Substanța care duce la formarea smogului, a ploilor acide, respectiv deteriorarea calităţii apei, efectul de seră, respectiv reducerea vizibilităţii în zonele urbane afectează aerul din Timișoara, arată un raport al Agenției pentru Protecția Mediului. Vorbim despre emisiile de oxid de azot.
În cadrul unei întâlniri organizate de Prefectura Timiș, reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat situația monitorizării calităţii aerului în județul Timiș pe 10 luni ale anului 2021 la cele 7 stații automate din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).
În perioada de referință în județul Timiș nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită anuale, la dioxidul de sulf SO2, particulele în suspensie PM2,5, monoxid de carbon CO, benzen, metale grele și PM10. Au fost înregistrate depășiri la ozon la stația TM 2 CD Loga 2 depășiri, TM 3 CARANI -1 depășire a valorii țintă de 120 μg/m3 ( media pe 8 h).
În Municipiul Timișoara la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3 iar la stația TM -6 Moravița 2 depășiri. A fost depășită valoarea limită anuală de 40μg/m3 doar la stația TM 5 Calea Aradului (43.38 μg/m3 ).
În anul 2021 depășiri înregistrate TM-5 – 1 depășire, TM 6- 2 depășiri. Conform Legii 104/2011 sunt permise maxim 18 depășiri/an.
Surse ale acestor depășiri pot fi traficul rutier, activităţile industriale. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.
Începând cu anul 2021 Primăria Municipiului Timișoara a demarat procedura de elaborare a Planului integrat de calitate a aerului și pentru acest poluant.
Subprefectul Ovidiu Virgil Drăgănescu a solicitat ca pe viitor să se realizeze o identificare a poluatorilor care stau în spatele indicatorilor măsurați pentru a putea lua măsurile necesare în vederea eliminării depășirilor. De asemenea a solicitat reprezentanților localităților periurbane din jurul municipiului Timișoara să identifice atât poluatorii cât și poluanții din zona unității administrativ teritoriale, pentru a putea ulterior să se intervină punctual în vederea diminuări și eliminării acestora.
Comentarii prin facebook