Viitorul stadion al Timişoarei, cu sau fără pistă de atletism? Un subiect care chiar merită o dezbatere publică serioasă

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Visurile a zeci de mii de microbişti timişoreni că vor ajunge în sfârşit să-şi susţină echipa favorită de pe un stadion modern, european s-au năruit ca un castel de nisip, după ce au primit un mare bobârnac din partea preşedintelui CJ Timiş, Alin Nica. Şi mă refer la declaraţia acestuia că viitorul stadion al Timişoarei va avea o pistă de atletism, în speranţa că se va organiza aici Campionatul European din 2028 sau 2030. Nu ştiu dacă această idee i-a venit mai demult liderului CJ Timiş sau a fost o revelaţie în urma întâlnirii cu preşedintele Federaţiei Române de Atletism. Poate nici nu contează foarte mult.

Contează foarte mult, în schimb, faptul că avem de-a face cu o importantă investiţie, de care trebuie să se bucure mai multe generaţii de timişoreni. Ori o astfel de chestiune nu poate fi tratată pe genunchi, la marginea unei mese, în timpul unei discuţii particulare. Nu e nici drum judeţean, nici toaletă publică. Şi, evident, o astfel de decizie nu poate fi luată de un singur om. Dacă e ceva care merită cu adevărat acum o dezbatere publică în Timişoara este această temă pusă pe tapet de Nica, un real coşmar pentru microbiştii adevăraţi.

Am văzut tot felul de comentarii pe acastă temă, din care am desprins cam cine sunt cei care vor stadion de fotbal modern, fără pistă, şi cei care vor unul cu pistă. În prima categorie, cea mai numeroasă, sunt cei aşteaptă şi de zeci de ani  “minunea” de a-şi încuraja echipa favorită la fel ca pe un stadion modern din Europa. Sunt cei care au crescut pe “1 Mai” în “zi cu soare, fără soare”, care ştiu ce înseamnă sprijinul suporterilor pentru echipa favorită pe un stadion de fotbal modern, dar şi ce presiune se poate pune pe echipa adversă. Oamenii aceştia, care au fost şi vor mai fi pe stadion, nu concep o pistă de artletism, le-a ajuns până peste cap distanţa mare faţă de gazon de pe actuala arenă comunistă.

De partea cealalată, mai puţini oameni, am văzut comentariile unora care nu doar că nu au călcat vreodată pe Dan Păltinişanu (de “1 Mai” nu se pune prolema), dar cred că destinaţia unui stadion este pentru concerte, Untold sau mai ştiu ei ce. Pot să stea liniştiţi, un concert se poate ţine şi fără pistă de atletism. Şi mai sunt unii care cred că un Campionat European de Atletism ar fi o megalovitură de imagine pentru Timişoara. Fără să caute pe Google, oare ştiu aceştia unde a fost ultimul European de atletism?

Din păcate, şi o spune unul care chiar urmăreşte atletismul, aceste campionate europene şi-au pierdut mult din vizibilitate. În primul rând fiindcă în Europa nu prea mai sunt mari campioni, cu excepţia probelor tehnice, iar la alergări a unor africani naturalizaţi în diverse ţări. Oricine ştie că marii campioni la fond şi semifond sunt din Africa, iar la viteză din America de Nord sau Centrală. Mult mai importantă este o etapă de Diamond League. Da, dacă Timişoara ar fi inclusă în calendarul acestei competiţii anuale, ar însemna ceva. Evident, şi un Campionat Mondial de atletsim e un mega-eveniment, dar nu se pune problema ca Timişoara să organizeze aşa ceva.

În plus, nimeni, dar nimeni în Europa nu mai face acum stadioane de acest nivel cu pistă de atletism. (Se mai fac prin Asia, Africa, acolo unde sunt aduşi oameni să defileze pentru “iubiţii conducători”) Echipele de fotbal europene fug de ele ca dracu’ de tămâie. Şi se mai fac stadioane mari cu pistă, doar acolo unde se speră la organizarea Jocurilor Olimpice. Iar nu e cazul Timişoarei.

Chiar să spunem că vom organiza acel Campionat European, merită oare să sacrifici bucuria zecilor de mii de fani de-a vedea un meci în condiţii civilizate, europene? Şi e vorba de ani mulţi şi multe generaţii de spectatori. Tocmai de aceea, această chestiune necesită organizarea unei dezbateri publice la modul foarte serios. O dezbatere în care să fie supuse publicului argumentele pentru cele două variante ale viitorului stadion, cu sau fără pistă.

