Programul de vizitare al Peșterii Comarnic din județul Caraș-Severin este în perioada mai – septembrie, iar în acest interval în zilele de sâmbătă şi duminică se asigură ghid.
Grupul minim este de cinci persoane.
Programul de vizitare al Peșterii Comarnic este următorul:
– 10³º – 12³º
– 13ºº – 15ºº
– 15³º – 17³º
Pentru rezervări îi puteți sun ape Ifca Nicolae (telefon 0763.276.349) și Gheorghescu Marian (0766.854.704).
Tarif de vizitare : 15 lei/adulţi şi 10 lei/copii, elevi, studenţi
Cum ajungeți la peșteră: din Reșița, se parcurge drumul național 58 spre Anina, la kilometrul 9 este intersecția spre satul Iabalcea, se face la stânga și se continuă drumul până în satul Iabalcea. Se traversează satul și drumul continuă până la cantonul Padina Seacă. În continuare drumul spre peșteră se poate parcurge pe jos (aproximativ 45 de minute) sau cu o mașină cu o gardă la sol puțin mai înaltă.
Peştera Comarnic din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este un adevărat muzeu natural subteran în inima Munţilor Banatului. Situată în Cleanţu Putnata la altitudinea de 440 m, peştera are trei nivele: fosil, subfosil şi activ. Ultimul este accesibil doar pe o porţiune mică, fiind străpuns de pârâul Ponicova. Prin formele sculptate în adâncuri – stalactite şi stalagmite, peștera este considerată una dintre cele mai frumoase peşteri din România, accesibilă turiştilor.
Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecută ca întindere de Peştera Buhui (6 547 m). Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m), pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe coasta muntelui Naveşu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m). Diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m.
La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică „Exploratorii” din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.
Foto: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului
Sursa: Banatul Montan
Comentarii prin facebook