Dominic Fritz: Nu-i cunosc pe fraţii Cristescu, nu am luat bani de la ei în campanie. Interviu cu primarul Timişoarei (II)

Dominic Fritz

Dominic Fritz

Prezentăm a doua parte a interviului cu primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Astăzi, despre societăţile din subordinea Consiliului Local, clubul sportiv, dar şi despre ce va face Dominic Fritz în calitate de preşedinte al USR PLUS Timiş.

Aveţi şi alte societăţi în subordine, în afară de Colterm, de care se vorbeşte atât de mult. Care este situaţia la aceste societăţi? De care sunteţi mulţumit şi de care nu?

Nu sunt un om care vreodată să fie mulţumit. Tot timpul se pot face îmbunătăţiri. Dacă ne uităm la cifre e clar că la Pieţe e nevoie mare de reformă. Acolo am schimbat recent şi Consiliul de Administraţie. Să vedem dacă noul director (Liviu Cocean, PNL – n.r.) poate performa. Aici sigur şi Primăria are o responsabilitate să investească şi să îmbunătăţească infrastructura pieţelor. La SDM avem o companie care totuşi aduce profit, unde noi ne aşteptăm la o calitate mai mare a lucrărilor. Aşteptăm o diversificare a serviciilor oferite. Vrem, de exemplu, ca SDM să repare şi trotuare şi nu doar cu asfalt, ci să fie în stare să facă şi pavaje. La SDM cred că suntem pe un drum bun. La Horticultura avem iarăşi mare nevoie de reforme. Şi aici ar trebui să se diversifice serviciile. Momentan singurul client aste Primăria Timişoara, deşi ar putea să ofere şi alte servicii. Şi acolo avem, sigur, nevoie de o reîmprospătare a viziunii şi calităţii lucrărilor, dacă vorbim, de exemplu, de tăieri de corecţii la arbori. Să ne asigurăm că sunt făcute de profesionişti. Am antamat acum nişte cursuri pentru lucrătorii de acolo. Aquatim face o treabă bună. Acolo o să avem un foarte mare proiect de lucrări edilitare pe fonduri europene. STPT iarăşi e o companie unde e clar că aşteptările oamenilor nu corespund cu realitatea de acum. Acolo trebuie să investim în calitate. Noi vrem să înlocuim, în următorii ani, toată flota de transport în comun. Cred că cea mai nouă achiziţie este din 2010, de autobuze. Aici aşteptăm şi noile tramvaie.

Ce se mai aude de cele de la turci?

Suntem în grafic. În vara asta o să vină şi pentru omologare şi pentru primele teste. Anul acesta trebuie să primim primele tramvaie. Dar acolo inclusiv calitatea şi predictibilitatea serviciilor trebuie să se îmbunătăţească. În general, pot să zic despre societăţile primăriei că la toate îmi lipseşte un spirit antreprenorial. Aproape toate depind doar de bugetul primăriei şi, ca orice companie de stat care este monopolistă, care nu are concurenţă, e o anumită inerţie, o lipsă de energie antreprenorială. E clar că, prin schimbarea CA-urilor şi, probabil, a unor directori, va trebui să aducem un suflu nou.

O altă problemă e clubul sportiv. Este condus interimar de mult timp, parcă era o secretară la un moment dat. La secţia de baschet a fost schimbat managerul şi a fost numită tot o secretară. O să faceţi o reorganizare şi acolo? Veţi mai da bani? O să numiţi un nou şef al clubului?

Da, la CSM avem probleme. Avem şi un proaspăt raport al Curţii de Conturi. Eu am rugat ca acolo să se facă un control. Şi, într-adevăr, sunt probleme destul de mari. Acolo am numit un CA nou şi eu am numit un reprezentant al meu, Sorin Şipoş. Consiliul de Administraţie m-a rugat să declanşez concursul pentru noul director, ceea ce vom şi face. În următoarele săptămâni va avea loc concursul şi, iarăşi, ca să vin în întâmpinarea unor zvonuri, nu este nimic aranjat. Chiar sunt curios cine o să vină şi sper să avem mai mulţi candidaţi bine pregătiţi. Iar, în general, SCM ar trebui să se reorienteze, fiindcă, momentan, e 100% finanţat din bani publici şi asta nu e normal. Ei au făcut contracte cu jucători, cu antrenori, chiar şi pe cinci ani. Şi vorbesc de contracte pe mulţi bani. Cumva vin şi ne fac ei bugetul cu aceste contracte. Consiliul Local care ar trebui anual să dea bani la CSM nu mai are nimic de spus. Eu le-am spus că mă angajez să plătesc anul acesta salariile, să le aducem la zi, fiindcă, într-adevăr, n-au mai fost plătite de mult. În schimb, treptat, va trebui să reducem bugetul. Asta nu va fi o chestie peste noapte, fiindcă trebuie să le dau ocazia să atragă şi fonduri private. Dar în fiecare an vom reduce bugetul tot mai mult, iar banii economisiţi astfel îi vom investi în infrastructură sportivă, pe de o parte, şi în proiecte de sport juvenil, pe de altă parte. Vom susţine cluburile sportive din oraş cu proiecte pentru copii şi tineri.

