Profesorul, academicianul și rectorul UPT Ioan Anton, omagiat la 10 ani de la trecerea la cele veșnice/FOTO

Universitatea Politehnica Timișoara și Academia Română, filiala Timișoara, au evocat luni, 12 aprilie 2021, în cadrul unui eveniment comemorativ, amintirea profesorului, rectorului și academicianului Rectorului Ioan Anton, personalitate care a marcat decisiv, pentru mai mult de jumătate de secol, destinele Politehnicii din Timişoara şi ale Academiei Române.

Evenimentul, organizat în sistem hibrid, parțial la Biblioteca UPT (unde a fost, de altfel, organizată și o expoziție cu lucrările academicianului Ioan Anton) și online, pe Zoom și pe Facebook, a fost moderat chiar de nepotul academicianului, un demn urmaș, care l-a urmat în carieră, la Facultatea de Mecanică, Liviu Anton.

În cuvântul de deschidere, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a evocat personalitatea deosebită a celui care a fost cel mai longeviv rector al instituției și cu cele mai mari realizări, în perioada căruia Politehnica timișoreană a ajuns la cea mai amplă extindere.

Președintele filialei timișorene a Academiei Române, Dan Dubină, a subliniat activitatea academică a lui Ioan Anton, începând de la primirea ca membru corespondent în Academia Română, în 1963, susținut de personalități ale Politehnicii timișorene, cum sunt academicienii Corneliu Mikloși, Ștefan Nădășan sau Ilie Murgulescu, și până la Școala pe care a creat-o sau noile direcții de cercetare în domeniul mașinilor hidraulice.

Unul dintre foștii rectori ai Universității Politehnica Timișoara, Ion Carțiș, s-a referit la modul în care a colaborat cu academicianul Ioan Anton, pe care l-a văzut ca un om cu viziune, care a înțeles direcția în care se îndreaptă țara, necesitatea industrializării, și a acționat în consecință. Astfel, în mandatul său, Politehnica a ajuns la cel mai mare număr de studenți, cel mai mare număr de cadre didactice, prin atragerea către învățământ a celor mai performanți absolvenți, dar și cea mai importantă dezvoltare a bazei materiale, cu cele mai mari investiții, menționând, totodată, și atenția deosebită pe care rectorul Ioan Anton a acordat-o sportului politehnist.

Liviu Anton, nepotul academicianului, a rememorat câteva dintre trăsăturile lui Ioan Anton, așa cum le-a văzut și în familie, cu perioada școlii și a studenției, cu persoanele care i-au influențat viața și cariera, cu admirația și respectul pe care le-a avut mereu pentru profesorii săi, cu grija cu care și-a apărat colegii de problemele cu regimul comunist, dar și cu edificarea Politehnicii moderne de azi, atât din punct de vedere organizatoric, cât mai ales al bazei materiale, în mandatul său fiind construite 28 de clădiri noi.

Ilare Bordeașu, cel care conduce în prezent catedra și departamentul în care a activat și Ioan Anton, s-a referit în special la perioada studenției, în care l-a avut ca profesor, fiind un adevărat model pentru generații de studenți, dar și de dascăli.

Ladislau Vekas, directorul Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Avansate din cadrul Academiei Române, care îl are ca director onorific pe academicianul Ioan Anton, s-a referit, în discursul său, la activitatea de cercetare derulată atât în cadrul Institutului Politehnic Timișoara, cât și al Academiei Române, la brevetele de invenție deținute și la Școala pe care Ioan Anton a format-o în domeniul fluidelor magnetice și a aplicațiilor acestora.

Romeo Susan-Resiga, director al Centrului de Cercetări în Ingineria Sistemelor cu Fluide Complexe, a vorbit în calitatea sa de „discipol” al academicianului Ioan Anton care, chiar dacă pentru o perioadă mai scurtă, l-a marcat profund. În cuvântul său, acesta s-a referit la Școala timișoreană de mașini hidraulice, dezvoltată îndeosebi de Ioan Anton, dar și despre dimensiunea internațională a operei sale științifice, actuale și în ziua de azi.

La finalul evenimentului, Liviu Marșavină, prorector al Universității Politehnica Timișoara, i-a înmânat o plachetă „Ad Honorem” fiului academicianului, Anton Anton.

