Noroc cu pandemia. Imaginați-vă că eram acum mândră capitală culturală europeană!

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Aflăm că proiectul de reabilitare a Pieței Victoriei din Timișoara trebuie reluat de la zero, că firma brașoveană ce a câștigat lucrarea n-a mai depus nici acum documentația, astfel încât primarul Dominic Fritz a decis rezilierea contractului. Oricum, fostul edil Nicolae Robu a și simțit acest blocaj încă de acum doi ani și a anunțat că piața principal punct de atracție a turiștilor în perspectiva organizării momentului Timișoara Capitală Culturală Europeană nu va apuca să fie proaspăt pavată și amenajată nici până în 2023, anul amânării evenimentului, ce să mai spunem de 2021, planificarea inițială.

Am mai aflat în repetate rânduri că un alt obiectiv zero în perspectiva acelui eveniment, e vorba de Castelul Huniade, cea mai veche clădire din urbe, a ajuns sub „dominația” administrației moderne a județului nu așa rău ca după asediul Timișoarei, dar nici mult mai bine. Monument de neputință, proiectul reabilitării Castelului Huniade a revenit doar recent la viață, iar noua administrație județeană vorbea de o deschidere parțială până la evenimentul TCCE 2023. Cu ceva noutăți, printre care și o copertină peste curte pentru folosință în scop expozițional, o minunăție.

Firește că am mai aflat de la parlamentarul Ben-Oni Ardelean încă din 2012 că Timișoara va avea un muzeu al revoluției. Dacă localitatea Ineu ar primi mulți turiști deodată, ce ar arăta ineuanii acelor vizitatori? Poate muzeul pipărcii ori monumentul de boia afumată. Cum Capitala Culturală Europeană nu va avea loc la Ineu sau Pâncota, ci la Timișoara era de așteptat ca un turist să întrebe „Nu aici a avut loc revoluția? – Ba da aici a avut loc ea! – Dar, atunci, unde e muzeul, dacă aici a avut loc ea, revoluția?”, să ne imaginăm un astfel de dialog între un turist bosniac și doamna de la info-center.

Nu e muzeul, domnelor și domnilor, ci doar un alt monument al neputinței guvernărilor locale și naționale, promisiuni ferme și binemeritate de la o altă capitală, cea dâmbovițeană. Dar știm deja că n-avem nici stadion civilizat și sală polivalentă, deși cu astea două nu salvezi cultura în an de mare eveniment, dar măcar cu vreun concert bun ai putea să atragi cumva atenția. O sală mai mică de sport vine dintr-o altă poveste a leșinului administrației noastre locale. La baza 2 a Politehnicii se ridică mai greu mândră monastire ca pe șantierul meșterului Manole, iar Ana dintre ziduri și-acum plânge de plictiseală.

Dar câte n-am mai aflat noi despre soliditatea acestui proiect, printre care că „asociația care gestionează Timișoara Capitala Culturală Eeuropeană este în pragul unui dezastru”, spuneau ziarele locale anul trecut. Au fost certuri, demisii, intervenții ale administrației locale prin primarul Robu, amenințări cu tăierea finanțărilor și-așa firave, o grozăvie. Poate că asociația a trecut peste acea gâlceavă, poate că lucrează titanic la proiecte pentru 2023, dar nu se poate să nu te întrebi cine ne-a pus să ne-ncurcăm, dacă nu suntem în stare ca oraș?

Haideți să ne imaginăm că astăzi, februarie 2021, eram în anul Timișoarei Capitală Culturală Europeană. Aveam acțiuni culturale, frate!, veneau și altele pe parcursul anului, ar fi fost și culmea să nu vină, căci totuși se lucrează pe bani buni de câțiva ani, într-o echipă dedicată acestui eveniment. Nu-i bai! Aveam și străzi frumoase pe care puneam în primăvară niște terase în zona reabilitată a centrului vechi, mai spre Libertății și Unirii, proiect făcut din bani europeni din portofoliul primarului Ciuhandu, dacă vă mai amintiți? În afară de studii de fezabilitate, prea puține s-au făcut pentru ca acest oraș să arate mai cochet decât este la momentul sosirii turiștilor.