Mă fac din nou purtătorul de cuvânt al celor care vă contestă. Sunt multe voci care spun că aveţi unele  interese imobiliare prin care să-i răsplătiţi pe cei care v-au ajutat în alegeri. Şi vă întreb direct: ce relaţii aveţi cu fraţii Cristescu?

Niciun fel de relaţii, nu i-am cunoscut niciodată…

Fiindcă se tot spune că fraţii Cristescu v-ar influenţa.

E un basm. Nu-i cunosc, nu am luat bani de la ei în campanie, nu am avut nici cea mai mică tangenţă cu ei până acum.

Puţină politică. Cristian Moş v-a transmis ştafeta pentru conducerea USR Timiş, de fapt USR PLUS. Aţi preluat-o, candidaţi la şefia USR PLUS Timiş?

Eu sunt foarte recunoscător pentru munca depusă de Cristi Moş şi Raul Olajos în această construcţie. Acum suntem într-o nouă etapă şi cred că e foarte important ca toţi cei aflaţi în poziţii de responsabilitate, şi chiar tot partidul, să tragă în aceeaşi direcţie, şi de aceea voi candida pentru poziţia de preşedinte al filialei.

Sunteţi pregătit de noi critici, că lăsaţi administraţia Timişoarei pentru a face politică?

Nu mă las de nimic, dimpotrivă, aduc şi mai multă forţă, şi pentru administraţie, şi pentru USR PLUS, pentru că cred că USR PLUS trebuie să rămână forţa principală în judeţul Timiş, în Timişoara. Ca primar al Timişoarei, eu cred că am o responsabilitate să contribui la acest lucru. Tocmai pentru că vedem în fiecare zi cât de important este să existe susţinere politică pentru reformele necesare pe care vrem să le producem în Timişoara, în judeţ şi în ţară.

Un lider judeţean de partid trebuie să meargă pe la sate, să vorbească cu oamenii de acolo. Eventual, să mai bea o răchie cu sătenii. Vă vedeţi “jucând” în acest film?

Acest rol de preşedinte al partidului îl văd ca pe un rol de echipă. Eu nu voi fi liderul suprem al USR PLUS Timiş, ci vom avea un Birou Judeţean foarte important, cu responsabilităţi clare, cu vicepreşedinţi care fiecare vor avea o responsabilitate. Eu voi face partea mea de responsabilitate pentru coagularea în tot judeţul a noului partid ieşit din fuziune. Asta, sigur, include şi o relaţie foarte strânsă cu comunele din judeţ. Eu oricum, ca primar al Timişoarei, sunt interesat să avem o relaţie mai ales cu periurbanul, mult mai strânsă decât o avem acum. Este absolut iresponsabil că zona metropolitană şi Asociaţia Polului de Creştere au fost lăsate moarte în ultimii ani. Eu cred că cele două lucruri, adică administraţia şi politica, se potenţează dacă merg în direcţia bună.

Am întrebat fiindcă USR încă stă foarte slab în mediul rural, cu excepţia comunelor periurbane şi a încă vreo două-trei comune. Şi aici vă contrazic, USR PLUS a fost pe primul loc doar la alegerile europarlamentare şi parlamentare. La locale aţi pierdut, şi destul de tare.

Am câştigat totuşi o primărie foarte importantă…

Da, dar la Consiliul Judeţean aţi pierdut destul de rău. Şi asta şi fiindcă nu aveţi nici organizaţii peste tot.

De aceea zic că intrăm într-o nouă etapă şi obiectivul este să câştigăm viitoarele alegeri, iar până atunci să acoperim tot judeţul cu organizaţii. Eu cred că ruralul şi zona metropolitană nu trebuie lăsate în urmă şi trebuie să se înscrie într-o direcţie de reformă şi transformare aşa cum se întâmplă în Timişoara.

