Școala online pare că i-a inspirat pe unii dintre studenții Universității Politehnica Timișoara, care au creat o aplicație unică în rândul universităților din România – , un joc 3D ce rulează în browserele calculatoarelor sau laptopurilor la adresa: https://visit.upt.ro/.
Jocul a fost realizat de către doi studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Raul Brumar și Mihai-Alexandru Grosu (constituind și lucrarea lor de licență, notată cu 10), sub coordonarea as.drd.ing. Stelian Nicola, iar pentru realizarea unor modele din joc, cum ar fi amfiteatrele sau Experimentariumul, s-a primit ajutor prin colaborarea cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism.
Proiectul a demarat la începutul anului 2021, la inițiativa Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră și a conducerii Universității Politehnica Timișoara, dar pentru realizarea proiectului a fost nevoie de implicarea tuturor facultăților din UPT. Pentru realizarea sa au fost necesare sute de ore de muncă, scrierea a mii de linii de cod,
adaptarea la cerințele tuturor facultăților, o muncă uriașă, în special pentru optimizarea aplicațiilor, desfășurată mai mult pe Zoom, în condițiile impuse de pandemie.
Scopul jocului a fost de a veni în întâmpinarea viitorilor studenți ai Universității Politehnica Timișoara, care în acest an nu au putut să vină în vizită, din cauza pandemiei. Utilizatorii jocului pot să afle informații despre fiecare facultate care-I interesează, putând să viziteze laboratoarele facultăților și să vizualizeze principalele echipamente. Totodată, aceștia pot interacționa cu personajele din joc, putând să le adreseze diferite întrebări legate de materiile studiate, facilitățile studentului de la UPT sau viitoarea carieră.
Partea cea mai spectaculoasă din joc o reprezintă Experimentariumul. În acest loc, utilizatorii sunt provocați la câteva jocuri/aplicații în care le este testat spiritul de observație, dar și logica. Printre activitățile pe care utilizatorii le pot realiza sunt: un montaj cu diferiți senzori, led-uri, microcontrolere, crearea unui program în pseudocod pentru montajul realizat și combinarea unor substanțe pentru obținerea unei reacții chimice.
La începutul dezvoltării jocului VisitUPT s-a făcut un studiu al pieței pentru a vedea ce aplicații există. Aplicațiile care permit explorarea unor locuri în mod virtual, care se aseamănă cu aplicația creată de studenții UPT sunt: Google Arts & Culture, Virtouroso și YouVisit.
Pe viitor echipa care a realizat jocul își propune să-l dezvolte și pentru telefoanele mobile cu sistem Android și iOS, dar și să lărgească spațiul virtual al campusului universitar prin adăugarea mai multor modele 3D ale clădirilor UPT. Totodată, intenționează să dezvolte o versiune a jocului care să fie disponibilă pentru ochelari VR.
Comentarii prin facebook