A fost noaptea ce mai lungă a fotbalului mondial. La finele ei, organizatorii Super Ligii europene au anunţat că suspendă proiectul anunţat cu surle şi trâmbiţe la începutul săptămânii. Cea mai mare contribuţie la renunţarea la acest proiect l-au avut suporterii echipelor organizatoare.
Proiectul Super Ligii europene a fost anunţat oficial luni, printr-un comunicat de presă transmis de cluburile fondatoare. Super Liga urma să fie finaţată de grupul American JP Morgan cu nu mai puţin de 4,8 miliarde de dolari. Intenţia organizatorilor era să intre puternic şi pe piaţa de televiziune din China şi Statele Unite de unde se aşteptau sume imense de bani. Iniţiatoare au fost 12 echipe dintre care şase din Anglia (Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Chelsea şi Arsenal); trei din Spania (Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid) şi trei din Italia (Juventus, AC Milan, Internazionale). La cele 12 echipe urmau să se alăture încă trei cluburi puternice ale căror nume nu a fost destăinuit.
Cele 15 echipe erau titulare ale competiţiei. Anual, acestora li se alăturau cinci echipe care se calificau în funcţie de rezultate. Cele 20 de echipe erau împărţite în două grupe de câte zece echipe în care jucau fiecare cu fiecare tur-retur. Primele patru ehipe din fiecare grupă se calificau în sferturile de finală, de unde începeau meciurile eliminatorii.
Noua competiţie a fost dur atacată de UEFA şi FIFA, existând chiar ameninţări ca jucătorii care participau în Super Ligă să nu mai fie admişi în competiţiile organizate de cele două foruri. Surprinzător însă, cea mai mare opoziţie a venit din partea suporterilor. Aceştia au protestat la stadioanele echipelor lor. Din cauza acestor proteste, primele cluburi care şi-au anunţat retragerea au fost cele şase din Anglia. Ulterior Barcelona, Atletico şi Internaţionale au transmis că renunţă la rândul lor. De asemenea, AC Milan a anunţat că ia în calcul să se retragă.
Singurele cluburi care au rămas pe metereze au fost Real şi Juventus. De altfel, preşedintele Super Lgii este fostul preşedinte al lui Real Florentino Perez. De asemenea, preşedintele de la Juventus, Andrea Agnelli, este vicepreşedintele Super Ligii. Toate acestea s-au întâmplat în noaptea trecută. Dimineaţă, organizatorii competiţiei au anunţat că Super Liga este suspendată pentru moment.
„Super Liga Europeană este convinsă că actualul status quo al fotbalului european trebuie să se schimbe. Propunem o nouă competiţie europeană, deoarece sistemul existent nu funcţionează. Propunerea noastră vizează să permită sportului să evolueze, generând în acelaşi timp resurse şi stabilitate pentru întreaga piramidă fotbalistică, inclusiv să ajute la depăşirea dificultăţilor financiare cu care se confruntă întreaga comunitate fotbalistică ca urmare a pandemiei. Ar oferi, de asemenea, plăţi de solidaritate sporite material tuturor celor implicaţi în fotbal. În ciuda plecării anunţate a cluburilor engleze, forţate să ia astfel de decizii din cauza presiunii asupra lor, suntem convinşi că propunerea noastră este pe deplin aliniată cu legislaţia şi reglementările europene, aşa cum s-a demonstrat, astăzi, printr-o decizie judecătorească de a proteja Superliga de a acţiunile unor terţe părţi. Având în vedere circumstanţele actuale, vom reconsidera cele mai potrivite etape pentru a remodela proiectul, având întotdeauna în vedere obiectivele noastre de a oferi fanilor cea mai bună experienţă posibilă, sporind în acelaşi timp plăţile de solidaritate pentru întreaga comunitate a fotbalului”, se arată într-un comunicat trimis de organizatori
Comentarii prin facebook