P.S. Şi când s-a făcut pista de atletism de la Cluj Arena, autorităţile vorbeau de organizarea unor mai competiţii atletice. Dar n-a fost nimic din toate acestea.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (aprilie 6th, 2021 at 08:58 )

Deci sa votam cat de verzi vor fi caii de pe pereti ?

obiectiv a spus: (aprilie 6th, 2021 at 09:43 )

ps-ul este graitor… uita-te la cluj arena, terminata in 2011… cite evenimente atletice internationale s-au tinut, chiar si nationale? … in rest vorbim inca o data de discutii la nivel politic, de oameni care habar nu au pe ce lume se afla, alinica spera ca odata cu pista va mai pune citeva puncte la agenda lui politica, dar daca nici macar nu ai bunul simt sa te interesezi ce vor oamenii …
CATEGORIC STADION FARA PISTA !!!

desteptarea! a spus: (aprilie 6th, 2021 at 09:50 )

nu se va face nici-un stadion, cel putin nu in viitorul foarte apropiat! in viitorul apropiat ca si in prezent si in trecut, pt guvernanti prioritatile vor fi: protejarea veniturilor bugetarilor(cu 70% mai mari decat in privat, record in lumea civilizata), si pastrarea pensiilor speciale obscene la 45 de ani! astea sunt prioritatile reale, nu cele trambitate cu reforme si investitii si alte aberatii! si pt aceste prioritati, repet prioritati dovedite prin fapte, naivii ce comenteaza si se cearta cum o sa fie ipoteticul stadion, trebuie sa stie, ca ei si copii lor vor fi indatorati, taxati(taxe pe salariu aproape 50% record in europa) pt prioritatile dovedite, nu trambitate!(unde sunt reformele promise in campanie?)
naivilor e doar o tragere de timp cu stadionul cum sa fie asa sau asa, cum a fost si cu sala polivalenta, unde sa fie la giroc sau in oras si nu e niciunde! voi nu vedeti ca tot ce produce romania se duce pe salarii la bugetari si pensii?! probabil in maxim un an de zile, vom fi in categoria ‘junk’ si atunci o sa va stergeti la bot cu investitiile in stadioane!
dupa parerea mea doar iesind in strada ca la ordonanta 13 putem schimba aceasta politica! altfel nu! altfl aceeasi mizerie!

mumuland a spus: (aprilie 6th, 2021 at 10:58 )

Ar ramane pustiu,cu sau fara pista.Poli a murit,Asu are stadion care va fi modernizat si arhisuficient pt. cei 5-6 sute prezenti la fiecare meci(daca vor avea ,,derby,, cu Uta cei 3-4 mii incap si pe stadionul ce se va construi in Buziasului),iar Ripi daca va mai exista va putea si ea juca linistit in Buziasului,marele stadion mai degraba ar fi rentabil pt. concerte gen Diskoteka,unde pot veni turisti din tarile invecinate si poti face un ban frumos.

Smintitul a spus: (aprilie 6th, 2021 at 15:00 )

Stadion pentru ce? Sa faca direct sala de spectacole.
Sau mai sens face sa fie o sala de hadnbal in care se pot face si concerte gen Beogradska Arena.
Stadion pt ce? Pt 300 de spartani in liga 7?

dd a spus: (aprilie 6th, 2021 at 16:16 )

Daca se va face stadion cu pista de atletism inseamna ca Alin Nica va face pipi pe fotbalul timisorean pentru inca 50- 60 de ani.Sa faca un referendum sau macar niste sondaje.Nu se poate ca un singur om sa hotarasca ce vrea el.

@Smintitu a spus: (aprilie 7th, 2021 at 12:39 )

De ce crezi tu ca Recasul ar aduna 300 de oameni in liga 7, nu ar aduna 5 oameni nici in liga 3.

@@Smintitu a spus: (aprilie 7th, 2021 at 15:33 )

Trage un ochi peste arhiva sa vezi din 2012 pana azi care dintre cele 2 echipe a strans cei mai multi oameni la un meci,La meciul de baraj cu Uta au fost de aproape 3 ori mai multi decat a strans clona Asu la un asa zis ,,derby,, cu Uta.Nu discutam de cine striga mai tare,acolo sunteti fruntasi,dar din pn-aveti acte(nu intamplator simtiti nevoia sa strigati la fiecare meci ca poli sunteti voi,in subcontient stiti ca realitatea-i dura),iar daca sunteti prezenti 6sute si cumparati 3 bilete de persoana nu inseamna ca ati fost 1800 pe stadion ,asa cum precina voastra Deliu scria in cronica.

drucker a spus: (aprilie 8th, 2021 at 07:54 )

Discutia nu-si are sens .
In urmatorii 10 ani Timisoara nu va avea nici stadion nici sala de spart .
Se vor construi stadioane dar la Pitesti sau Bacau .
Politicienii locali sunt niste sclavi ai sefilor din Bucuresti . Au fost pana acum si vor fi in continuare .
Doar o societate civila puternica , care sa puna presiune pe ei , poate schimba ceva …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular

CSC Dumbrăvița a terminat la egalitate în runda a 19-a, ultima a sezonului regular, după ce a fost egalată pe final, de oaspeții din Miercurea Ciuc, dintr-un 11 metri dat ușor, ca la „județ”. Echipa bănățeană a fost mai activă în prima parte și parcă ea se afla pe poziție de play-off. Unul dintre atacurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița pierde două puncte acasă în ultimul joc din sezonul regular
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
Top