Personalitate de prim rang a UPT, Ioan Anton şi‐a îndreptat paşii spre Politehnica din Timişoara, în perioada 1943‐1948, obținând diploma de inginer cu distincția Magna cum Laude, sub îndrumarea magistrului său, acad. Aurel Bărglăzan. Cariera profesională în Politehnică  s‐a împletit cu cea de cercetător  ştiințific în cadrul Academiei Române – Filiala Timişoara, începând cu anul 1951. Întreaga carieră didactică şi ştiințifică a acad. Ioan Anton s‐a contopit cu dezvoltarea Politehnicii timişorene, la care a contribuit decisiv ca prodecan (1951‐1953) şi decan (1961‐1963) al Facultății de Mecanică, prorector (1963‐1966) şi rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1971‐1981).

Rectorul Ioan Anton  şi‐a lăsat cea mai puternică  amprentă  asupra dezvoltării Politehnicii din Timişoara, atât prin spiritul insuflat cadrelor didactice şi cercetătorilor ştiințifici, prin exemplul personal de efort continuu dus până la limita sacrificiului, lăsând în urmă o moştenire remarcabilă, concretizată şi prin îmbogățirea patrimoniului campusului universitar cu spații didactice, laboratoare de cercetare, cămine studențeşti  şi cantine, regăsite în 28 de clădiri. Adevărat formator de  Şcoală, Ioan Anton rămâne un reper pentru zeci de generații de studenți, ingineri, dascăli şi cercetători ale căror destine se împletesc cu renumele Politehnicii timişorene.

Academicianul Ioan Anton se înscrie la loc de cinste în panteonul Academiei Române, al cărei vicepreşedinte a fost în perioda 1974‐1990, respectiv preşedinte ad‐interim în 1981‐1984. Filiala din Timişoara a Academiei Române îi datorează în covârşitoare măsură statutul de puternic centru de cercetare ştiințifică. În peisajul cercetării ştiințifice româneşti, Ioan Anton rămâne incontestabil seniorul Maşinilor Hidraulice şi Cavitației, lăsând moştenire monumentalele monografii de Turbine Hidraulice, Cavitație şi Efecte de Scară Energetice şi Cavitaționale, dar  şi un număr impresionant de peste 250 lucrări ştiințifice.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

liviu a spus: (aprilie 15th, 2021 at 09:44 )

INCREDIBIL 2021 , Florin,Dan,Ion,Liviu,Ilarie,Laszlo, Romeo si Liviu Marsavul isi aduc aminte de Ioan Anton, sluga devotata a regimului ceausist. Rectorul , membru MAN , membru al CC al PCR , omul de stiinta( care nu vorbea nici o limba straina) care si-a facut toata cariera pe baza de dosar de comunist .Seful lui Ioan a fost Elena presedinte al Consiliului National al Stiintei siInvatamantului.
Nicu si Elena au fost eliminati.Slugile devotate au ramas si LAUDA pentru ca atita stiu.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSC Dumbrăviţa şi-a început pregătirea pentru un sezon istoric de liga secundă

Surpriza frumoasă a Ligii a 3-a, CSC Dumbrăviţa, echipă care a promovat în eşalonul secund, s-a reunit în seara zilei de luni, la baza proprie, de la stadionul Ştefan Dobay. Au fost prezenți și șapte jucători cu care clubul s-a înțeles deja de principiu și care urmează să semneze în următoarele zile contractele. E vorba...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSC Dumbrăviţa şi-a început pregătirea pentru un sezon istoric de liga secundă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Glumă macabră pe străzile din Timişoara: cu „cadavrul” pe maşină UPDATE: Amendă pentru artist

Într-o fotografie postată pe un grup din Timişoara, pare că un şofer conduce prin oraş, zona Badea Cârţan, cu un cadavru pe maşină. „Având în vedere fotografia apărută în spațiul public, în care se observă că pe plafonul unui autoturism ar fi transportat trupul neînsuflețit al unei persoane, vă comunicăm faptul că polițiștii Municipiul Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Glumă macabră pe străzile din Timişoara: cu „cadavrul” pe maşină UPDATE: Amendă pentru artist

