Un adevărat peisaj apocaliptic bântuie deasupra Timişoarei, după ce societatea Colterm a fost amendată cu 21 milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate verzi. 60.000 de familii dârdâind în case mai rău ca în timpul lui Ceauşescu; şcoli şi spitale fără apă caldă şi căldură, bâtrâni îngheţaţi etc. Cel puţin asta e imaginea pe care mai mulţi politicieni, unii chiar cu o mare voluptate, au prezentat-o timişorenilor, după amendă. N-au lipsit nici vorbele grele, mai ales între aliaţi. Astfel, liderul PNL Timiş, Alin Nica, i-a cerut demisia primarului Dominic Fritz, iar fostul şef al PNL Timiş Nicolae Robu a chemat DNA. În fine, nu puţini sunt cei care au început să cânte prohodul administraţiei USR în Timişoara, ba chiar şi la nivel central, Dominic Fritz fiind un personaj emblematic pentru partid
Sigur, situaţia de la Colterm este gravă, dar nu cu mult mai gravă decât anul trecut, acum cinci ani sau cu zece ani în urmă. De fapt, istoric vorbind, marea problemă a Colterm a început în perioada Guvernului Năstase, când societatea a fost obligată să fuzioneze cu CET-ul, o companie cu mari pierderi şi datorii. Tocmai de aceea au fost promişi mulţi bani de la guvern, bani care nu au mai venit. Ca atare, an de an, s-au adunat datorii, au fost rostogolite datorii, care acum s-au întors. Apoi au fost ani când nici municipalitatea nu şi-a achitat obligaţiile faţă de Colterm. Sigur, se poate discuta şi de managementul societăţii, care a avut mai mulţi directori în ultimii zece ani.
Fostul primar Nicolae Robu are dreptate când spune că a moştenit o situaţie grea la Colterm. Dar chiar la începutul mandatului său, Guvernul Ponta a alocat o importantă sumă de bani pentru stingerea datoriilor. Datorii care în anii următori s-au adunat din nou. Astfel că Robu a lăsat o gaură mult mai mare decât a primit de la Ciuhandu. Având o relaţie tot mai complicată cu realitatea, Robu urlă acum că vrea DNA la societate. Nu de puţine ori însă trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se împlinească…
Ajungând în zilele noastre, şi Dominic Fritz a venit cu propriile gafe majore. Prima mare greşeală a actualului primar a fost că şi-a asumat singur problema Colterm. A numit acolo un nou Consiliu de Administraţie, a pus noi directori, dintre care unul cu mari probleme penale („Fără penali în funcţii publice”?) şi a cărui primă grijă a fost să-şi cumpere o limuzină. În schimb, nu a întrunit AGA (Consiliul Local) în ultima perioadă, pentru a mai distribui din responsabilităţi.
Ori, când umbli cu o bombă cu ceas în mână, aşa cum e Coltermul, cel puţin din punct de vedere politic ar trebui să o mai pasezi şi la alţii. Fritz a preferat să se arunce cu burta pe bombă, în speranţa că ea nu va exploda. Dar bomba a făcut boom! iar Fritz este singurul luat la rost. În condiţiile în care, repet, a preluat o gaură neagră. El poate să aibă dreptate când spune că problemele de acolo sunt mai vechi, dar acum foarte puţini îl ascultă după ce şi-a asumat dezamorsarea „bombei”. Sigur, a fost amăgit şi de guvern, care a promis cu mult timp în urmă bani pentru Colterm. Dar, văzând că banii nu vin, trebuia să-şi asigure un plan B, cum ar fi întrunirea AGA, pentru o asumare colectivă a problemei.
După „explozie”, războiul declarat lui Alin Nica poate nu-şi avea rostul. Cel puţin în public. Da, Nica, clar în goană după imagine, s-a grăbit să anunţe că Timişoara va primi bani pentru Colterm. Acest lucru a inflamat mai mulţi primari liberali din ţară, care au cerut, la rândul lor, bani. Şi, momentan, nu a primit nimeni. Pe de altă parte, dacă vorbeşti mult despre transparenţă, nici Fritz nu trebuia să se plângă că i-a fost blocată o discuţie „discretă”. În fine, se pare că în problema Colterm, Fritz a fost tras pe sfoară de oameni în care a avut încredere.
Aici, trebuie spuse câteva cuvinte şi despre PSD. De altfel, primul care a reacţionat după oficializarea amenzii a fost Alfred Simonis. Liderul PSD a vorbit de “dezastrul unui oraș condus de dreapta 30 de ani!”. Ei bine, Coltermul a fost condus (şi) de PSD în ultimul mandat al lui Ciuhandu şi în primii ai lui Robu. De exemplu, actualul consilier local, Radu Ţoancă, cel care nu mai poate de grija societăţii, angaja la greu oameni în Colterm în perioada USL, de parcă era propria sa firmă. Pardon, la firma sa nu ar angaja incompetenţi, doar fiindcă au carnet de partid.
Cert este faptul că o dezbatere mai amplă, în care să fie implicată chiar şi DNA, dacă tot vrea Robu, asupra a tot ce s-a întâmplat la Colterm în ultimii 20 de ani nu va ajunge la concluzia că unii sunt învingători, alţii învinşi. Indiscutabil Fritz este perdantul de etapă, unii i-ar spune şi Acarul Păun. Dar cel mai greu de înţeles este de ce şi-a dorit acest rol.
P.S. Ideea desfiinţării serviciului public de termoficare nu este viabilă din punct de vedere ecologic. Aici se pare că Robu şi Fritz sunt de comun acord. Că, prin tot felul de chichiţe legislative, Coltermul este falimentat, iar în locul său apare o altă societate care să preia serviciul de termoficare, e o altă discuţie.
Comentarii prin facebook