Dominic Fritz: Nu-i cunosc pe fraţii Cristescu, nu am luat bani de la ei în campanie. Interviu cu primarul Timişoarei (II)

Dominic Fritz

Dominic Fritz

Prezentăm a doua parte a interviului cu primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Astăzi, despre societăţile din subordinea Consiliului Local, clubul sportiv, dar şi despre ce va face Dominic Fritz în calitate de preşedinte al USR PLUS Timiş.

Aveţi şi alte societăţi în subordine, în afară de Colterm, de care se vorbeşte atât de mult. Care este situaţia la aceste societăţi? De care sunteţi mulţumit şi de care nu?

Nu sunt un om care vreodată să fie mulţumit. Tot timpul se pot face îmbunătăţiri. Dacă ne uităm la cifre e clar că la Pieţe e nevoie mare de reformă. Acolo am schimbat recent şi Consiliul de Administraţie. Să vedem dacă noul director (Liviu Cocean, PNL – n.r.) poate performa. Aici sigur şi Primăria are o responsabilitate să investească şi să îmbunătăţească infrastructura pieţelor. La SDM avem o companie care totuşi aduce profit, unde noi ne aşteptăm la o calitate mai mare a lucrărilor. Aşteptăm o diversificare a serviciilor oferite. Vrem, de exemplu, ca SDM să repare şi trotuare şi nu doar cu asfalt, ci să fie în stare să facă şi pavaje. La SDM cred că suntem pe un drum bun. La Horticultura avem iarăşi mare nevoie de reforme. Şi aici ar trebui să se diversifice serviciile. Momentan singurul client aste Primăria Timişoara, deşi ar putea să ofere şi alte servicii. Şi acolo avem, sigur, nevoie de o reîmprospătare a viziunii şi calităţii lucrărilor, dacă vorbim, de exemplu, de tăieri de corecţii la arbori. Să ne asigurăm că sunt făcute de profesionişti. Am antamat acum nişte cursuri pentru lucrătorii de acolo. Aquatim face o treabă bună. Acolo o să avem un foarte mare proiect de lucrări edilitare pe fonduri europene. STPT iarăşi e o companie unde e clar că aşteptările oamenilor nu corespund cu realitatea de acum. Acolo trebuie să investim în calitate. Noi vrem să înlocuim, în următorii ani, toată flota de transport în comun. Cred că cea mai nouă achiziţie este din 2010, de autobuze. Aici aşteptăm şi noile tramvaie.

Ce se mai aude de cele de la turci?

Suntem în grafic. În vara asta o să vină şi pentru omologare şi pentru primele teste. Anul acesta trebuie să primim primele tramvaie. Dar acolo inclusiv calitatea şi predictibilitatea serviciilor trebuie să se îmbunătăţească. În general, pot să zic despre societăţile primăriei că la toate îmi lipseşte un spirit antreprenorial. Aproape toate depind doar de bugetul primăriei şi, ca orice companie de stat care este monopolistă, care nu are concurenţă, e o anumită inerţie, o lipsă de energie antreprenorială. E clar că, prin schimbarea CA-urilor şi, probabil, a unor directori, va trebui să aducem un suflu nou.

O altă problemă e clubul sportiv. Este condus interimar de mult timp, parcă era o secretară la un moment dat. La secţia de baschet a fost schimbat managerul şi a fost numită tot o secretară. O să faceţi o reorganizare şi acolo? Veţi mai da bani? O să numiţi un nou şef al clubului?

