„Fotbalul fără patroni” caută patroni

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dorind să facă mult bine, sunt convins de asta, fostul primar Nicolae Robu a reușit să complice atât de tare situația fotbalului și a sportului timișorean, încât putem spune că l-a omorât cu atâta dragoste. Mulți am aplaudat în 2012 și mai apoi finanțarea unui nou proiect timișorean în fotbalul mare românesc: ACS Poli Timișoara. Alții l-au criticat, fiindcă soluția aleasă a fost una evident artificială, cu luarea unei echipe din Recaș și îmbrăcarea ei în alb-violet.

Din acel moment s-a produs răul primar la care ne vom raporta mulți ani de acum înainte. Repet, a fost un rău făcut nu din prea multă răutate, ci din naivitate, din necunoaștere, din incapacitatea de a analiza viitorul fotbalului cu finanțare publică pe termen lung, defecte ce acum, peste ani, mi le asum și eu ca polist și semnatar în această rubrică.

De ce răul produs atunci este mai rău ca alte greșeli făcute de administratorii noștri de-a lungul timpului, căci nu e singura dată când cei cu demnități publice în județ și municipiu au finanțat echipa de fotbal a orașului? Ruperea în două a fenomenului microbistic alb-violet și canalizarea sentimentelor poliștilor spre aceste proiecte nu numai că a împuținat „clientela” de Poli din prima ligă, „proiectul Robu”, lăsând echipa din ligile inferioare să devină o sectă în jurul Druckeriei, dar a alimentat un mare val de ură între fani. Cunosc persoane care ar prefera să meargă la Ripensia sau să nu mai simpatizeze cu nimeni, pentru că nimic în lume nu i-ar mai aduce lângă acea „Poli” pe care au urât-o din toți rărunchii.

Și nu vorbim doar de puținii „fanatici” din jurul „proiectului Robu”, ci chiar din partea cealaltă, supraviețuitoare finalmente. Ne amintim de zâmbetele unor suporteri din conducerea ASU consumând meticulos o bere Corona, exact când o echipă brașoveană cu același nume lua trei puncte la Timișoara. Ca să nu mai povestesc de bucuriile infantile exprimate de o parte sau alta când duelul galeriilor scotea în evidență un mesaj mai reușit prin ironie scris pe un banner și agățat la stadion ori te miri unde în oraș.

Cum se va termina asta? Prin performanță, firește. Mulți dintre suporterii care frecventau pe ACS Poli, atrași de aerul mai tare al eșalonului fotbalistic superior, cei denumiți la mișto „sămânțarii”, vor reveni pe noul stadion să o vadă pe ASU Politehnica, iar dacă responsabilii vor avea buna inspirație să șteargă acronimele astea ce invită la dușmănie, denumind echipa simplu „Poli” sau „Politehnica”, fotbalul va avea din nou susținere, precum pofta care vine mâncând, pe fondul unor performanțe la promovare sau la nivelul primei ligi.

Cu toate că timpul le-a dat dreptate celor de la „Druckeria”, insist să cred că ambiția lor de a o duce de pe o zi pe alta în fotbalul timișorean, în ciuda unui play-off jucat anul ăsta, ar fi fost păguboasă pe termen lung. Și-au dat și ei seama de asta când au participat la înființarea Societății Sportive Universitare, societate pe acțiuni, în care intră vechea formă de organizare plus „Druckeria”, cu 10%.

Indiscutabil, asociația „Druckeria” este și trebuie să rămână o haină de vreme rea, o soluție de management a echipei Universității Politehnica pentru atunci când nimeni nu va vrea să-și asume așa ceva. Pentru asta le va fi toată suflarea fotbalistică și microbistică recunoscătoare, identificând efortul lor cu un sacrificiu, un voluntariat sănătos într-o perioadă de criză a fenomenului. Însă de acum încolo, când chemi banul privat să intre în acționariarul clubului, managementul nu mai poate fi decât unul profesionist, fără șantaj sentimental, fără chestiuni sindicale și alte valuri care să tulbure apele.

