De la eutanasierea ”benefică” a câinilor, la găinațul din oala cu lapte. A avut loc dezbaterea publică pe tema animalelor de companie și a porumbeilor

la porumbei

la porumbei

Mult controversatul subiect al noului regulament de deținere și îngrijire a animalelor de companie în Timișoara, un ”pachet” care include și interzicerea hrănirii porumbeilor, dar și a câinilor sau pisicilor de pe spațiul public, a intrat în etapa dezbaterii publice. Subiectul lansat prin proiectul de hotărâre de consiliu local inițiat de reprezentanții USR, Rodica Militaru și Răzvan Stana, s-a dovedit a fi unul care a ridicat numeroase controverse și opinii diferite în societatea timișoreană.

În consecință, în organizarea Primăriei Timișoara și, se pare la cererea asociației Pet Hope, luni după-masă subiectul a fost temă de dezbatere. Și a fost timp de mai mult de trei ore, în care toată lumea a prezentat opinii care mai de care mai interesante, de la ”eutanasierea e mai umană pentru câini”, până la supărarea unui cetățean pentru că un porumbel și-a lansat ”proiectilul” în oala cu lapte lăsată de respectivul la răcit pe geam.

Începutul discuțiilor a aparținut inițiatorilor, care au și prezentat motivele pentru care au decis ce au decis, subliniind că textul a fost lucrat luni de zile, împreună cu reprezentații a diferite autorități, ONG, asociații, proprietari de locuințe

„Ne dorim să abrogăm articolul care prevede că pot fi deținute animale de companie doar cu acordul vecinilor. Ne-am mai dorit să permitem accesul animalelor de companie în mijloacele de transport în comun în anumite condiții: câinii să poarte ham, lesă, iar cei de talie mare botniță, să nu circule la ore de vârf, câinii să fie sociabili, să îți poți duce animalul bolnav la veterinar dacă nu ai mașină”, a anunțat, la debutul întâlnirii, Rodica Militaru.

Răzvan Stana a insistat că nu se aștepta să se ajungă la o asemenea dezbatere. Dar a subliniat și că amendarea nu va fi un scop în sine, ci o ultimă măsură posibilă.

„Populația de porumbei din centrul Timișoarei este excedentară, devine un pericol pentru ea însăși, unii sunt bolnavi. Există cinci motive general valabile pentru care hrănirea porumbeilor este interzisă: hrănirea ocazională nu este bună, le oferim tot felul de resturi; porumbeii sunt atractivi pentru șobolani; strică cuiburile altor păsări; sunt purtători de boli care se transmit la om, zoonoze, care sunt foarte greu de diagnosticat, porumbeii sunt un factor de deranj arhitectonic, fac mult deranj. Vom pune benzi de țepi, cuibare false, ne-am întâlnit cu o firmă care are sonare la Cluj și Satu Mare și proiecte pilot cu sonare la Arad și București și lucrurile merg foarte bine, aceste măsuri sunt luate să nu facem rău acestor păsări, care sunt atât de iubite în Timișoara”, a declarat Răzvan Stana.

Interesantă a fost decizia organizatorilor de a aduce în dezbatere ”specialiști” din afara orașului. Unul dintre aceștia, Andrei Mihalca, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca. El ne-a informat că e mai uman să eutanasiem câinii de pe stradă, decât ca aceștia să se afle pe domeniul public. O altă opinie prezentată a fost a unui specialist în domeniul porumbeilor din Brașov, Marius Ciurea de la Clubul Crescătorilor de Porumbei care ne-a informat că… porumbeii aduc asupra omenirii numeroase boli, inclusiv variola, lucru contestat de alți participanți. De asemenea, un reprezentant al unei firme de construcții specializată în renovări de clădiri, s-a plâns de distrugerile aduse de găinațul acestor păsări asupra clădirilor vechi și de faptul că nu știe ce materiale de construcții să se folosească pentru a nu fi distruse de aciditatea acestor… resturi.

Una dintre cele mai logice opinii din toată dezbaterea-fluviu a fost dată de Gabriel Ignat, din partea organizației Animal Society, partener Vier Pfoten. El a fost unul dintre puținii care a tras o concluzie logică în ceea ce privește controlul animalelor de pe domeniul public, mai precis că acestea trebuie în primul rând sterilizate, doar ulterior se poate discuta despre măsuri de control.

Un alt cetățean, cadru universitar la Universitatea de Științe Agricole a Banatului, s-a plâns despre faptul că pe el porumbeii nu îl reprezintă ca și cetățean și a povestit că atunci când a lăsat oala cu laptele fiert la răcit pe fereastră, în urma consumului lichidului a descoperit la final un ”proiectil” din partea unui asemenea porumbel.

În urma dezbaterii am mai aflat că dacă sectorul condominiilor, al blocurilor de apartamente, în ceea ce privește casele acum deținerea de animale este și mai reglementată, că s-ar putea ca deținerea unui animal la casă pe pământ și curte ar putea deveni mai dificilă decât la bloc. Doar omul care face un efort și cheltuie bani ca să nu mai simtă mirosuri și să aibă liniște trebuie să și aibă parte de acestea, după cum susținea unul dintre inițiatorii HCL.

