Marile erori ale lui Dominic Fritz în problema Colterm. Cum s-a transformat singur în Acar Păun

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Un adevărat peisaj apocaliptic bântuie deasupra Timişoarei, după ce societatea Colterm a fost amendată cu 21 milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate verzi. 60.000 de familii dârdâind în case mai rău ca în timpul lui Ceauşescu; şcoli şi spitale fără apă caldă şi căldură, bâtrâni îngheţaţi etc. Cel puţin asta e imaginea pe care mai mulţi politicieni, unii chiar cu o mare voluptate, au prezentat-o timişorenilor, după amendă. N-au lipsit nici vorbele grele, mai ales între aliaţi. Astfel, liderul PNL Timiş, Alin Nica, i-a cerut demisia primarului Dominic Fritz, iar fostul şef al PNL Timiş Nicolae Robu a chemat DNA. În fine, nu puţini sunt cei care au început să cânte prohodul administraţiei USR în Timişoara, ba chiar şi la nivel central, Dominic Fritz fiind un personaj emblematic pentru partid

Sigur, situaţia de la Colterm este gravă, dar nu cu mult mai gravă decât anul trecut, acum cinci ani sau cu zece ani în urmă. De fapt, istoric vorbind, marea problemă a Colterm a început în perioada Guvernului Năstase, când societatea a fost obligată să fuzioneze cu CET-ul, o companie cu mari pierderi şi datorii. Tocmai de aceea au fost promişi mulţi bani de la guvern, bani care nu au mai venit. Ca atare, an de an, s-au adunat datorii, au fost rostogolite datorii, care acum s-au întors. Apoi au fost ani când nici municipalitatea nu şi-a achitat obligaţiile faţă de Colterm. Sigur, se poate discuta şi de managementul societăţii, care a avut mai mulţi directori în ultimii zece ani.

Fostul primar Nicolae Robu are dreptate când spune că a moştenit o situaţie grea la Colterm. Dar chiar la începutul mandatului său, Guvernul Ponta a alocat o importantă sumă de bani pentru stingerea datoriilor. Datorii care în anii următori s-au adunat din nou. Astfel că Robu a lăsat o gaură mult mai mare decât a primit de la Ciuhandu. Având o relaţie tot mai complicată cu realitatea, Robu urlă acum că vrea DNA la societate. Nu de puţine ori însă trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, că s-ar putea să se împlinească…

Ajungând în zilele noastre, şi Dominic Fritz a venit cu propriile gafe majore. Prima mare greşeală a actualului primar a fost că şi-a asumat singur problema Colterm. A numit acolo un nou Consiliu de Administraţie, a pus noi directori, dintre care unul cu mari probleme penale („Fără penali în funcţii publice”?) şi a cărui primă grijă a fost să-şi cumpere o limuzină. În schimb, nu a întrunit AGA (Consiliul Local) în ultima perioadă, pentru a mai distribui din responsabilităţi.

Ori, când umbli cu o bombă cu ceas în mână, aşa cum e Coltermul, cel puţin din punct de vedere politic ar trebui  să o mai pasezi şi la alţii. Fritz a preferat să se arunce cu burta pe bombă, în speranţa că ea nu va exploda. Dar bomba a făcut boom! iar Fritz este singurul luat la rost. În condiţiile în care, repet, a preluat o gaură neagră. El poate să aibă dreptate când spune că problemele de acolo sunt mai vechi, dar acum foarte puţini îl ascultă după ce şi-a asumat dezamorsarea „bombei”. Sigur, a fost amăgit şi de guvern, care a promis cu mult timp în urmă bani pentru Colterm. Dar, văzând că banii nu vin, trebuia să-şi asigure un plan B, cum ar fi întrunirea AGA, pentru o asumare colectivă a problemei.

După „explozie”, războiul declarat lui Alin Nica poate nu-şi avea rostul. Cel puţin în public. Da, Nica, clar în goană după imagine, s-a grăbit să anunţe că Timişoara va primi bani pentru Colterm. Acest lucru a inflamat mai mulţi primari liberali din ţară, care au cerut, la rândul lor, bani. Şi, momentan, nu a primit nimeni. Pe de altă parte, dacă vorbeşti mult despre transparenţă, nici Fritz nu trebuia să se plângă că i-a fost blocată o discuţie „discretă”. În fine, se pare că în problema Colterm, Fritz a fost tras pe sfoară de oameni în care a avut încredere.

Aici, trebuie spuse câteva cuvinte şi despre PSD. De altfel, primul care a reacţionat după oficializarea amenzii a fost Alfred Simonis. Liderul PSD a vorbit de “dezastrul unui oraș condus de dreapta 30 de ani!”. Ei bine, Coltermul a fost condus (şi) de PSD în ultimul mandat al lui Ciuhandu şi în primii ai lui Robu. De exemplu, actualul consilier local, Radu Ţoancă, cel care nu mai poate de grija societăţii, angaja la greu oameni în Colterm în perioada USL, de parcă era propria sa firmă. Pardon, la firma sa nu ar angaja incompetenţi, doar fiindcă au carnet de partid.

