Vom avea şi stadion şi sală polivalentă, dar ce facem cu ele? Sportul de performanţă, “cenuşăreasă” administraţiei Fritz?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Peste trei ani, în 2024, Timişoara va avea, în sfârşit, un nou stadion. Cel puţin aceasta este promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Nica, acesta adăugând că noul stadion va fi ceva deosebit, inclusiv din punct de vedere cromatic, culorile alb-violet fiind predominante. Adică vechile culori ale lui Poli, clubul care tot în acest an îşi sărbătoreşte centenarul. (Trec peste discuţiile referitoare la care este adevărata Poli sau dacă mai există continuatoarea clubului înfiinţat la îndemnul lui Traian Lalescu.)

Interesantă coincidenţă, tot în acest an, va fi demolat bătrânul „Dan Păltinişanu” (pentru nostalgici „1 Mai”), arenă care a cunoscut, de-a lungul anilor, nenumărate bucurii, dar şi multe dezamăgiri. Vor fi 58 de ani de la inuguare, perioadă în care, pe această arenă sute de mii de timişoreani au cântat în cor, au plâns şi de bucurie, dar şi de tristeţe, iar pentru mulţi a fost chiar cea de-a doua casă. Fiindcă, da, nu există un domeniu care să coaguleze o comunitate mai mult decât sportul. Şi mă refer la sportul de performanţă, iar în România vorbim în special de fotbal. Evident, nu sunt de neglijat nici alte sporturi, inclusiv individuale. Stadionul şi dragostea pentru o echipă, în cazul nostru Poli, a strâns dintotdeauna laolaltă şi profesori universitari, studenţi, muncitori, funcţionari, taţi şi fii, bunici şi nepoţi etc. În vremurile mai noi au cântat cot la cot PNL-işti şi PSD-işti şi UDMR-işti. În vremurile bune, Poli i-a unit pe toţi.

Pe lângă un nou stadion, vom avea şi o nouă sală polivalentă, care va fi inaugurată poate chiar mai repede decât noua arenă. Timişoara sportivă a avut, pe lângă fotbal, şi handbal de performanţă, cu echipe campioane, atât la masculin, cât şi la feminin. Într-o oarecare măsură am avut chiar şi baschet şi volei. Nu de puţine ori Sala Olimpia a fost neîncăpătoare la astfel de meciuri.

Dincolo însă de bucuria de-a avea un nou stadion şi o nouă sală polivalentă, există şi o mare umbră de trisuteţe. Ce vom face cu acestea, în condiţiile în care nu prea mai avem sport în Timişoara? Ne rezumăm la concerte şi adunări ale Martorilor lui Iehova?

Ştiu, nu e treaba Primăriei să patroneze echipe sportive. Deşi sportul este un domeniu extrem de important pentru o comunitate, inclusiv pentru sănătatea membrilor ei. Investeşti acum în sport, dai bani mai puţini în sănătate mai târziu. Până la alegerea lui Cosmin Tabără viceprimar, în urmă cu câteva zile, nu prea am auzit de vreo vorbă în privinţa sportului din partea actualei administraţii. Iar dacă s-a vorbit, a fost superficial, despre sport juvenil, sport de masă, adică ceva miros de Daciadă. Evident, investiţiile în sportul juvenil sunt extrem de importante, dar nici acelea nu prea se văd. De exemplu, clubul ACS Poli a avut secţii foarte bune la nivel de juniori, darr au dispărut. Investiţiile de acum în sectorul juvenil ar putea însemna roade peste ceva timp şi la nivel de perfomanţă. Dar se fac aceste investiţii şi, mai ales, se fac umând o strategie? Nu ştiu. De fapt, nimeni nu ştie. Nici măcar Cosmin Tabără, care a abordat subiectul fie şi din perspectiva de soţ al unei foste imense campioane.

