu care să coaguleze o comunitate mai mult decât sportul. Şi mă refer la sportul de performanţă, iar în România vorbim în special de fotbal. Evident, nu sunt de neglijat nici alte sporturi, inclusiv individuale. Stadionul şi dragostea pentru o echipă, în cazul nostru Poli, a strâns dintotdeauna laolaltă şi profesori universitari, studenţi, muncitori, funcţionari, taţi şi fii, bunici şi nepoţi etc. În vremurile mai noi au cântat cot la cot PNL-işti şi PSD-işti şi UDMR-işti. În vremurile bune, Poli i-a unit pe toţi.

Pe lângă un nou stadion, vom avea şi o nouă sală polivalentă, care va fi inaugurată poate chiar mai repede decât noua arenă. Timişoara sportivă a avut, pe lângă fotbal, şi handbal de performanţă, cu echipe campioane, atât la masculin, cât şi la feminin. Într-o oarecare măsură am avut chiar şi baschet şi volei. Nu de puţine ori Sala Olimpia a fost neîncăpătoare la astfel de meciuri.

Dincolo însă de bucuria de-a avea un nou stadion şi o nouă sală polivalentă, există şi o mare umbră de trisuteţe. Ce vom face cu acestea, în condiţiile în care nu prea mai avem sport în Timişoara? Ne rezumăm la concerte şi adunări ale Martorilor lui Iehova?

Ştiu, nu e treaba Primăriei să patroneze echipe sportive. Deşi sportul este un domeniu extrem de important pentru o comunitate, inclusiv pentru sănătatea membrilor ei. Investeşti acum în sport, dai bani mai puţini în sănătate mai târziu. Până la alegerea lui Cosmin Tabără viceprimar, în urmă cu câteva zile, nu prea am auzit de vreo vorbă în privinţa sportului din partea actualei administraţii. Iar dacă s-a vorbit, a fost superficial, despre sport juvenil, sport de masă, adică ceva miros de Daciadă. Evident, investiţiile în sportul juvenil sunt extrem de importante, dar nici acelea nu prea se văd. De exemplu, clubul ACS Poli a avut secţii foarte bune la nivel de juniori, darr au dispărut. Investiţiile de acum în sectorul juvenil ar putea însemna roade peste ceva timp şi la nivel de perfomanţă. Dar se fac aceste investiţii şi, mai ales, se fac umând o strategie? Nu ştiu. De fapt, nimeni nu ştie. Nici măcar Cosmin Tabără, care a abordat subiectul fie şi din perspectiva de soţ al unei foste imense campioane.

Dincolo, la Consiliul Judeţean, Alin Nica afirmă că se va implica în această chestiune, mai exact în construcţia unui nou mare club de fotbal. Că va apela la oamenii de afaceri timişoreni, care doresc să investească, dar vor transparenţă. Aici este un adevărat, fiindcă şi în trecut au fost oameni cu potenţă financiară care ar fi vrut să investească, dar aveau reţineri fiindcă banii lor ar fi ajuns în alte locuri. Dar şi cu aceşti potenţiali investitori trebuie discutat, eventual se poate vorbi şi de unele avantaje pe care le-ar putea obţine, într-un cadru legal, evident. Sigur, nu este de dorit să revenim la vremea baronilor care îşi puneau la butonieră o echipă de fotbal. Dar ceva trebuie făcut.

Este inadmisibil ca un oraş ca Timişoara să nu mai exceleze în niciun sport, nici măcar în rugby, disciplină la care am fost campioni în ultimii ani. Şi nu doar să nu exceleze, dar pur şi simplu să băltească în zona periferică a sportului din România.

Nu vă este dor de un meci pe noul stadion cu Manchester City, Ajax sau char Şahtior Doneţk?

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:39 )

Pana vor fi gata cele doua,3 ani teoretic, adica 7_8 practic,vor putea fi si echipe, doar private.

Reos a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:40 )

Din acest articol reiese clar că cunoașteți problemele sportului în Timișoara numai că nu prea înțeleg ce treabă are primăria sau cum îi spuneți Cenușăreasa administrației Fritz cu problema actuală?. Oameni de afaceri din Timișoara nu prea mai sponsorizează sportul pentru că bine spuneți banii ajung pe cine știe unde numai unde trebuie nu așa că la această problemă ar trebui găsită o soluționare.

Nelu a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:41 )

Eu nu sunt de acord ca banii din impozitele mele sa ajunga la cluburi gen ACS sau alte adunaturi de rebuturi.
Daca cluburile vor performanta, sa investeasca bani privati, nu publici.

Dar sunt foarte de acord ca primaria sa sustina sportul juvenil! A devenit deja un lux sa ai copil la fotbal, nu mai vorbesc de alte sporturi. La tenis iti trebuie o avere.

bog a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 14:12 )

In 2021 sa mai ceri bani din bugetul local, pentru „capuse sportive” e absurd.In afara sportului la nivel juvenil, nu e datoria Primariei sa arunce bani pe fereastra.