Mai puțin productivă pentru renașterea fotbalului timișorean a fost transformarea în obsesie a prudenței celor de la Druckeria de a împărți clubul cu alți actori din economia locală, ca și cum s-ar putea face fotbal fără bani, ci numai cu iubire. Prin acest proiect al societăţii pe acțiuni, managerii-tifosi au renunțat de voie, de nevoie la această obsesie, invitând firme și oameni de afaceri să intre cu bani în campania de promovare, sper eu, de la anul. Practic, din acest moment, Politehnica intră în logica pieței și lasă loc performanței. Că această performanță va trece și prin cabinetele autorităților locale pentru atragerea investitorilor ori pentru realizarea infrastructurii, rămâne de văzut, dar e greu de crezut că administrația locală sau județeană poate sta indiferentă față de un astfel de proiect.

Optica de finanțare a sportului de masă cu care primarul Dominic Fritz a venit în primărie a dat apă la moara celor care contestau finanțarea sportului de performanță din bani publici. Poate că nu este cea mai sănătoasă soluție, dar în lipsă de altceva mai bun nu aș renunța atât de rapid la o parțială finanțare pe proiecte din bugetul local. E adevărat, administrația publică poate fi otrăvitoare în astfel de proiecte, dar când vom avea noi o echipă patronată de un mare grup economic privat care să-și asume bunele și relele? Poate niciodată, iar fotbalul făcut prin chete solicitate din gură în gură, pe prietenii, mediului de afaceri din Timișoara a fost și va rămâne doar o formă paleativă de administrare. La fel cum a fost și dependența finanțară de antrenori veniți cu sponsorul în spate și rugați insistent să rămână în ciuda unor rezultate slabe.

Dacă primarul de București, Nicușor Dan, un edil venit cam din aceeași zonă a gândirii administrative cu Dominic Fritz, consideră participarea publică la o formă de finanțare a echipei de handbal CSM București un foarte bun aport la imaginea capitalei, de ce Timișoara nu ar avea o eficientă reprezentare în Europa prin echipa de fotbal? De ce ar fi considerat ban aruncat? Nu știu dacă primarul Fritz a urmărit prea atent fotbalul timișorean în ultima perioadă „de glorie”, dar îl asigur că până și de pe malul lacului Bodensee ar fi aflat de Timișoara, pe vremea când echipa alb-violetă vizita Amsterdam, Bruxelles, Manchester sau Stuttgart. Președintele CJ Timiș, Alin Nica, primarul Dominic Fritz, universitatea Politehnica, profesorul Șerban, rectorul Drăgan știu că un fotbal performant are nevoie de-o strategie. Bănuiesc că știu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (iunie 26th, 2021 at 13:15 )

Cat de prost trebuie sa fi ca sa ti trebuiasca aproape zece ani, ca sa intelegi ca nu se poate fotbal fara bani?!?

m. a spus: (iunie 26th, 2021 at 13:34 )

în ligile 5, 4 și 3 nu îți trebuie mulți bani, se puteau folosi pt a avea deja stadionul ăla din Buziașului de 10.000 de locuri, probabil tu voiai direct în prima ligă din primul an. s-au văzut rezultatele banilor mulți pompați peste noapte într-o echipă nouă.

Brusc a spus: (iunie 26th, 2021 at 17:22 )

Din acel moment s-a produs răul primar la care ne vom raporta mulți ani de acum înainte ? Pai inainte de Recas nu a fost Bragadiru Bucuresti / AEK Bucuresti ? Nu se poate sa nu fie informat ziaristul… Din dorinta nebuna de al lovi pe Nicolae Robu la nesfarsit , se produc dezinformari grosolane . Raul primar s-a produs cand proiectul fotbalistic al primarului de atunci a fost contrat de PSD si extensia lor dovedita PNTDC mascata in Drukeria , reusind groaznica mutare a galeriei lui poli de pe stadion , cu efecte negative pentru tinerii orasului multi ani de acum inainte.

drucker a spus: (iunie 27th, 2021 at 10:34 )

La aparitia celor doua clone , fostul primat are jumatate din vina , cealalta vina e a Druckeriei . Atitudinea de secta , care a sarit la gatul oricarui polist care a avut o parere diferita de a celor din Druckeria a indepartat marea majoritate a polistilor de ASU .
Dupa aproape 10 ani si cu maxim 300 de suporteri actuali , Druckeria realizeaza ca ” fara patroni ” sau „echipa suporterilor ” e ceva irealizabil .
Transformarea ASU in societate comerciala (S.A.) , va aduce probleme financiare mari . Banii care veneau de la Institutul Politehnic vor disparea .
Singura sursa de finantare a viitorului S.A. , va fi capitalul actionarilor .
Greul de acum incepe …

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top