Da, la CSM avem probleme. Avem şi un proaspăt raport al Curţii de Conturi. Eu am rugat ca acolo să se facă un control. Şi, într-adevăr, sunt probleme destul de mari. Acolo am numit un CA nou şi eu am numit un reprezentant al meu, Sorin Şipoş. Consiliul de Administraţie m-a rugat să declanşez concursul pentru noul director, ceea ce vom şi face. În următoarele săptămâni va avea loc concursul şi, iarăşi, ca să vin în întâmpinarea unor zvonuri, nu este nimic aranjat. Chiar sunt curios cine o să vină şi sper să avem mai mulţi candidaţi bine pregătiţi. Iar, în general, SCM ar trebui să se reorienteze, fiindcă, momentan, e 100% finanţat din bani publici şi asta nu e normal. Ei au făcut contracte cu jucători, cu antrenori, chiar şi pe cinci ani. Şi vorbesc de contracte pe mulţi bani. Cumva vin şi ne fac ei bugetul cu aceste contracte. Consiliul Local care ar trebui anual să dea bani la CSM nu mai are nimic de spus. Eu le-am spus că mă angajez să plătesc anul acesta salariile, să le aducem la zi, fiindcă, într-adevăr, n-au mai fost plătite de mult. În schimb, treptat, va trebui să reducem bugetul. Asta nu va fi o chestie peste noapte, fiindcă trebuie să le dau ocazia să atragă şi fonduri private. Dar în fiecare an vom reduce bugetul tot mai mult, iar banii economisiţi astfel îi vom investi în infrastructură sportivă, pe de o parte, şi în proiecte de sport juvenil, pe de altă parte. Vom susţine cluburile sportive din oraş cu proiecte pentru copii şi tineri.

Mă fac din nou purtătorul de cuvânt al celor care vă contestă. Sunt multe voci care spun că aveţi unele  interese imobiliare prin care să-i răsplătiţi pe cei care v-au ajutat în alegeri. Şi vă întreb direct: ce relaţii aveţi cu fraţii Cristescu?

Niciun fel de relaţii, nu i-am cunoscut niciodată…

Fiindcă se tot spune că fraţii Cristescu v-ar influenţa.

E un basm. Nu-i cunosc, nu am luat bani de la ei în campanie, nu am avut nici cea mai mică tangenţă cu ei până acum.

Puţină politică. Cristian Moş v-a transmis ştafeta pentru conducerea USR Timiş, de fapt USR PLUS. Aţi preluat-o, candidaţi la şefia USR PLUS Timiş?

Eu sunt foarte recunoscător pentru munca depusă de Cristi Moş şi Raul Olajos în această construcţie. Acum suntem într-o nouă etapă şi cred că e foarte important ca toţi cei aflaţi în poziţii de responsabilitate, şi chiar tot partidul, să tragă în aceeaşi direcţie, şi de aceea voi candida pentru poziţia de preşedinte al filialei.

Sunteţi pregătit de noi critici, că lăsaţi administraţia Timişoarei pentru a face politică?

Nu mă las de nimic, dimpotrivă, aduc şi mai multă forţă, şi pentru administraţie, şi pentru USR PLUS, pentru că cred că USR PLUS trebuie să rămână forţa principală în judeţul Timiş, în Timişoara. Ca primar al Timişoarei, eu cred că am o responsabilitate să contribui la acest lucru. Tocmai pentru că vedem în fiecare zi cât de important este să existe susţinere politică pentru reformele necesare pe care vrem să le producem în Timişoara, în judeţ şi în ţară.

Un lider judeţean de partid trebuie să meargă pe la sate, să vorbească cu oamenii de acolo. Eventual, să mai bea o răchie cu sătenii. Vă vedeţi “jucând” în acest film?

Acest rol de preşedinte al partidului îl văd ca pe un rol de echipă. Eu nu voi fi liderul suprem al USR PLUS Timiş, ci vom avea un Birou Judeţean foarte important, cu responsabilităţi clare, cu vicepreşedinţi care fiecare vor avea o responsabilitate. Eu voi face partea mea de responsabilitate pentru coagularea în tot judeţul a noului partid ieşit din fuziune. Asta, sigur, include şi o relaţie foarte strânsă cu comunele din judeţ. Eu oricum, ca primar al Timişoarei, sunt interesat să avem o relaţie mai ales cu periurbanul, mult mai strânsă decât o avem acum. Este absolut iresponsabil că zona metropolitană şi Asociaţia Polului de Creştere au fost lăsate moarte în ultimii ani. Eu cred că cele două lucruri, adică administraţia şi politica, se potenţează dacă merg în direcţia bună.

