Miercuri, 7 aprilie, a demarat campania pilot de vaccinare împotriva Covid-19 prin intermediul medicilor de familie. La Timișoara aceasta este derulată de Ministerul Sănătății, împreună cu Primăria Timișoara, DSP Timiș, Asociația Timiș de Medicină de Familie și Colegiul Medicilor Timiș.
Mihai Iacob, președintele Asociației Timiș de Medicină de Familie, a fost cel care a realizat vaccinarea pentru primul pacient din România, împotriva Covid-19 într-un cabinet de medicină de familie.
„Este momentul de cotitură în lupta împotriva acestei boli. Prin implicarea medicilor de familie, vom crește enorm capacitatea de vaccinare împotriva Covid-19 și doresc să le mulțumesc pentru implicare celor care s-au înscris în acest proiect pilot. Vaccinarea împotriva acestui virus trebuie să fie accesibilă tuturor celor care își doresc acest lucru, iar prin acest proiect tocmai asta reușim să realizăm. Doresc, de asemenea, să mulțumesc și Ministerului Sănătății pentru că a ales Timișoara pentru acest proiect, un oraș care tocmai a depășit valul 3 al pandemiei și care poate deveni și primul liber de Covid. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple rapid, avem nevoie de un număr mult mai mare de timișoreni vaccinați pentru a atinge imunitatea de grup. Am primit sprijin în acest proiect din partea colonelului Valeriu Gheorghiță, secretarului de stat Raed Arafat, directorilor județeni ai DSP și Casei de Asigurări de Sănătate, Flavius Cioca și Victor Dumitrașcu. Toți au pus umărul ”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În proiectul pilot sunt implicați 50 de medici de familie din Timișoara și din zona metropolitană, care au primit în total 5000 de doze de vaccin, câte 100 de doze fiecare, pentru inocularea inițială și rapel. Medicii de familie au primit în plus materiale sanitare și câte 100 de teste rapide ca bonus. Proiectul pilot a primit suport financiar și din partea companiei Profi, care susține o parte din costurile financiare. Pacienții vaccinați în cabinetele de medicină de familie primesc, asemenea celor care primesc vaccinul la centre, o adeverință de vaccinare.
„Acesta este un model de colaborare exemplar între public și privat. Și este și un proiect care evidențiază încă odată rolul important al medicinei primare, baza piramidei și interfața sistemului de sănătate cu comunitatea. Am convingerea că doar prin vaccinarea în cabinetele medicilor de familie vom accelera procesul de imunizare a populației și putem să ajungem la imunitatea de grup. Medicii de familie au reușit să vaccineze 2 milioane de persoane cu vaccin antigripal. Implicarea noastră în această campanie este absolut necesară pentru a opri această pandemie care ne-a dat tuturor viețile peste cap”, a declarat și dr. Mihai Iacob.
Campania națională de vaccinare împotriva Covid-19 va demara în restul țării la începutul lunii mai.
Comentarii prin facebook