Dincolo, la Consiliul Judeţean, Alin Nica afirmă că se va implica în această chestiune, mai exact în construcţia unui nou mare club de fotbal. Că va apela la oamenii de afaceri timişoreni, care doresc să investească, dar vor transparenţă. Aici este un adevărat, fiindcă şi în trecut au fost oameni cu potenţă financiară care ar fi vrut să investească, dar aveau reţineri fiindcă banii lor ar fi ajuns în alte locuri. Dar şi cu aceşti potenţiali investitori trebuie discutat, eventual se poate vorbi şi de unele avantaje pe care le-ar putea obţine, într-un cadru legal, evident. Sigur, nu este de dorit să revenim la vremea baronilor care îşi puneau la butonieră o echipă de fotbal. Dar ceva trebuie făcut.

Este inadmisibil ca un oraş ca Timişoara să nu mai exceleze în niciun sport, nici măcar în rugby, disciplină la care am fost campioni în ultimii ani. Şi nu doar să nu exceleze, dar pur şi simplu să băltească în zona periferică a sportului din România.

Nu vă este dor de un meci pe noul stadion cu Manchester City, Ajax sau char Şahtior Doneţk?

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:39 )

Pana vor fi gata cele doua,3 ani teoretic, adica 7_8 practic,vor putea fi si echipe, doar private.

Reos a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:40 )

Din acest articol reiese clar că cunoașteți problemele sportului în Timișoara numai că nu prea înțeleg ce treabă are primăria sau cum îi spuneți Cenușăreasa administrației Fritz cu problema actuală?. Oameni de afaceri din Timișoara nu prea mai sponsorizează sportul pentru că bine spuneți banii ajung pe cine știe unde numai unde trebuie nu așa că la această problemă ar trebui găsită o soluționare.

Nelu a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 12:41 )

Eu nu sunt de acord ca banii din impozitele mele sa ajunga la cluburi gen ACS sau alte adunaturi de rebuturi.
Daca cluburile vor performanta, sa investeasca bani privati, nu publici.

Dar sunt foarte de acord ca primaria sa sustina sportul juvenil! A devenit deja un lux sa ai copil la fotbal, nu mai vorbesc de alte sporturi. La tenis iti trebuie o avere.

bog a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 14:12 )

In 2021 sa mai ceri bani din bugetul local, pentru „capuse sportive” e absurd.In afara sportului la nivel juvenil, nu e datoria Primariei sa arunce bani pe fereastra.

Raul a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 14:38 )

Alo, vorbiți prostii. Care culori alb violet? Stadionul este făcut pentru oraș, nu pentru o singură echipă!

colocolo a spus: (ianuarie 25th, 2021 at 20:02 )

In ziua de azi sportul e un business. Legea românească trebuie schimbata ca nici un club sa nu folosească bani publici în aceste cluburi.
Strict sportul pentru copii, dar nu activitățile unor cluburi.
Să știți că e o tristețe și o rușine că Timișoara nu are oameni care să investească nici în media, radio tv, de aia toate canalele sunt de la București.
Timișoara e oraș muncitoresc

BTS a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 03:13 )

Mie nu imi vine sa cred cum unii scriu ca banii lor sa nu ajunga in sport sau la Poli .
Uite eu vreau ca banii mei sa ajunga in sport si la Poli cum facem ?
Un oras dezvoltat European are echipe puternice fie handbal,fotbal,baschet,rugby,etc.Trebuie sa fie diversitate ca cetateanul sa aibe optiuni si sa urmareasca sportul ce ii place.
Toti astia care sunteti anti sport ,anti Poli nustiu ce sunteti numa Timisoreni NU.
POLI a reusit si inca reuseste sa adune in jurul ei Timisorenii si nu numai ,reprezinta o comunitate mare si reprezentativa pt.Timisoara .
DA trebuie sustinuta cu toate fortele !
Robu a gresit ca nu a ascultat aceasta comunitate si a facut pt. ambitia si moftu lui o mare tampenie ,nimeni nu i permite sa dezbine timisorenii cu Recasul lui de carton echipa care a avut un deznodamant prevazut de majoritatea oameniilor din Peluza Sud.
O groaza de bani cheltuiti aiurea pt.un moft …ganditi-va unde se putea ajunge daca banii aceea ajungeau la Poli si era sustinuta .Echipa ce se bate in momentul de fata pt.liga 1.
In momentul de fata timisorenii sunt impartiti in doua sau trei tabere : 1 Cei care inca cred in tampenia lui robu (vb numai din punct de vedere sportiv ,ca primar sunt alte discutii ramane de vazut)
2 Cei care au sustinut de la inceput ASU si inca o fac(cum era si normal )
3 sunt cei neutri scarbiti de ce se intampla cei care plang dupa iancu nestiind ca omul a facut totul pe datorie si pt. interesele lui.
Cred ca ar fi momentul sa ne trezim si sa mergem toti in aceeasi directie ,dezbinati nu ajungem nicaieri!
Hai Timisoara!