Vă mai întâlniţi cu cei din PNL?

Da, bineînţeles, în fiecare zi mă întâlnesc cu viceprimarul Tabără (zâmeşte – n.r), periodic am întâlniri cu consilierii PNL. Sunt în contact constant şi cu preşedintele Consiliului Judeţean. Deci, da, avem un contact.

Mai schimbaţi şi nişte înjurături…

(Râde – n-r.) Acum că schimbarea se produce inclusiv prin conflict şi prin certuri, poate fi un lucru normal pentru democraţie. Important este să fie dusă cu arme civilizate.

Trebuia să aveţi mai demult o discuţie pe tema serviciilor deconcentrate. Când o să discutaţi problema?

Noi suntem într-o discuţie constantă vizavi de modul în care sunt conduse aceste instituţii în judeţul Timiş. Dar la multe deconcentrate sunt directori prin concurs şi important este să fie totul legal, să nu intrăm într-o zonă de mânării, ca să spun aşa.

Acum sunt ocupate de PNL şi PSD…

Ar trebui să fie ocupate de profesionişti în primul rând şi lupta noastră e să aducem tot mai mulţi profesionişti în aceste poziţii.

Apropo de înţelegeri politice, se vorbeşte că s-au împărţit între PNL şi USR PLUS şi societăţile din subordinea municipalităţii. Iar STPT şi Pieţe ar merge la PNL, restul la USR PLUS.

Nu este aşa. Au existat discuţii despre direcţia în care vrem să mergem cu aceste societăţi. Dar scopul este să reformăm aceste societăţi şi să atragem profesionişti. Asta este cel puţin poziţia mea.

Deci nu aţi dat două societăţi la PNL?

Au fost discuţii despre felul în care sunt făcute numirile interimare în consiliile de administraţie. Încă o dată, înţelegerea comună este că vrem profesionişti.

 

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

pol a spus: (iunie 7th, 2021 at 09:46 )

Hehehe. Asa zic toti primarii, după fiecare campanie. Si daca nu-s Cristestii, e Sandor sau alt dezvoltator imobiliar vizionar. Keep going! Make Timisoara great again! Da la unii e trecuta si in CF cum zice bancu

liviu a spus: (iunie 9th, 2021 at 07:49 )

Asa a spus ciuhandu , robu si secretarul primariei ca nu ar cunoaste: nici
Cristesti, nici Sandor, nici Tender ,nici BOR filiala Banat, nici Atudoroaie, nici Dascalu, nici mafia tiganeasca ,nici mafia bihoreana ,nici mafia olteneasca nici mafia moldoveneasca,nici mafia araba, nici militienii, nici
procurorii, judecatori isi notarii , nici tot felul de dezvoltatori,care au pus mina pe tot ce si-au dorit in acest oras si in imprejurimi.Fritz are dreptate ca putina lume a ramas necunoscuta .

1 Trackbacks pentru acest articol

- Banat NEWS Says:

[…] Prezentăm a doua parte a interviului cu primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Astăzi, despre societăţile din subordinea Consiliului Local, clubul sportiv, dar şi despre ce va face Dominic Fritz în calitate de preşedinte al USR PLUS Timiş, conform, debanat.ro. […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

stadion lego

Viceprimarul Tabără are speranțe mari legate de interesul constructorilor pentru Stadionul Lego

Mai sunt trei săptămâni până când se vor deschide plicurile cu ofertele constructorilor, depuse pentru realizarea Stadionului Lego, pe care Primăria Timișoara vrea să îl construiască în Calea Buziașului. Câte plicuri vor fi… viceprimarul Cosmin Tabără e plin de optimism și crede că vor exista nenumărate oferte depuse. Vestea bună e că există numeroase cereri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Tabără are speranțe mari legate de interesul constructorilor pentru Stadionul Lego
Expoziție de fluturi vii
Expoziție de fluturi vii

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Andone spune că echipa nu are adversari de calitate în amicale, dar Poli a luat bătaie de la Variaş – Liga 5

Reprimită în Liga 2, după ce sportiv a retrogradat în „Divizia C”, Poli a continuat astăzi seria partidelor de pregătire şi de evaluare a lotului. Adversar a fost o formaţie de Liga 5, locul 2 în Seria I, Steaua Roşie Variaş, iar partida s-a disputat în Freidorf, pe „Auto”. Ceea ce trebuia să fie o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Andone spune că echipa nu are adversari de calitate în amicale, dar Poli a luat bătaie de la Variaş – Liga 5
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

continental

Societatea timișoreană Continental Automotive Romania a fost amendată pentru Regulamentul privind Protecția Datelor

Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la operatorul Continental Automotive Romania SRL și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 24 și art. 32 alin. (1) lit. d) din Regulamentul General privind Protecția Datelor. Operatorul Continental Automotive Romania SRL a fost sancționat cu amendă în cuantum de de 9.886,00 lei  (echivalentul sumei de 2000 euro)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea timișoreană Continental Automotive Romania a fost amendată pentru Regulamentul privind Protecția Datelor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fără costume excentrice, dar dotați cu pancarte cu texte semnificative, cu steaguri în culorile curcubeului, inclusiv unul de mari dimensiuni, participanții la Marșul Pride TM au defilat pe străzile Timișoarei. Au fost sute de participanți, localnicii au fost completați cu cei care le împărtășesc ideile în alte orașe, dar și din Serbia sau Franța. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Străzile centrale ale Timișoara s-au ”colorat”. Sute de tineri, la Marșul Pride TM/FOTO
Au furat şi acum au ajuns în Arest. Depinde de judecători dacă vor rămâne în spatele gratiilor. Polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara efectuează cercetări față de un bărbat, în vârstă de 29 de ani, bănuit de furt calificat în municipiul Timișoara. În fapt, la data de 1 iulie 2022, poamenii legii au fost sesizați cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hoţi, prinşi imediat de oamenii legii! Unul tocmai ce a dat lovitura, celălalt era la fix la furat
Început de lună iulie canicular în toată țara. De unde și numele popular al acestei luni, Cuptor… Cea mai mare parte a ţării se află sub atenţionare de caniculă şi disconfort termic sâmbătă și dumincă, indicele temperatură-umezeală urmând să depăşească pragul critic de 80 de unităţi. Potrivit meteorologilor, în zilele de sâmbătă şi duminică, valul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend canicular în toată ţara! Cel mai cald este în Vestul ţării
Vineri seară, organizația TNL Timiș și-a ales noua conducere pentru un mandat de 4 ani, în prezența a peste 400 de membri, dintre care peste 300 fiind tineri liberali cu drept de vot din tot județul. Președinte a fost ales Ionuț Sîrbu, consilier local la Boldur și consilier personal al vicepreședintelui CJ Timiș, Alexandru Proteasa....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul șef ales al tinerilor liberali timișeni vrea politică mai cool și cere reducerea vârstei minime pentru dreptul de vot la 16 ani
Prim-divizionara de baschet masculin SCM OHMA Timişoara va beneficia în sezonul viitor de serviciile unui pivot în vârstă de 29 de ani şi înalt de 2,10 metri. Este vorba despre Igor Kesar, baschetbalist născut la 4 noiembrie 1992, la Kraljevo (Serbia), unde şi-a început cariera la seniori. După alte trei experienţe în baschetul din Serbia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Uriaş din Serbia, sub panoul Timişoarei
Mai sunt trei săptămâni până când se vor deschide plicurile cu ofertele constructorilor, depuse pentru realizarea Stadionului Lego, pe care Primăria Timișoara vrea să îl construiască în Calea Buziașului. Câte plicuri vor fi… viceprimarul Cosmin Tabără e plin de optimism și crede că vor exista nenumărate oferte depuse. Vestea bună e că există numeroase cereri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Tabără are speranțe mari legate de interesul constructorilor pentru Stadionul Lego
Reprezentantă a USR în Consiliul Local Timișoara, devenită cunoscută după descinderea cu jandarmii la un restaurant aparținând lui Dan Dinu în pandemie, cu tot ”circul” aferent, Ana Munteanu a decis să își dezactiveze pagina de politician de pe Facebook. Ceea ce pentru tineretul de astăzi înseamnă ceva foarte … decisiv. Ana Munteanu spune că nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul De vineri, Ana Munteanu nu mai este om politic
În perioada 7-18 iulie Politehnica Timişoara, care va continua în liga secundă, va efectua cantonamentul de vară în oraşul Slovenj Gradec (Slovenia). Pe parcursul acestui stagiu de pregătire echipa viola va disputa patru jocuri amicale. Alb-violeţii vor fi cazaţi, în cele mai bune condiţii, la Hotel Kope, din Slovenj Gradec. Echipa bănățeană va beneficia de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cantonament în Slovenia și despărțire de mai mulți jucători la Politehnica
Top