Niște statui zău ciudate, un transformator ruginit în fața muzeului de artă, renovări de clădiri de patrimoniu făcute cu chiu cu vai în privat, totuși, în rest promisiuni și doar promisiuni, inclusiv o poveste cu un mall cultural în zona grădinii de vară Capitol. Un parc central renovat cu un sac de bani ca un obiectiv vienez, iară nu ca la Versailles, doar pentru cei care nu au vizitat niciunul dintre invocatele obiective, ca să n-aibă termen de comparație. Alte parcuri, doar pregătite pe calculator de înnoire, fântâni artistice în plină Bega, kitch sau nu, toate numai povești menite să dea timișoreanului senzația că va fi buricul pământului în momentul de boltă al Timișoarei Capitală Culturală Europeană.

Nu știu ce ne va pregăti asociația pe afișe pentru mâna de turiști care va veni cu această ocazie pe Bega. Că le va plăcea sau nu, că se vor plictisi au ba, dar măcar orașul să fi arătat pregătit de sărbătoare. În 2023, orașul nu va fi aranjat cum ar fi fost aranjat de rugă un sat din Banat, pe vremuri. În ciuda unui luciu dat prin renovarea unor clădiri, mare parte din oraș va arăta prăfuit și nu așa-i stă în obicei bănățeanului. La ce bun ambâțul ăsta, dacă nu suntem capabili de a organiza așa ceva? În fața Timișoarei au pierdut câteva orașe interesante la jurizarea pentru desemnarea capitalei cultural europene. Nu zic că Craiova Olguței putea mai mult, dar cine știe? Bun, o fi fost greu și la Baia Mare, dar la Iași și Cluj… Iarăși Clujul?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Rudolf a spus: (februarie 11th, 2021 at 08:49 )

Domnule PRIMAR F.S.D.
Daca tot reziliati contracte, de ce nu o luati cu inceputul???!!! Adica cu rezilierea contractului pentru PUG!!!! Ca au cam trecut niste ani. Vreo 10. Si oricum cam asta e si perioada lui de valabilitate. Sau consilierul RUDY, nu va da mana libera, in calitate de consilier si COLABORATOR la PUG. Miroase a conflict de interese!!! De la Posta Mare. Sau probabil trebuie sa dea niste banuti inapoi???? Si poate in transparenta dumneavoastra ne spuneti si cati bani au platit TIMISORENII pentru un document deja perimat???!!!
Si apropo, cand, oare cand, o sa definiti impreuna cu partidul termenul/lozinca FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE???!!! Ca se pare ca inceputul este mirobolant. Adica un viceprimar (plecat sa alapteze) si un mare, MARE, director general, condamnat penal. Ma rog, cu suspendare, dar condamnat. A, sa nu uitam de falsificatorul de CV, trimis in SENAT. Cu astia defilati? Mai bine ati depune demisia. DEMISIA DE ONOARE. daca aveti!

Gugu Traian a spus: (februarie 11th, 2021 at 09:07 )

Se va vedea in ’23,daca era mai bine,sau mai rau !!! Dupa cum se äseaza”treburile……

rachia a spus: (februarie 11th, 2021 at 17:01 )

doamnele de la centrul info vorbesc doar limba romana (stie doar robu de ce), deci turistul bosniac sa aiba instalat google translate

Ochiul limpede a spus: (februarie 12th, 2021 at 06:39 )

Nimic nou, o biata frunză întărită de susținătorii unui vechi regim sub privirea presei și a autorităților a golit visteria statului poate chiar cu împrumut sub îndrumarea unei foste doamne blonde susținută frenetic de un marinar cu comportament de pirat de câteva miliarde. Metodele sunt cam aceleași doar actorii se schimba. Cât despre Timișoara mai toți cei perindati pe funcții înalte nu sunt cu origini locale comparativ cu cei din Cluj sau Oradea iar acest lucru se vede.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
Top