@BTS a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 09:12 )

ACS Poli are deznodamantul actual , pt ca a beneficiat de o finantare ilegala dpdv. a Curtii de Conturi La fel de ilegala ar fi si finantarea ASU Poli .
Situatia seamana cu cea de la Craiova , doar ca acolo echipa din prima liga poate fi finantata cu bani de la bugetul local , primaria Craiovei fiind in acte actionara echipei , ca la Voluntari , Chiajna , etc , deci finantarea este legala in acest caz .
Asu Poli e sustinuta financiar de Institutul Politehnic , deci indirect tot cu bani publici .Cine crede oare ca poti sustine o echipa in liga 2 , cu 250 de cotizanti si cu 7-8 sute de bilete virtuale vandute ?
Vorbim de o echipa cu 200-300 de suporteri prezenti fizic la majoritatea meciurilor .

Primaria poate si trebuie sa sustina sportul juvenil si sa construiasca baza , adica stadion , sala de sport , terenuri de antrenament , etc .

victoraggio a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 09:40 )

Stati linistiti, ca ”echipele juvenile ” ale lui ACS s-au dus peste ASU, de unde au plecat, volens nolens, copiii care au reconstruit formatiile de juniori ale lui ASU. RUSINE !!!!

Gugu Traian a spus: (ianuarie 26th, 2021 at 14:41 )

Pana nu se va termina cu marea minciuna = ASU Timisoara,nu va fi fotbal! Caci se fac eforturi disperate,pe toate caile pentru a se sustine cu orice pret aceasta MARE MINCIUNA ASU, cu fara patroni si fara bani publici !!! Cat de prost trebuie sa fi sa crezi,ca poate fi sustinut un club de fotbal(organizare meciuri,pompieri,salvare,firma de paza,arbitri,deplasari,cazare hoteluri,teren antrenament,platit intretinere,incalzire,gaz metan,apa rece,apa calda,curent electric,salarii jucatori,staff,angajati,etc,etc) doar cu CUTIA MILEI si cu 2-3OO de bilete vandute ???????

+ a spus: (ianuarie 27th, 2021 at 09:02 )

Atitudinea agresiva vis a vis de oricine nu e de acord cu cei de la ASU , i-a adus in pastura de a avea 300 de sustinatori la un meci .
Performanta sportiva e de necontestat , dar meritul principal e al Institutului Politehnic care suporta 90 la suta din cheltuielile clubului .

Inteligentii de serviciu a spus: (ianuarie 28th, 2021 at 09:00 )

Cum le stiti voi pe toate, cat suporta Institutul Politehnic, cat costa un sezon, toate, toate, toate … Ma mir cum de va mai incapeti in piele de inteligenti.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea lipsă din autostrada Lugoj – Deva, între Margina și Holdea, au ajuns deja pe șantier. Cel mai important, în luna decembrie ar urma să înceapă forarea efectivă. Informațiile au fost furnizate de Irinel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au fost finalizate lucrările de reabilitare a barajul Oravița Mică (județ Caraș-Severin) și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul localității amintite. Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>
Top