Am întrebat fiindcă USR încă stă foarte slab în mediul rural, cu excepţia comunelor periurbane şi a încă vreo două-trei comune. Şi aici vă contrazic, USR PLUS a fost pe primul loc doar la alegerile europarlamentare şi parlamentare. La locale aţi pierdut, şi destul de tare.

Am câştigat totuşi o primărie foarte importantă…

Da, dar la Consiliul Judeţean aţi pierdut destul de rău. Şi asta şi fiindcă nu aveţi nici organizaţii peste tot.

De aceea zic că intrăm într-o nouă etapă şi obiectivul este să câştigăm viitoarele alegeri, iar până atunci să acoperim tot judeţul cu organizaţii. Eu cred că ruralul şi zona metropolitană nu trebuie lăsate în urmă şi trebuie să se înscrie într-o direcţie de reformă şi transformare aşa cum se întâmplă în Timişoara.

Vă mai întâlniţi cu cei din PNL?

Da, bineînţeles, în fiecare zi mă întâlnesc cu viceprimarul Tabără (zâmeşte – n.r), periodic am întâlniri cu consilierii PNL. Sunt în contact constant şi cu preşedintele Consiliului Judeţean. Deci, da, avem un contact.

Mai schimbaţi şi nişte înjurături…

(Râde – n-r.) Acum că schimbarea se produce inclusiv prin conflict şi prin certuri, poate fi un lucru normal pentru democraţie. Important este să fie dusă cu arme civilizate.

Trebuia să aveţi mai demult o discuţie pe tema serviciilor deconcentrate. Când o să discutaţi problema?

Noi suntem într-o discuţie constantă vizavi de modul în care sunt conduse aceste instituţii în judeţul Timiş. Dar la multe deconcentrate sunt directori prin concurs şi important este să fie totul legal, să nu intrăm într-o zonă de mânării, ca să spun aşa.

Acum sunt ocupate de PNL şi PSD…

Ar trebui să fie ocupate de profesionişti în primul rând şi lupta noastră e să aducem tot mai mulţi profesionişti în aceste poziţii.

Apropo de înţelegeri politice, se vorbeşte că s-au împărţit între PNL şi USR PLUS şi societăţile din subordinea municipalităţii. Iar STPT şi Pieţe ar merge la PNL, restul la USR PLUS.

Nu este aşa. Au existat discuţii despre direcţia în care vrem să mergem cu aceste societăţi. Dar scopul este să reformăm aceste societăţi şi să atragem profesionişti. Asta este cel puţin poziţia mea.

Deci nu aţi dat două societăţi la PNL?

Au fost discuţii despre felul în care sunt făcute numirile interimare în consiliile de administraţie. Încă o dată, înţelegerea comună este că vrem profesionişti.

 

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

pol a spus: (iunie 7th, 2021 at 09:46 )

Hehehe. Asa zic toti primarii, după fiecare campanie. Si daca nu-s Cristestii, e Sandor sau alt dezvoltator imobiliar vizionar. Keep going! Make Timisoara great again! Da la unii e trecuta si in CF cum zice bancu

liviu a spus: (iunie 9th, 2021 at 07:49 )

Asa a spus ciuhandu , robu si secretarul primariei ca nu ar cunoaste: nici
Cristesti, nici Sandor, nici Tender ,nici BOR filiala Banat, nici Atudoroaie, nici Dascalu, nici mafia tiganeasca ,nici mafia bihoreana ,nici mafia olteneasca nici mafia moldoveneasca,nici mafia araba, nici militienii, nici
procurorii, judecatori isi notarii , nici tot felul de dezvoltatori,care au pus mina pe tot ce si-au dorit in acest oras si in imprejurimi.Fritz are dreptate ca putina lume a ramas necunoscuta .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Experiența olandeză în domeniul calității apelor, prezentată la Aquatim