Per total, în urma discuțiilor extrem de polarizate, am dedus că noile regulamente au probleme de interpretare, că se poate ajunge la controverse legale legate de proprietate, că se poate ajunge la un concurs de dat amenzi pentru ceri care dau de mâncare la porumbei sau câini și pisici. De asemenea, opinia generală a fost că inițiativa a fost una bună, care părea progresivă la început, dar care aduce la pachet și mari probleme, contestate de timișoreni.

În final, toată lumea a fost de acord cu ceva: câinii și pisicile nu au ce căuta pe stradă, dar nici înfometarea nu e o soluție. La fel, porumbeii nu pot fi înfometați pentru a dispărea din zona centrală, fiind necesare alte măsuri de protecție.

Concluzia a fost trasă, cât se poate de democratic, de Rodica Militaru: Consiliul Local să decidă asupra regulamentelor!

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Ion Vidu a spus: (aprilie 27th, 2021 at 15:04 )

Amenzi drastice pentru cei care dau mâncare animalelor și păsărilor pe domeniul public și de stat!
Pe strada Remus Tășală, în fața Dispensarului Medical de familie, este o PIAȚĂ ILEGALĂ, FĂRĂ APĂ CURENTĂ și un WC care ar trebui folosit pentru perioade limitate, nu zeci de ani! În jurul lui se aruncă resturi menajere, etc.. După amiaza sunt cetățeni care folosesc mesele pentru a consuma băuturi și stau la taifas aruncând peturi, doze de aluminiu, sticle, după folosință, la voia întâmplării! Probabil, cineva are interes să mențină acest loc în mizerie!!

Maria Raksi a spus: (aprilie 29th, 2021 at 07:12 )

Cum draqu iti pui laptele in geam ??? Vecinul de sus putea sa arunce otrava , la asta nu te ai gandit ??? Doar ca poti muri din cauza porumbeilor ???? Vaaai cata rautate fata de animale !!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în „Oradea Arena”, jocul urmând să fie televizat pe Digisport. Înaintea acestei partide din etapa a 14-a, bihorenii sunt lideri cu victorii pe linie – 13, în timp ce bănăţenii sunt pe 9, cu 6 victorii şi 7 înfrângeri. Cele două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Zeci de persoane salvate de pe munte! Intervenţii şi la Muntele Mic

Un număr de 78 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, iar dintre acestea 29 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, a informat sâmbătă dimineaţa Dispeceratul Naţional Salvamont. Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore s-au primit 73 de apeluri prin care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane salvate de pe munte! Intervenţii şi la Muntele Mic
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center SRL partener, anunță începerea proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”!. Proiectul e cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, afirmă că, în ultimele două luni s-a lucrat la conacul Mocioni din Foeni mai mult decât în primele zece luni ale anului. Simonis spune că, dacă nu se întâmpla acest lucru, exista riscul de a fi pierduţi banii pentru reabilitarea conacului. Alfred Simonis susţine că inclusiv sâmbătă, 28 decembrie, se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: La conacul Mocioni din Foeni s-a lucrat mai mult în ultimele două luni decât în toate celelalte zece ale anului
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul ”galben”, vopsit diferit față de precedentele violete, etapă marcată astfel de actuala conducere a primăriei. În total, la Timișoara au ajuns în cele trei etape, 40 de noi tramvaie. În ciuda problemelor legate de implementarea proiectului cu fonduri europene nerambursabile,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center SRL partener, anunță începerea proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”!. Proiectul e cofinanțat din Fondul Social European Plus prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritatea P9. Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi suprafețe de joc la Sala Olimpia nu se realizează până pe 31 decembrie, cel puțin două luni de acum nu se va mai putea face nimic în acest sens, avertizează fostul viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără. Proiectul este gata din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fostul viceprimar Tabără cere conducerii Primăriei să înceapă licitația pentru parchetul de la Sala Olimpia
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul întâi al alegerilor prezidentiale a fost una proastă, arată un sondaj IRES. Aceeaşi decizie este considerată de cei mai mulți dintre respondenți (28%) drept evenimentul anului în România. Intrarea completă a României în Schengen de la 1 ianuarie 2025 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sondaj IRES. 62% dintre români consideră că anularea alegerilor de către CCR a fost o decizie proastă
Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat vineri fără a se ajunge la un acord asupra ordonanței austerității, cunoscută și ca “ordonanța trenuleț”. Liderii coaliției se vor reuni sâmbătă pentru a conveni asupra formei finale a actului, cunoscut și sub numele de “ordonanța trenuleț”. Cea mai recentă formă a ordonanței austerității prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Ordonanţa trenuleţ” îşi tot amână plecarea din „gara” guvernului. Ce prevede ultima formă a ei
Top