Asociația de Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Consiliul Județean Timiș au investit 72.000 de lei în realizarea unei hărți cu traseele cicloturistice ale județului. În colaborare cu câteva dintre principalele asociații cu activitate în domeniul ciclo au fost adunate un număr de 15 trasee, iar lista se va îmbunătăți permanent.
Harta va fi distribuită în format fizic prin intermediul centrelor de informare turistică din Timișoara și județ, al cluburilor de cicloturism și al industriei ospitalității locale, iar digital poate fi găsită pe aplicația Discover Timiș.
Materialul a fost tipărit în 10.000 de exemplare și a costat 72.000 de lei, dintre care 25.000 lei au fost susținuți de Consiliul Județean Timiș, iar 47.000 de lei au fost plătiți de APDT Timiș.
”Ideea a fost să cuprindem o suprafață cât mai mare din județul Timiș, să invităm iubitorii de natură și de mișcare să viziteze obiective turistice aflate pe aceste trasee. Au răspuns invitației noastre și au participat la realizarea acestei hărți în premieră, reprezentanții clubului Gratzu, asociația Velocitas și Human Bike Race. Hărțile vor conține și datele de contact ale acestora, în caz că utilizatorii au nevoie de ghidaj. Este un material foarte important, atât în contextul pandemiei, când lumea a descoperit bucuria călătoriilor în natură, și în contextul turismului verde, care prinde tot mai mult teren”, a declarat Delia Barbu, la lansarea oficială.
Selecția traseelor a fost făcută cu contribuția comunității de cicliști, dar și a vizitatorilor județului care au descoperit frumusețile Timișului prin intermediul pedalării.
”Această colecție de trasee, adunate și puse pe hârtie, reprezintă munca de mulți ani a noastră. Traseele sunt adunate de la toți bicicliștii și turiștii care au fost în zonă. Am reușit să adunăm cele mai interesante zone și cele mai interesante trasee și mai accesibile participanților”, a spus Grațian Bolog, de la Clubul Gratzu.
O parte dintre trasee se suprapun peste cele realizate în cadrul rețelei Eco Timiș. Din păcate, doar acestea sunt marcate, dar unele trasee sunt montane, folosind drumuri forestiere și rurale. Mai ușor de parcurs și urmărit sunt traseele de șosea, plus cel realizat pe digurile Begăi, spre Serbia.
Turele cicliste de pe hartă pornesc de la 35 – 40 de kilometri, dar pot ajunge la 80, aceasta pentru cele pe șosea.
”Traseele au fost în așa fel alese încât să poată fi parcurse și de cei cu mai puțină experiență, inclusiv familii. Sunt alese ca să poată fi utilizate de cât mai mulți turiști”, a mai spus Delia Barbu.
Harta cu cele 15 trasee disponibile și în format digital pe aplicația Discover Timiș https://discovertimis.com/ro/places?cat_type=traseu-biciclete_1530605704. Cei care au realizat-o promit că aceasta va fi permanent îmbunătățită și actualizată.
Comentarii prin facebook