Primăria Timișoara se gândește chiar să apeleze, punctual la închirieri de utilaje mobile de producere a agentului termic, care funcționează pe motorină și care să fie instalate punctual pentru a suplini lipsa căldurii de la Colterm. În ceea ce privește furnizorii de gaz, s-a discutat cu șapte, dar fiecare discuție a picat pe rând a spus primarul.
Nu ar fi exclus să ne trezim, cel puțin la spitale cu …. locomotive, care să încălzească bolnavii.
”Noi vorbim inclusiv cu firme care pot furniza soluții temporare, dacă ar exista soluții pe care eu sau altcineva să le putem scoate din buzunar, credeți-mă le-am scoate. Este o situație dramatică, nu are acum rost să încerc eu să spun că situația este mai puțin dramatică decât este. În momentul în care nu vom mai avea căldură în spitale este o situație dramatică, asta spun de săptămâni întregi, că este o catastrofă umanitară, pe care trebuie să o evităm la orice preț. Acum că am intrat în prima etapă a acestei catastrofe, cu atât mai mult fac apel să se găsească o soluție”, a spus primarul Dominic Fritz.
El nu are soluții pentru cei care au mai rămas conectați la încălzirea centralizată, dar crede că nici oamenii nu așteaptă soluții care să încălzească în acest moment caloriferele.
”Eu nu cred că timișorenii așteaptă acum de la mine, acum concret, soluții ce să facă în momentul în care intră în casă. Eu încerc , cu toate pârghiile pe care le am la dispoziție, sunt doar pârghiile unui primar, cu un buget local limitat, încerc să fie din nou caloriferele calde. Eu dacă aș avea o soluție tehnică, să încălzesc fără Colterm 50.000 de cetățeni, spitale și școli din Timișoara, dacă ar exista bineînțeles că atunci aș folosi această soluție tehnică. Dacă viața ar funcționa fără Colterm, bineînțeles că nu am fi în această situație. Nu au o soluție ca să își încălzească caloriferele dacă sunt racordați la Colterm. Asta este realitatea”, a mai declarat Fritz.
Discuții legate de găsirea unui furnizor de gaz sunt, dar cea mai apropiată ofertă primită a fost una care cerea constituirea unei garanții de 80 de milioane de lei. Se discută chiar și contracte pentru cantități mici de gaz, chiar cu două companii deodată, pentru că nu ar exista gaz pe piață.
”În total au fost șapte firme cu care Colterm a fost în contact, mai multe au refuzat din start, altele s-au mai uitat pe ofertă. O firmă a venit cu o ofertă și a zis, da putem, dacă ne dați o garanție de 80 de milioane de lei. Acum nu are nimeni o garanție de 80 de milioane de lei să o pună pe masă. Acum încercăm să facem în așa fel ca să avem cantități mici sau să găsim două firme mici, fiecare cu o parte”, a mai declarat primarul.
Comentarii prin facebook