Cu panseluțele ofilindu-se în serele Horticultura și jardinierele goale în oraș, primarul Dominic Fritz vrea să fie bănățean adevărat și vrea plantarea de… plante din Banat. Acestea ar trebui să fie perene și nu să fie înlocuite anual, să aibă valoare… ecologică mai mult decât valoare estetică. Până problema se rezolvă, edilul șef anunță că nu e neapărat problema lui florile, ci a unei persoane care va fi angajate în viitor.
Nu arbuștii italieni care se plantează și după aia se uscă, nu flori frumos colorate care tot plantează noi an de an, ci plante de Banat, perene și eco nu supracolorate. Aceasta este viziunea primarului despre grădinăritul din oraș și jardinierele reclamate de cetățeni ca rămase goale.
De câteva zile, consilierul local Pro România Roxana Iliescu a descoperit în serele societății Horticultura zeci de mii de panseluțe colorate care au rămas în ghivecele de acolo mult peste termen și acum se uscă pentru că nu au fost plantate la timp în jardinierele din oraș. În curând, acestea ”expiră”. Sunt 50.000 de asemenea flori care… nu vor mai fi.
Nu știm care e disputa la mijloc între conducerea Primăriei Timișoara și societatea care îi e în proprietate, Horticultura, dar certitudinea e că flori există, la fel cum există și jardiniere complet goale prin oraș.
Anul trecut Primăria Timișoara a aprobat o cantitate de 400.000 de flori, care urmau să fie plantate în jardinierele din oraș. Ceva s-a întâmplat, iar acum municipalitatea a renunțat la aproximativ 105.000 flori, dintre care jumătate s-au ofilit deja în serele Horticultura. Fritz admite comandarea a doar 290.000 de flori și, în plus, critică Horticultura pentru faptul că nu a respectat solicitările municipalității, printre care și pregătirea unui plan de plantare cu flori perene. Totul face parte dintr-o viziune despre spații verzi, spune primarul! Iar aceasta pune accent pe valoarea ecologică a plantelor nu pe cea estetică.
„Noi am făcut, într-adevăr, o comandă pentru 288.000 de plante la Horticultura, dar am cerut și mai multe lucruri, pe care Horticultura nu le-a respectat. De exemplu, am cerut să îndepărteze anumite jardiniere care nu mai au niciun fel de aspect estetic pentru că sunt deteriorate. Am cerut să ne pregătească un plan de plantare cu perene, pentru că noi nu mai vrem să plantăm tot felul de flori care stau pentru câteva săptămâni sau câteva luni, dar care trebuie cumpărate în fiecare an. Ne aflăm într-un proces de tranziție către cu totul altă viziune despre ce înseamnă spații verzi în Timișoara. O viziune mult mai modernă, mai ecologică, unde punem accent pe valoarea ecologică a spațiilor verzi, adică ce valoare au inclusiv pentru clima orașului, și nu doar strict valoarea estetică. Horticultura trebuie să se obișnuiască că trebuie să lucreze pe baza unor planuri, bineînțeles și în baza unor comenzi, și nu să facă ce vrea. În acest sens, eu sunt destul de încrezător că relația dintre Primăria Timișoara și Horticultura, care nu a fost întotdeauna cea mai bună relație, se va îmbunătăți destul de rapid”, a declarat Dominic Fritz.
După ce problema cu florile care mor în sere a apărut, Fritz spune că florile existente vor fi, totuși, plantate în jardiniere.
„Nu au are rost să moară acolo fără să se bucure nimeni de ele”, a precizat Fritz.
De asemenea, el vorbește despre responsabilitatea în domeniu a unei persoane care va exista în viitor și care, deocamdată, este doar o liniuță în noua organigramă, una care va fi implementată tot în viitor: grădinarul șef.
„Partea frumoasă este că nu primarul trebuie să aleagă aceste plante, tocmai de aceea am insistat să avem această Direcție de Infrastructură Verde, unde o să avem acest grădinar-șef. Noua Direcție de Infrastructură Verde va trebui să vină cu propuneri care îmbină atât tradiția Timișoarei, cât și necesitatea unei abordări moderne în ceea ce privește funcțiunea ecologică a acestor plante. Oricum, trebuie să ne întoarcem la plante și flori autohtone, adică care sunt din această zonă din Banat, nu să plantăm tot felul de mici arbuști din Italia care apoi se usucă. Din perspectiva mea de amator, eu știu că există și plante perene destul de frumoase, nu doar gri. Avem nevoie de o abordare mult mai planificată, mai fondată inclusiv pe niște studii peisagistice istorice, adică să știm cum a arătat Timișoara acum 100 ani, de exemplu, și să ne referim la ele și să implementăm programul nostru de spații verzi”, a mai menționat Dominic Fritz în plenul CLT.
Comentarii prin facebook