Mai mulți specialiști olandezi au venit la Timișoara pentru a împărtăși societății Aquatim din experiența lor în managementul calității apei. Vizita a făcut parte dintr-un proiect european, în valoare de 6.5 milioane de euro, cu o durată de cinci ani. Săptămâna trecută, timp de două zile, la Timișoara, s-a desfășurat un eveniment deosebit de important...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Experiența olandeză în domeniul calității apelor, prezentată la Aquatim
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției

Confruntat cu decizia deja luată în ședința coaliției PNL – PSD, de a-l impune pe candidatul PSD ca și reprezentant al coaliției în lupta pentru șefia CJT, Alin Nica mai are o ultimă speranță pentru ca decizia liberalilor timișeni să fie aplicată. El speră că Biroul Politic Național va întoarce decizia luată în ședința coaliției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Tevita Manumua, în stânga. FOTO: Sebastian Tataru / Sport Pictures

Puţini stejari au fost remarcaţi de Rugby Europe la ediţia 2024 a REC

Rugby Europe a stabilit lotul ideal al Campionatului European de rugby, ediţia 2024. Forul european a indicat un prim XV, la care a adăugat opt rezerve. Printre jucătorii care pot veni de pe bancă se află rugbistul SCM USV Timișoara, Tevita Manumua. Titular în toate cele cinci partide ale României, Tevita a izbutit câte un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Puţini stejari au fost remarcaţi de Rugby Europe la ediţia 2024 a REC
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Cinci microîntreprinderi vor beneficia de finanțare din fonduri europene, din Programul Regional Vest, lansat anul trecut. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat primele contracte de finanțare a unor întreprinderi private prin Programul Regional Vest. Astfel, peste 1,66 milioane de lei, dintre care 877.000 lei fonduri nerambursabile, vor fi investiți la o societate timișoreană, specializată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două microîntreprinderi din Arad și trei din Timișoara primesc milioane de lei prin Programul Regional Vest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Mai mulți specialiști olandezi au venit la Timișoara pentru a împărtăși societății Aquatim din experiența lor în managementul calității apei. Vizita a făcut parte dintr-un proiect european, în valoare de 6.5 milioane de euro, cu o durată de cinci ani. Săptămâna trecută, timp de două zile, la Timișoara, s-a desfășurat un eveniment deosebit de important...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Experiența olandeză în domeniul calității apelor, prezentată la Aquatim
Jumătate dintre timișorenii care au fost somați să își dărâme vechile garaje au decis să facă singuri această operațiune. Sunt peste 120 de garaje vechi, incluse în programul Primăriei Timișoara de amenajare de noi locuri de parcare, care au fost demolate înainte de expirarea termenului de 30 de zile prevăzut în notificare, iar altele sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara promite 300 de locuri de parcare și spații verzi in locul a 231 de garaje demolate
Confruntat cu decizia deja luată în ședința coaliției PNL – PSD, de a-l impune pe candidatul PSD ca și reprezentant al coaliției în lupta pentru șefia CJT, Alin Nica mai are o ultimă speranță pentru ca decizia liberalilor timișeni să fie aplicată. El speră că Biroul Politic Național va întoarce decizia luată în ședința coaliției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pentru Alin Nica, speranța moare ultima. El solicită Biroului Politic Național să se opună deciziei din ședința coaliției
Din primele informații ”transpirate” din ședința coaliției PSD – PNL, cele două partide au decis să aplice în Timiș soluția deja adoptată, cu un candidat comun, atât la Primăria Timișoara, oferit de PNL prin Nicolae Robu, dar și la șefia CJT, cu un candidat social-democrat. În concluzie, Alfred Simonis are liber în competiția în care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rămâne cum am stabilit. Coaliția a decis să aibă candidați unici la locale: PNL la Primăria Timișoara, PSD la CJ Timiș
Mai multe unități de învățământ din Timiș vor primi microbuze electrice, acestea vor fi achiziționate cu fonduri europene, prin PNRR. Mijloacele de transport ecologice vor fi livrate până la finalul acestui an. Deocamdată nu se știe unde vor ajunge acestea. Contractul de finanțare privind achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi a fost semnat de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice, cu fonduri din PNRR, destinate județului Timiș
Top