Profesorul, academicianul și rectorul UPT Ioan Anton, omagiat la 10 ani de la trecerea la cele veșnice/FOTO

Universitatea Politehnica Timișoara și Academia Română, filiala Timișoara, au evocat luni, 12 aprilie 2021, în cadrul unui eveniment comemorativ, amintirea profesorului, rectorului și academicianului Rectorului Ioan Anton, personalitate care a marcat decisiv, pentru mai mult de jumătate de secol, destinele Politehnicii din Timişoara şi ale Academiei Române.

Evenimentul, organizat în sistem hibrid, parțial la Biblioteca UPT (unde a fost, de altfel, organizată și o expoziție cu lucrările academicianului Ioan Anton) și online, pe Zoom și pe Facebook, a fost moderat chiar de nepotul academicianului, un demn urmaș, care l-a urmat în carieră, la Facultatea de Mecanică, Liviu Anton.

În cuvântul de deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a evocat personalitatea deosebită a celui care a fost cel mai longeviv rector al instituției și cu cele mai mari realizări, în perioada căruia Politehnica timișoreană a ajuns la cea mai amplă extindere.

Președintele filialei timișorene a Academiei Române, Dan Dubină, a subliniat activitatea academică a lui Ioan Anton, începând de la primirea ca membru corespondent în Academia Română, în 1963, susținut de personalități ale Politehnicii timișorene, cum sunt academicienii Corneliu Mikloși, Ștefan Nădășan sau Ilie Murgulescu, și până la Școala pe care a creat-o sau noile direcții de cercetare în domeniul mașinilor hidraulice.

Unul dintre foștii rectori ai Universității Politehnica Timișoara, Ion Carțiș, s-a referit la modul în care a colaborat cu academicianul Ioan Anton, pe care l-a văzut ca un om cu viziune, care a înțeles direcția în care se îndreaptă țara, necesitatea industrializării, și a acționat în consecință. Astfel, în mandatul său, Politehnica a ajuns la cel mai mare număr de studenți, cel mai mare număr de cadre didactice, prin atragerea către învățământ a celor mai performanți absolvenți, dar și cea mai importantă dezvoltare a bazei materiale, cu cele mai mari investiții, menționând, totodată, și atenția deosebită pe care rectorul Ioan Anton a acordat-o sportului politehnist.

Liviu Anton, nepotul academicianului, a rememorat câteva dintre trăsăturile lui Ioan Anton, așa cum le-a văzut și în familie, cu perioada școlii și a studenției, cu persoanele care i-au influențat viața și cariera, cu admirația și respectul pe care le-a avut mereu pentru profesorii săi, cu grija cu care și-a apărat colegii de problemele cu regimul comunist, dar și cu edificarea Politehnicii moderne de azi, atât din punct de vedere organizatoric, cât mai ales al bazei materiale, în mandatul său fiind construite 28 de clădiri noi.

Ilare Bordeașu, cel care conduce în prezent catedra și departamentul în care a activat și Ioan Anton, s-a referit în special la perioada studenției, în care l-a avut ca profesor, fiind un adevărat model pentru generații de studenți, dar și de dascăli.

Ladislau Vekas, directorul Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Avansate din cadrul Academiei Române, care îl are ca director onorific pe academicianul Ioan Anton, s-a referit, în discursul său, la activitatea de cercetare derulată atât în cadrul Institutului Politehnic Timișoara, cât și al Academiei Române, la brevetele de invenție deținute și la Școala pe care Ioan Anton a format-o în domeniul fluidelor magnetice și a aplicațiilor acestora.

Romeo Susan-Resiga, director al Centrului de Cercetări în Ingineria Sistemelor cu Fluide Complexe, a vorbit în calitatea sa de „discipol” al academicianului Ioan Anton care, chiar dacă pentru o perioadă mai scurtă, l-a marcat profund. În cuvântul său, acesta s-a referit la Școala timișoreană de mașini hidraulice, dezvoltată îndeosebi de Ioan Anton, dar și despre dimensiunea internațională a operei sale științifice, actuale și în ziua de azi.