Economic vezi arhiva Economic

Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara

Unitatea de producție din Timișoara a germanilor de la Corratec va avea loc pe 6 august, odată cu startul competiției Eliminator 1st Race, organizată în premieră și la care va participa și campionul mondial Simon Gegenheimer. Primul eBike realizat la Timișoara de una dintre cele mai cunoscute mărci de biciclete electrice din Germania a prezentat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara a lansat caută firmă care să se ocupe de execuția lucrărilor necesare la acoperișul clădirii din Piața Romanilor nr.13 unde funcționează Liceul Teoretic William Shakespeare. Anunțul a fost publicat marti, iar serviciile de execuție a lucrărilor vor fi contractate prin achiziție directă a executantului. Clădirea necesită reparații ale acoperișului care prezintă degradări datorate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara caută o firmă care să repare acoperișul Liceului Shakespeare
Unitatea de producție din Timișoara a germanilor de la Corratec va avea loc pe 6 august, odată cu startul competiției Eliminator 1st Race, organizată în premieră și la care va participa și campionul mondial Simon Gegenheimer. Primul eBike realizat la Timișoara de una dintre cele mai cunoscute mărci de biciclete electrice din Germania a prezentat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se inaugurează oficial fabrica de biciclete a germanilor de la Corratec, din Timișoara
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în data de 12 iulie 2022, între orele 9.00 – 14.00, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara, Bd. Eroilor de la Tisa nr.22, în Sala Europa (etaj), o sesiune de informare și prezentare a programelor de finanțare pentru perioada 2022-2027. Evenimentul este structurat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sesiune de informare privind finanțările disponibile în perioada 2022-2027, la CCIA Timiș
Pregătirea programului pre și din timpul evenimentului Timișoara 2023 merge excelent, spun reprezentanții Primăriei și a Centrului de Proiecte, structura prin intermediul căreia municipalitatea a decis să deruleze organizarea și finanțarea programelor culturale. Dominic Fritz a anunțat că deschiderea oficială a acțiunilor va avea loc în perioada 17 – 19 februarie 2023. Vă reamintim că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătesc noi finanțări pentru proiectele culturale ale TM2023. Deschiderea oficială, între 17 și 19 februarie
După doi ani de pauză pandemică, de miercuri Festivalul Inimilor însuflețește din nou Parcul Rozelor, în perioada 6-10 iulie. Un număr de 30 de ansambluri, din 11 țări, de pe trei continente vor participa la sărbătoarea coregrafiei folclorice mondiale. Este primul festival internațional de după decembrie 1989 și, conform Strategiei culturale 2014-2024 a orașului, este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe o nouă ediție a Festivalului Inimilor
Într-o fotografie postată pe un grup din Timişoara, pare că un şofer conduce prin oraş, zona Badea Cârţan, cu un cadavru pe maşină. „Având în vedere fotografia apărută în spațiul public, în care se observă că pe plafonul unui autoturism ar fi transportat trupul neînsuflețit al unei persoane, vă comunicăm faptul că polițiștii Municipiul Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Glumă macabră pe străzile din Timişoara: cu „cadavrul” pe maşină UPDATE: Amendă pentru artist
Joi, 7 iulie, începe a XXVI edţie a prestigiosului Gărâna Jazz Festival 2022. Pentru acesată ediţie sunt pregătie două scene: Scena Principală din Poiana Lupului – Gărâna și Experimental Stage Empowered în Biserica Catolică din Văliug. Pe aceste scene se vor defășura, de-a lungul a patru zile, 27 de concerte, trei proiecții de film și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai sunt două zile până la startul Gărâna Jazz Festival. Program complet și alte informații despre festival
Clinica de Urologie a Spitalului Județean Timișoara este oficial redeschisă după ce a fost renovată. În acest moment, în condiții superioare de activitate medicală un total 25 de saloane, respectiv 22 de saloane pentru Urologie, cu 64 de paturi, și 3 saloane cu 8 paturi, destinate transplantului renal, au fost redate cadrelor de specialitate. Prezență...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Clinica de Urologie a Spitalului Județean a fost redeschisă după investiții de opt milioane de lei. Urmează reluarea transplantului renal
  Transport public gratuit în Jimbolia, începând cu data de 1 iulie 2022, din fonduri europene   În data de 1 martie 2019, Orașele Jimbolia și Mórahalom – Ungaria, au pornit pe un drum nou: implementarea proiectului ”Transport verde – promovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Mórahalom”, acronim E-Transport, finanțat în cadrul Programului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transport public gratuit în Jimbolia, începând cu data de 1 iulie 2022, din fonduri europene
Top