Raul a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 14:38 )

Alo, vorbiți prostii. Care culori alb violet? Stadionul este făcut pentru oraș, nu pentru o singură echipă!

colocolo a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 20:02 )

In ziua de azi sportul e un business. Legea românească trebuie schimbata ca nici un club sa nu folosească bani publici în aceste cluburi.
Strict sportul pentru copii, dar nu activitățile unor cluburi.
Să știți că e o tristețe și o rușine că Timișoara nu are oameni care să investească nici în media, radio tv, de aia toate canalele sunt de la București.
Timișoara e oraș muncitoresc

BTS a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 03:13 )

Mie nu imi vine sa cred cum unii scriu ca banii lor sa nu ajunga in sport sau la Poli .
Uite eu vreau ca banii mei sa ajunga in sport si la Poli cum facem ?
Un oras dezvoltat European are echipe puternice fie handbal,fotbal,baschet,rugby,etc.Trebuie sa fie diversitate ca cetateanul sa aibe optiuni si sa urmareasca sportul ce ii place.
Toti astia care sunteti anti sport ,anti Poli nustiu ce sunteti numa Timisoreni NU.
POLI a reusit si inca reuseste sa adune in jurul ei Timisorenii si nu numai ,reprezinta o comunitate mare si reprezentativa pt.Timisoara .
DA trebuie sustinuta cu toate fortele !
Robu a gresit ca nu a ascultat aceasta comunitate si a facut pt. ambitia si moftu lui o mare tampenie ,nimeni nu i permite sa dezbine timisorenii cu Recasul lui de carton echipa care a avut un deznodamant prevazut de majoritatea oameniilor din Peluza Sud.
O groaza de bani cheltuiti aiurea pt.un moft …ganditi-va unde se putea ajunge daca banii aceea ajungeau la Poli si era sustinuta .Echipa ce se bate in momentul de fata pt.liga 1.
In momentul de fata timisorenii sunt impartiti in doua sau trei tabere : 1 Cei care inca cred in tampenia lui robu (vb numai din punct de vedere sportiv ,ca primar sunt alte discutii ramane de vazut)
2 Cei care au sustinut de la inceput ASU si inca o fac(cum era si normal )
3 sunt cei neutri scarbiti de ce se intampla cei care plang dupa iancu nestiind ca omul a facut totul pe datorie si pt. interesele lui.
Cred ca ar fi momentul sa ne trezim si sa mergem toti in aceeasi directie ,dezbinati nu ajungem nicaieri!
Hai Timisoara!

@BTS a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 09:12 )

ACS Poli are deznodamantul actual , pt ca a beneficiat de o finantare ilegala dpdv. a Curtii de Conturi La fel de ilegala ar fi si finantarea ASU Poli .
Situatia seamana cu cea de la Craiova , doar ca acolo echipa din prima liga poate fi finantata cu bani de la bugetul local , primaria Craiovei fiind in acte actionara echipei , ca la Voluntari , Chiajna , etc , deci finantarea este legala in acest caz .
Asu Poli e sustinuta financiar de Institutul Politehnic , deci indirect tot cu bani publici .Cine crede oare ca poti sustine o echipa in liga 2 , cu 250 de cotizanti si cu 7-8 sute de bilete virtuale vandute ?
Vorbim de o echipa cu 200-300 de suporteri prezenti fizic la majoritatea meciurilor .

Primaria poate si trebuie sa sustina sportul juvenil si sa construiasca baza , adica stadion , sala de sport , terenuri de antrenament , etc .

victoraggio a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 09:40 )

Stati linistiti, ca ”echipele juvenile ” ale lui ACS s-au dus peste ASU, de unde au plecat, volens nolens, copiii care au reconstruit formatiile de juniori ale lui ASU. RUSINE !!!!

Gugu Traian a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 14:41 )

Pana nu se va termina cu marea minciuna = ASU Timisoara,nu va fi fotbal! Caci se fac eforturi disperate,pe toate caile pentru a se sustine cu orice pret aceasta MARE MINCIUNA ASU, cu fara patroni si fara bani publici !!! Cat de prost trebuie sa fi sa crezi,ca poate fi sustinut un club de fotbal(organizare meciuri,pompieri,salvare,firma de paza,arbitri,deplasari,cazare hoteluri,teren antrenament,platit intretinere,incalzire,gaz metan,apa rece,apa calda,curent electric,salarii jucatori,staff,angajati,etc,etc) doar cu CUTIA MILEI si cu 2-3OO de bilete vandute ???????

+ a spus: (ianuarie 27th, 2021 at 09:02 )

Atitudinea agresiva vis a vis de oricine nu e de acord cu cei de la ASU , i-a adus in pastura de a avea 300 de sustinatori la un meci .
Performanta sportiva e de necontestat , dar meritul principal e al Institutului Politehnic care suporta 90 la suta din cheltuielile clubului .

Inteligentii de serviciu a spus: (ianuarie 28th, 2021 at 09:00 )

Cum le stiti voi pe toate, cat suporta Institutul Politehnic, cat costa un sezon, toate, toate, toate … Ma mir cum de va mai incapeti in piele de inteligenti.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top