Purtatul măştii de protecţie în interior este „extrem” de importantă, consideră medicul Mihai Craiu, care precizează că acest lucru scade „încărcătura transmiterii virale”.
El a vorbit despre situaţia epidemiologică în cadrul dezbaterii „Vaccinul anti-COVID pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe şcoala?”, organizată recent de Organizația Salvaţi Copiii România.
„Masca este foarte importantă. Ştim din studiile experimentale pentru gripă că particulele, în funcţie de tipul de eveniment, fie vorbit, fie cântat, fie strănutat, putem să transmitem aceste picături purtătoare de virus la distanţa mai mari de doi metri. (…) Există dovezi în prezent că folosirea măştilor poate să scadă încărcătura transmiterii virale, adică doza infectantă. (…) Dacă adăugăm o mască pe oricare – fie pe transmiţător, fie pe expus – se observă o scădere a încărcăturii virale şi dacă şi celălalt poartă mască, evident că scade şi mai mult această încărcătură virală. (…)
Dacă nu poartă nimeni mască, riscul de transmitere ţine de expunere, de timpul expunerii. (…) Dacă toate persoanele poartă masca corect în interior tot timpul cât stau în interior, există o minoritate de persoane care ar putea fi infectate, dar sunt atât de puţine, încât este absolut raţional să existe acele recomandări de obligativitate de purtării măştii. Masca este absolut esenţială (…). S-a observat că ridicarea totală a oricăror fenomene de distanţare şi de purtare a măştii în interior a dus la recrudescenţă în condiţiile apariţiei mutaţiei Delta, care este mult mai transmisibilă. Masca în interior este extrem de importantă”, a explicat medicul.
Sursa: Agerpres
Comentarii prin facebook