La finalul evenimentului, Liviu Marșavină, prorector al Universității Politehnica Timișoara, i-a înmânat o plachetă „Ad Honorem” fiului academicianului, Anton Anton.

Personalitate de prim rang a UPT, Ioan Anton şi‐a îndreptat paşii spre Politehnica din Timişoara, în perioada 1943‐1948, obținând diploma de inginer cu distincția Magna cum Laude, sub îndrumarea magistrului său, acad. Aurel Bărglăzan. Cariera profesională în Politehnică  s‐a împletit cu cea de cercetător  ştiințific în cadrul Academiei Române – Filiala Timişoara, începând cu anul 1951. Întreaga carieră didactică şi ştiințifică a acad. Ioan Anton s‐a contopit cu dezvoltarea Politehnicii timişorene, la care a contribuit decisiv ca prodecan (1951‐1953) şi decan (1961‐1963) al Facultății de Mecanică, prorector (1963‐1966) şi rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1971‐1981).

Rectorul Ioan Anton  şi‐a lăsat cea mai puternică  amprentă  asupra dezvoltării Politehnicii din Timişoara, atât prin spiritul insuflat cadrelor didactice şi cercetătorilor ştiințifici, prin exemplul personal de efort continuu dus până la limita sacrificiului, lăsând în urmă o moştenire remarcabilă, concretizată şi prin îmbogățirea patrimoniului campusului universitar cu spații didactice, laboratoare de cercetare, cămine studențeşti  şi cantine, regăsite în 28 de clădiri. Adevărat formator de  Şcoală, Ioan Anton rămâne un reper pentru zeci de generații de studenți, ingineri, dascăli şi cercetători ale căror destine se împletesc cu renumele Politehnicii timişorene.

Academicianul Ioan Anton se înscrie la loc de cinste în panteonul Academiei Române, al cărei vicepreşedinte a fost în perioda 1974‐1990, respectiv preşedinte ad‐interim în 1981‐1984. Filiala din Timişoara a Academiei Române îi datorează în covârşitoare măsură statutul de puternic centru de cercetare ştiințifică. În peisajul cercetării ştiințifice româneşti, Ioan Anton rămâne incontestabil seniorul Maşinilor Hidraulice şi Cavitației, lăsând moştenire monumentalele monografii de Turbine Hidraulice, Cavitație şi Efecte de Scară Energetice şi Cavitaționale, dar  şi un număr impresionant de peste 250 lucrări ştiințifice.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

liviu a spus: (aprilie 15th, 2021 at 09:44 )

INCREDIBIL 2021 , Florin,Dan,Ion,Liviu,Ilarie,Laszlo, Romeo si Liviu Marsavul isi aduc aminte de Ioan Anton, sluga devotata a regimului ceausist. Rectorul , membru MAN , membru al CC al PCR , omul de stiinta( care nu vorbea nici o limba straina) care si-a facut toata cariera pe baza de dosar de comunist .Seful lui Ioan a fost Elena presedinte al Consiliului National al Stiintei siInvatamantului.
Nicu si Elena au fost eliminati.Slugile devotate au ramas si LAUDA pentru ca atita stiu.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Pobeda, remiză în Alba. Fortuna a pierdut la Brad

Duminică după-masa s-a disputat primul tur al barajelor de promovare/menținere în Liga 3. Două echipe din județul Timiș au fost implicate. Campioana județului Timiș, Pobeda Dudeștii Vechi, câștigătoarea Ligii 4, s-a deplasat în județul Alba pentru jocul cu Industria Galda de Jos, o echipă cu ani buni petrecuți în Liga 3. După 90 de minute,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pobeda, remiză în Alba. Fortuna a pierdut la Brad
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Doliu în presa timișeană. Fotoreporterul Casian Mărgineanțu a plecat la îngeri la doar 48 de ani