Cert este faptul că o dezbatere mai amplă, în care să fie implicată chiar şi DNA, dacă tot vrea Robu, asupra a tot ce s-a întâmplat la Colterm în ultimii 20 de ani nu va ajunge la concluzia că unii sunt învingători, alţii învinşi. Indiscutabil Fritz este perdantul de etapă, unii i-ar spune şi Acarul Păun. Dar cel mai greu de înţeles este de ce şi-a dorit acest rol.

P.S. Ideea desfiinţării serviciului public de termoficare nu este viabilă din punct de vedere ecologic. Aici se pare că Robu şi Fritz sunt de comun acord. Că, prin tot felul de chichiţe legislative, Coltermul este falimentat, iar în locul său apare o altă societate care să preia serviciul de termoficare, e o altă discuţie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Dan A a spus: (mai 27th, 2021 at 10:47 )

Dominic Fritz s-a bazat, nemteste, pe promisiunea guvernului, ca va aloca bani pentru gaurile Colterm. Guvernul insa e tipic romanesc: una spune si alta face. Nu poti avea incredere in ce promite guvernul. Totul e in scop populist. Urmarind PM-ul, realizezi ca sperantele intr-o altfel de politica sunt desarte. Desi dl Cîțu a studiat in US si a lucrat in diverse banci din afara si de aici, dar promoveaza o politica pesedista, care sa-l favorizeze in partid pentru candidatura in apropiatele alegeri ale presedintelui PNL. 🙁

colocolo a spus: (mai 27th, 2021 at 20:55 )

PNL-ul nu e un partener de incredere in actuala coalitie. Pe plan local tot ceea ce face e sa saboteze USR-ul si pe Fritz, in speranta ca va castiga la urmatoarele alegeri. Dar domnilor, doamnelor, sper ca la urmatoarele alegeri sa nu ne mai lasam prostiti de acesti farisei. Am ajuns bataia de joc a politicienilor de dreapta, pentru ca am fost niste idealisti. Dreapta vazandu-se singura pe tarlaua timisoreana, neamenintati nici de PSD, nici macar de AUR vor aplica 4 ani aceeasi strategie de parjolire a proiectelor, cu scopul de a mentine Timisoara intr-o situatie de stagnare si conflict politic local. Interesul PNL si al guvernului PNL e ca la Timisoara sa nu existe progrese vizibile ca ei sa revina dupa 4 ani iar daca se va face ceva notabil isi vor atribui ei toate meritele, banii vor veni candva cu dedicatie pentru Nica. Asta e coalitie? Sunt doua partide adversare, care se bat pe acelasi electorat deci nici vorba de colaborare. USR dovedeste slabiciune stand in aceasta coalitie toxica de dragul ciolanului, caci stiu ca nu mai pupa ei functiile astea, zilele USR sunt numarate din punctul meu de vedere, PNL conduce si USR, ciocu mic daca vreti ciolan, asta a fost mereu mesajul Bucurestiului. USR poate face alianta aici cu altii de stanga dar nu ajuta, pentru ca Timisoara nu are fondurile necesare, e la mila guvernului centralist si PNL-ist. La mana dusmanului. De aceea se injosesc in fel si chip fata de PNL si PNL ii pune „capra” si cum vor ei. Eu cred ca Fritz e disperat, e intre ciocan si nicovala, Nica si PNL (partenerii de coalitie) sunt cei mai mari dusmani ai lui Fritz iar Barna zice, sezi bland ca avem un deal, sacrifica-te pentru partid. Iar noi, timisorenii suntem cei ce ne vom irosi 4 ani de zile asistand la acest circ. Dar stiti cum se spune, cand doi se bat al treilea castiga, ca e PSD, AUR sau alt partid, sper ca timisorenii sa se trezeasca din aceasta obsesie a dreptei care a irosit potentialul orasului decenii la rand de la PNTCD la PNL si USR acum. Dezamagirea oamenilor fata de dreapta e intr-un trend ascendent zic eu, farisei, la fel ca cei pe care i-au blamat atatia ani. Pentru mine nu conteaza ca e dreapta sau stanga, sa faca treaba, sa se rezolve probleme, sa se aloce fonduri, sa obtinem fonduri pentru micile si marile proiecte, Timisoara sa fie un oras modern si respectat nu un orascarpeli, carpaci de clovni, circari.

Ochiul limpede a spus: (mai 28th, 2021 at 17:55 )

Toate tradarile seamana intre ele doar ca actorii sunt alti.Fritz s-a bazat pe promisiuni asemanator alegatorilor care de fiecare data au ramas cu buza umflata.Metoda de sabotaj este pusa in practica la nivel de ministere,de unitati administrative centrale unde nu a avut loc reforma promisa de partidele de dreapta incapabile sa destructureze ceva la care complicitatea politicienilor este vizibila indiferent de apartenenta politica.Totdeauna romanii in cei 30 de ani de democratie au votat anti iar smecheri intretin acest vot distructiv bazat pe insatisfactie,nereusite pentru a ramane tot ei la putere.Pe acest model sunt unii care se fac ca au trait in alta parte in acesti ani si sustin ca vinovatii pentru esecurile Romaniei sunt cei noi,daca putem sa-i numim astfel .Total gresit deoarece atat dreapta cat si stanga politicii romanesti au fost complici la asa-zisa reformare a statului .Astfel de politici au absolvit de raspundere pe cei care sau perindat prin tot felul de unitati administrative de stat iar rezultatele se vad.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Top