Presa timișeană este în doliu. Fotoreporterul Casian Mărgineanțu din Lugoj nu mai este. A plecat, mult prea devreme, la doar 48 de ani, să facă fotoreportaje printre îngeri. Casian Mărgineanțu și-a dedicat peste trei decenii din viață fotografiei, atât ca fotoreporter la cotidianul „Timișoara” și la săptămânalul „Redeșteptarea”, cât și ca artist fotograf, fiind recompensat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doliu în presa timișeană. Fotoreporterul Casian Mărgineanțu a plecat la îngeri la doar 48 de ani
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Iulius Town vine cu o ofertă de weekend interesantă pentru timișoreni, la principalul centru comercial din oraș va avea loc expoziția Timișoara în Era Electro-Mobilității. Reprezentanți importanți din piața mașinilor electrice și hibride sunt pregătiți să îți răspundă la orice curiozitate pe care o ai. În același timp, în Iulius Gardens revin sesiunile de teatru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara în Era Elecro-Mobilității și teatru de păpuși, la Iulius Town în acest weekend

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică după-masa s-a disputat primul tur al barajelor de promovare/menținere în Liga 3. Două echipe din județul Timiș au fost implicate. Campioana județului Timiș, Pobeda Dudeștii Vechi, câștigătoarea Ligii 4, s-a deplasat în județul Alba pentru jocul cu Industria Galda de Jos, o echipă cu ani buni petrecuți în Liga 3. După 90 de minute,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pobeda, remiză în Alba. Fortuna a pierdut la Brad
Presa timișeană este în doliu. Fotoreporterul Casian Mărgineanțu din Lugoj nu mai este. A plecat, mult prea devreme, la doar 48 de ani, să facă fotoreportaje printre îngeri. Casian Mărgineanțu și-a dedicat peste trei decenii din viață fotografiei, atât ca fotoreporter la cotidianul „Timișoara” și la săptămânalul „Redeșteptarea”, cât și ca artist fotograf, fiind recompensat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doliu în presa timișeană. Fotoreporterul Casian Mărgineanțu a plecat la îngeri la doar 48 de ani
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat astăzi, în ședință online, a aprobat o hotărâre în baza căreia s-au actualizat anexele cuprinzând incidența de la nivelul unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș, anexe întocmite pe baza ratei de infectare pe ultimele 14 zile. În cadrul ședinței de astăzi s-au analizat majorările de incidență și s-a procedat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Restricţii eliminate la Jebel, Dudeştii Vechi şi Coşteiu. Scenarii modificate în şase comune din Timiş
După o serie parcă interminabilă de eșecuri, trei în campionat și una în Cupă, în sfârșit a răsărit soarele și pentru fetele de la Becicherecu Mic. Prim-divizionara de fotbal Fortuna nu s-a deplasat degeaba în cel mai departe punct posibil din campionat, la Galați. Bănățencele s-au impus după 90 de minute în care au avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În sfârșit, victorie! Fortuna… de la malul Dunării
În judeţul Timiş există patru focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Față de ziua de ieri, nu au apărut focare noi de covid. Focare active sunt la: CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida” TIMIȘOARA – 27 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CĂMIN PENTRU...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au apărut focare noi de coronavirus în județ
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 565 persoane, fiind efectuate 12.957 de teste RT-PCR şi 5.792 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 777 pacienţi. Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 565 de infectări şi 38 de decese, în ultimele 24 de ore
Universitatea Politehnica Timișoara se alătură campaniei „Vinerea Verde”, lansată de Ministerul Mediului, și a declarat ziua de 14 mai ca debut al unei serii de proiecte reunite sub numele „Vinerea Verde la UPT”. Acestea vor încuraja a un stil de viață sănătos și de protejare a mediului înconjurător. Cadrele didactice și studenții, dar și toți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara s-a alăturat campaniei “Vinerea Verde”
Top